Gościu Napisano 23 Kwietnia 2008 Share Napisano 23 Kwietnia 2008 Witam. Modelik to Dragon 7361, w którego zestaw wchodza figurki( te jednak zostana rozparcelowane na inne okazje) Do tanka dam kilka paznokci( czyt. figurek) armi USA Na chwilę obecną, tank idzie do malowania,. Baza wyjściowa dla podłoża to glinka w ramce( mam kilkanaście gotowych, do zdjęć DD) Sam model, składa się gładko poza taśmami gąsek, są stanowczo za długie i niestety trzeba je skracać(nawet jeśli chcemy je kłaść na kołach nośnych) Łączenie jarzma z wieżą jest bardzo dobre, w przeciwieństwie do KT Henschel i Porsche( z zimmeritem), jest stanowczo za krótkie. Etap prac na tym poziomie: pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 24 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2008 Po nadaniu wstępnego kształtu podłożu naniosłem ziemię i troszkę ją "rozjechałem" Celowo nie nabłyszczałem, gdyz ten etap pracy nastąpi później(gdy model i paznokcie będą pomalowane) Teraz pomyślę o jakichś minimalnych krzaczkach ew trawce, na skrajniach drogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 24 Kwietnia 2008 Share Napisano 24 Kwietnia 2008 No całkiem fajny modelik. Ale czy te kociaki nie miały przypadkiem naniesionego zimmeritu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 24 Kwietnia 2008 Share Napisano 24 Kwietnia 2008 Cześć, czy to bedzie czołg 204 z Kampfgruppe Peiper porzucony gdzieś koło Ruy? Super temat i ciekawe malowanie, które pozwoli się wykazać... Marti, oczywiście że czołg nie miał zimmeritu bo od jesieni '44 Niemcy nie nadążali go kłaść... a raczej nie chcieli bo wysychał na czołgu 3 dni... pozdrawiam kolegów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 24 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2008 Tak to będzie ten . http://www.medalofhonor.com/BattleoftheBulgeTank.jpg Czy nr taktyczne 2 kompani miały czerwone nr z białą obwódką, bo trzecia miała niebieskie z żółtym I sam kammo, na zdjęciach w sieci, oraz tych które mam w domu(całe 2, te same co w sieci) , nie uwidacznia typowego ambush. Jest jedna fotka, gdzie tank ma właśnie tak zwróconą wieżę i na dkglb nie widać krop( ogólnie mało widoczny jest i w większości będę się wzorował na dostępnych mi zdjęciach tego typu malowania )...tylko co z kropami Teraz kładę śnieg, też jest troszkę zabawy... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jonak Napisano 24 Kwietnia 2008 Share Napisano 24 Kwietnia 2008 204 SS-Unterscharführera Eduarda Stadlera nosiła standardowy trójbarwny, ostrokrawędziowy Ambush - malowany fabrycznie od szablonów. Do tego nie posiadała już podnośnika, jego uchwytów, oraz drewnianego klocka stanowiącego podstawę doń - popraw to jak możesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 24 Kwietnia 2008 Share Napisano 24 Kwietnia 2008 Cześć, mam przed sobą 3 (?) zdjęcia 204. Patrząc na nie: - na pancerzu czołowym i na prawej stronie wieży nie widać plamek kamuflażu Licht und Schaden; - po lewej stronie wieży widać coś, co mogło być plamkami, na burcie nie widać bo Amerykanie zasłaniają (jesli to zdjęcie 204 bo żołnierz zasłania ostatnią cyfrę numeru taktycznego ale myśle że chodzi o ten sam czołg, tak wskazują też podpisy); - analiza kontrastu wskazuje, że obwódki numerów były ZNACZNIE jaśniejsze niż Dunkelgelb - moim zdaniem białe; - na pancerzu czołowym resztki białej zmywalnej farby maskującej; wszystkie zdjęcia z mmonografii Janusza Ledwocha z roku 1993 i 1999. moim zdaniem czołg nie miał na sobie Ambusha tylko trójbarwny kamuflaż z plam o falistych i ostrych brzegach. podobny jest gdzieś w muzeum w Munster i na pomniku w Belgii jeśli mi się coś nie miesza. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 25 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2008 Do tego nie posiadała już podnośnika, jego uchwytów, oraz drewnianego klocka stanowiącego podstawę doń - popraw to jak możesz... Możesz, i już poprawiłeś(zlikwidowane) anusza Ledwocha z roku 1993 i 1999. Andrzeju, mam tą samą publikację, za wiele z niej nie wygrzebiesz. I pozostanę przy standardowym Ambush, zdjęcia pokazujące przejazd przez Tondorf ukazują że nie miały zimowego kammo , a ta fotka na której widać niby owe, jest raczej prześwietlone , na przedniej płycie pewnie leżał topniejący śnieg.( takie moje przypuszczenie) Co do obwódek, jeśli białe to wewnątrz czerwone...albo czarne. Na zdjęciach te nr wyglądają strasznie podobnie(wielkość) do tych niebieskich z żółtą , w sieci natomiast znalazłem sprzeczne info ,a zrekonstruowany tank także widziałem, ale ten z kolei ma nr z 3 kompani i czarne nr z białą obwódką. Przyglądając się tankowi, musiałem pozbyć się z kadłuba większości blach, eduard zrobił je za wielkie w porównaniu do tej skali, na wieżę wyszły znacznie podobniejsze do 72...więc do KT edzia nie polecam. Zatem finalne pytanie, jaki kolor nr takt, ma ktoś konkretną wiedzę w tym temacie? moja wiedza/przypuszczenie to: dowódcze 00x- niebieski żółta obwódka 1 kompania czarne z białym 2. kompania czerwone z białą obwódką(poza 222 i 223 żółte) 3. kompania niebieskie z żółtym pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jonak Napisano 25 Kwietnia 2008 Share Napisano 25 Kwietnia 2008 Andrzej_LK - ten czołg na pewno miał fabryczny Ambush - tak wyjechał z fabryki; na przednim pancerzu pozostał śnieg, nie farba. Zatem finalne pytanie, jaki kolor nr takt, ma ktoś konkretną wiedzę w tym temacie? Chyba nikt. Co do kolorów 007, 008 i 009 to nie ma i pewnie nie będzie jednoznacznej odpowiedzi. W reszcie - mogły być wymieszane - np. wg Gérarda Grégoire 213 miała czarny numer z białą obwódką; z kolei 222 żółty bez obwódek. Malowano na szybko, beznadziejnymi farbami - szybko płowiały i zmywały się. Ale 204 prawdopodobnie będzie miała zgodny z regułą czerwony numer w białej obwódce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 25 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2008 Dzięki za podpowiedzi. Z nr nie byłem pewien w 100% , skoro juz mam potwierdzenie z innego źródła aniżeli moje, będą czerwone Pierwszy kolor na tanku, musiałem sobie przypomnieć jak to się maluje pędzlem...i zapomniałem, jaka to trudna sztuka. Jeszcze jedna warstwa i zielony będzie tip top, teraz rott braun..też będzie zabawy. Na własne życzenie skomplikowałem sobie sprawę, powinienem najciemniejszy kolor...dać na końcu. Krzaczki już są, śnieg także(w roztopie), będę go dawał także na MODEL ! Albo będzie oki, albo będę musiał użyć kreta :( W chwili obecnej ma się to wszystko tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 25 Kwietnia 2008 Share Napisano 25 Kwietnia 2008 Na fotkach widać jakby ten zielony trochę ci grubo wyszedł, ale może mi się wydaje. Pewnie tak. Znając ciebie to na 100% tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 25 Kwietnia 2008 Share Napisano 25 Kwietnia 2008 Ładnie... tak z ciekawości - jaka to farbka? zrobiłem małe dochodzenie - wg Dragona, instrukcja do zestawu 6254: 1 kompania czarne w białym 2 czerwone w białym 3 niebieskie w żółtym (tak samo u Ledwocha'99) zestaw Armo 72412 czołg 213 czerwone w białym (białe plamy kamuflażu na wiezy) 224 .... niebieskie w białym.... coś tu nie gra... więc czerwone w białym. oczywiście to nie dowody ale poszlaki. zajrzę jeszcze do czegoś jak będę miał chwilę z osobistej ciekawości. z białą farbą to dałem plamę, oczywiście że to śnieg. natomiast jesli to typowy Licht und Schaden to były to bardzo małe punkciki, tak podaje Dragon, ewentualnie jak się dobrze wpatrzeć to na zdjęciu moża coś punkcikopodobnego dojrzeć. A zwróciłeś uwagę na białą flagę zatkniętą na czołgu? fajny element dioramki. czekam na ciąg dalszy bo bardzo mi się twoje dzieła podobają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 25 Kwietnia 2008 Share Napisano 25 Kwietnia 2008 oki, znalazłem. książka The battle of the Bulge, Steven Zaloga, 2001, Wyd. Concord (seria Armor at war). na stronie 37 delikwent jest pokazany od prawej strony. narysowany jest jako trochę nietypowy L&S - na dużych żółtych plamach NIE MA plamek ciemnych kolorów, za to na odwrót tak. przy czym wszystkie źródła foto czołgów 501 PzAbt, jak i rysunki (Ledwoch, Dragon, Zaloga) pokazują plamki okrągłe i BARDZO małe. Zaloga potwierdza czerwony numer w białej obwódce. takie ujęcie zgadzałoby się dobrze z fotografia. aha, zauważyłeś, że Amerykanie coś na nim napisali? domyslam się, że duzy wyraz na samym dole to "US Army" (na zdjęciu z ciężarówką). tylko po co to piszę, ty już pewnie zdążyłeś pomalować model do końca? gdybyś mógł podrzucić farbki jakimi malujesz to byłbym zainteresowany. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 25 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2008 tylko po co to piszę, ty już pewnie zdążyłeś pomalować model do końca? Nie finał, ale baza juz tak. Więc tak: zółty - dkgb Model Master + biały Vallejo/ mieszane na "oko"+ woda z Wisły zielony- Vallejo 71015(Air) + Vallejo white+ woda z Wisły / na "oko" rdzawy brąz-Vallejo Flat Red+Flat Brown+German Camo Pale Brown(Model Color)+ woda z Wisły Jednak nie sugeruj się obecną kolorystyką, podczas washy, przecierek dodawania pigmentów będą się różniły od dotychczasowych( na pewno jasne kolory będa przyciemnione) Lewa burta czołgu stanowczo będzie utytłana( ruch na drodze + błoto) Niestety poszły już pacie na czołg i zrobiłem je "pędzlowane"...ciutke sporo, ale nieco je wypłowieje. Zwyczajowo ukręciłem antenke(ale to u mnie norma, także luz : D ) Tu zdjęcia stanu obecnego oraz zawodnika nr.2-testera mieszanek farb( na oko) Pafica, nie wiem, grubo ? A flaga będzie, jednak w łapie amerykańca...ale do tego jeszcze kawałek czasu pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jonak Napisano 26 Kwietnia 2008 Share Napisano 26 Kwietnia 2008 Oj... ale Twój wzór niewiele ma wspólnego z oryginałem :/ Poza tym zagęszczenie i kropek było o wiele mniejsze i były tylko w Dunkelgelb i Olivegrün... Są też o wiele za duże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 26 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2008 Patrząc na to zdjęcie, w rejonie dkgb(?) doliczyłem się 5, czy 6 na jednym płacie kammo, o tu: http://www.ss501panzer.com/204LtSoldiers.jpg Dalej to nie zmienia faktu, że i mnie się zdało( oczywiście za późno) że jest ich za dużo i takie też są.... Spróbuję zakryć część ciap, zobaczymy Zrobię tak, dokończę ten model, pokryje śniegiem i paznokciami i jeśli efekt nie będzie zadowalający, mam ich jeszcze kilka , wykonam to samo, jeszcze raz...do skutku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 26 Kwietnia 2008 Share Napisano 26 Kwietnia 2008 Dzięki za farbki, jestem raczej humbrolowcem ale będę miał pojęcie. Natomiast przyłączam się do poprzednika, jesli to ma być 214 to trochę przesadziłeś. Chyba że planujesz jeszcze jakieś magiczne triki? Na tym zdjęciu jest parę ciapek, też je zauwazyłem, natomiast na prawej burcie i od frontu raczej nie ma... no i były one ledwo punktowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 26 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2008 Chyba że planujesz jeszcze jakieś magiczne triki? Andrzeju, najstarszy w świecie, zacząłem od nowa, tylko teraz poprawnie, najciemniejszy kolor, dam na samym końcu ;) Warstwa farby była na tyle cienka, że mogłem zakryć szkarade i bawie się od nowa... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 26 Kwietnia 2008 Share Napisano 26 Kwietnia 2008 Nie, nie jest grubo, na fotkach gdzie widać czołg w zielono żólty kamuflarz farba była pewnie niedoschnięta, stąd ten efekt. Naprawdę dobry efekt osągnąłeś jak na pędzel, a to jest spora sztuka, nie to co prysnąć tu i tam aerkiem ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 26 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2008 farba była pewnie niedoschnięta Farba była doschnięta, jednak dodając wody zaczyna się błyszczeć, co na tym etapie pracy w niczym nie przeszkadza. Dodatkowo wykonałem nierówności( dołki) by to troszkę inaczej wyglądało. Przebitki dkgb -nakładam farbę etapami, nie próbuję zakryć koloru jasnego-ciemnym i na odwrót na raz. Po doschnięciu i zamalowaniu w pełni środka dopracuje obwódki. Krowa ma już nową szatę, i dobrałem mniej więcej odpowiednia wielkość krop, mogą być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 26 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2008 Poza tym zagęszczenie i kropek było o wiele mniejsze i były tylko w Dunkelgelb i Olivegrün Czy mógłbyś napisać mi, dla czego tak, a nie inaczej? Od szablonów, nie pędzlem? To nie jest tak, że zdjęcia markują te przejścia( tym bardziej,ze marnej jakosci) To nie było tak, że dostawali tanki, puszki z farba i robili wedle własnego uznania? Ze zdjęć oryginału, raczej mało co można wywnioskować. Prawa burta jest praktycznie nie do zidentyfikowania(?) jak szedł kammo Czy jest jakis konkretny zapis, że rott braun nie miał miejsca w "ciapkach"? Jeśli można, prosiłbym o precyzyjna odpowiedź, popartą faktami. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 26 Kwietnia 2008 Share Napisano 26 Kwietnia 2008 Sam wzor kamo bardzo mi sie podoba, kolorki tez ciekawe, szczegolnie ten ceglasto czerwony. A ambush to bym sobie calkiem darowal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 26 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2008 szczegolnie ten ceglasto czerwony. chodzi Ci o rott braun ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 26 Kwietnia 2008 Share Napisano 26 Kwietnia 2008 chodzi Ci o rott braun ? wlasnie mi chodzi o ten kolor. A ambsh mi sie podobal bardziej na tym wczesniejszym malowaniu, teraz to go wcale nie widac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 26 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2008 Czak, to jest dopiero 1 kolor, właśnie rb na dkgb Nie dałem og i dkgb. Powoli, chciałbym uzyskać kilka odp. zanim zaczne znów psuć ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi