Agnieszka Napisano 9 Sierpnia 2020 Share Napisano 9 Sierpnia 2020 (edytowane) Tym razem nie będę już czekała na rocznicę i zaprezentuję mój ostatni (puki co) projekt z serii Apollo, czyli ostatni start – Apollo 17. Model Dragon DRA-11015. Przede wszystkim chciałam pokazać nietypową konfigurację, z samotnym modułem lądującym i zadokowanym już modułem załogowym LEM do CSM. W tej dioramie najwięcej zmieniłam. Przede wszystkim otwarłam 3 wnęki w lądowniku: 1. MESA z oprzyrządowaniem, z którego korzystali astronauci, 2. Wnękę, w której znajdował się złożony ROVER. 3. Tylną, pustą wnękę z wyjętymi instrumentami badawczymi. W pojeździe ROVER dodałam okablowanie oraz dodałam bardzo charakterystyczny element misji Apollo 17, czyli naprawiony urwany błotnik przy pomocy mapy sklejonej srebrną taśmą i przymocowanej klamerkami. Wydrukowałam i pomniejszyłam autentyczną mapę miejsca lądowania. Co prawda, mapa ta nie znajduję się obecnie na Księżycu, gdyż została zabrana i jest prezentowana w muzeum na Ziemi, ale uważam, że to fajny motyw, więc zostawiłam https://airandspace.si.edu/collection-objects/maps-fender-extension-lunar-roving-vehicle-apollo-17/nasm_A19760010000 Na błotnikach zrobiłam i nakleiłam miniaturowe flagi USA. Astronauci, aby odciążyć maksymalnie moduł startującym wyrzucili wiele sprzętu, m. in. plecaki, które pozostawiłam z figurek. Wiele uwagi należy przy tych modelach zwrócić na położenie anten, gdyż w zależności od fazy lotu zmieniały swą konfigurację. Oczywiście dodałam czujniki zbliżeniowe przy podporach oraz pomocniczy uchwyt po prawej stronie od wejścia. Osłonę radaru zniżania od spodu lądownika i wiele innych detali. Osłonę termiczną porozrywałam, gdyż w trakcie startu została mocno uszkodzona co widać na jedynym filmie z ostatniego startu który nagrała kamera z ROVERa zdalnie uruchomiona z Ziemi. Zmieniłam również podstawkę po moduł CSM bo oryginalny pomysł z zestawu za bardzo się nie nadaje ze względu na mało solidne mocowanie i zmieniony przeze mnie środek ciężkości. Edytowane 16 Sierpnia 2020 przez Agnieszka 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Campana Napisano 15 Sierpnia 2020 Share Napisano 15 Sierpnia 2020 (edytowane) Jak każda galerie przeglądam z wielka ekscytacja . Na razie mam jedno pytanie, nie do końca związane z modelem. Naszywki z misji zamawiasz z aliexpress? Potrzebuje kilka sztuk. Edytowane 6 Października 2020 przez Campana ort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mars76 Napisano 6 Października 2020 Share Napisano 6 Października 2020 W dniu 15.08.2020 o 22:04, Campana napisał: Jak każda galerie przeglądam z wielka ekscytacja . Na razie mam jedno pytanie, nie do końca związane z modelem. Naszywki z misji zamawiasz z aliexpress? Potrzebuje kilka sztuk. Tez bym chętnie zamówił naszywki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi