Skocz do zawartości

Marder III M tamiya 1/35

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Extra! Świetnie prezentuje się jako całość. Tak sobie właśnie wyobrażam pojazdy wojenne. Świetnie wyszło Ci postarzenie pojazdu, bez nadmiaru efekciarskich sztuczek.  Z detali  podłoga- mam kilka odkrytych pojazdów, możesz napisać jak otrzymałeś taki naturalny efekt? Jedyne co bym może poprawił, to ten zwis gąsek- chyba, że ten typ tak miał. W gąskach brakuje mi śladów współpracy z kołami i podłożem, poprawił bym także wygląd kaset na pociski- w stosunku do wnętrza mało wyeksploatowane. I te gąski na pancerzu, czegoś mi tam brakuje. Generalnie nie widziałem dawno na forum tak fajnie zbudowanego pojazdu.

Napisano (edytowane)

Dzieki. Podłoga metodą Chippingu do tego farba olejna w eyeliner Ammo mig rust i dark w roznym rozcienczeniu co nadało jeszcze zabrudzeń. Zawiasy i uchwyty podlogi pociagniete olowkiem. Z resztą wieksza czesc farby jest „zdzierana” tą metodą np elementy armaty. 

Jest to w zasadzie wersja pudełkowa ale pociski trzeba było oszlifować i przyciac bo nie miescily sie do kaset. Mozna bylo isc dalej z waloryzacją ale przyznam ze juz nie mialem ochoty-skupilem sie na shermanie.  Brakuje chocby zawiasow przy otwartym wizjerze itd

F30F95B5-3941-4695-AF48-9C90FF4907DD.jpeg

Edytowane przez Dejvix
Napisano

Myślę, że odbiór modelu byłby dużo lepszy, gdybyś robił zdjęcia w trybie preselekcji przesłony. Masz wtedy możliwość ustawienia wielkości przesłony jako głównego parametru. Duża przesłona pozwala na zwiększenie głębi ostrości, przez co cały model widać ostro i wyraźnie. Ponieważ wydłuża się wtedy zwykle czas ekspozycji, niezbędne może okazać się unieruchomienie aparatu choćby na statywie.

Napisano

Masz rację ale te zdjecia pochodzą prosto z aparatu iphona bez programu ktory poprawilby glebie. Żałuje teraz ze sprzedalem swoj bezlusterkowiec z obiektywem makro;(

Napisano
Godzinę temu, Dejvix napisał:

Żałuje teraz ze sprzedalem swoj bezlusterkowiec z obiektywem makro;(

Rozumiem. Mam wrażenie, że w tym hobby przyjemność płynie z robienia modelu (jeśli idzie ono po naszej myśli) oraz z uwiecznienia go na zdjęciach. Sądzę, że fotografia eksponuje model znacznie silniej, niż potrafi to uczynić wzrok. Pomaga w tym uchwycenie jego najlepszych cech poprzez rozważną i zaplanowaną ekspozycję. Może niedługo uda Ci się wejść w posiadanie sprzętu pozwalającego przedstawić najlepsze strony Twojej pracy. Czego życzę :)

Napisano

Jest dokładnie tak jak piszesz, z fotografią tez miałem do czynienia  i nie wykluczone ze jeszcze wroce. 
Wracajac do modelu to jeszcze fotka z oficerem. 

F6684911-8AFB-4F78-A404-93CEECF80FB1.jpeg

Napisano

Fakt, a figurka z zestawu i może nada się do czegoś innego. W nowszym marderze od tamki jest juz zaloga ktora faktycznie pracuje w tym pojezdzie i moze za jakis czas dodam tu jakies figurki, myslalem tez o plandece nad „kokpit” drobnym sprzecie itp. Jeszcze sie dopracuje-planowana dioramka. Jak zaznaczylem wczesniej to wersja pudelkowa poza karnistrem na wode i torbą 

Napisano (edytowane)
W dniu 1.11.2020 o 11:04, Spotter napisał:

.. żołdak sobie spokojnie stoi, a łuska mu się wala pod nogami. No ja bym sobie na coś takiego nie pozwolił, bo cholera można się o to potknąć. 

No faktycznie - stoi jakby myślał: "Co ja tu robię na tej cholernej wojnie? Chcę wracać do domu!" 😉

Nie jestem zbyt doświadczony więc napisze tylko, że bardzo mi się podoba.  Świetne efekty zużycia i otarć. Co do zwisu gąsienicy to myślę, że mogłaby tak się ułożyć ale wtedy dolna gąsienica musiałaby być uniesiona w górę - czyli pojazd aż prosi się o jakąś podstawkę :)

Edytowane przez Piotr_W