Actros Napisano 3 Maja 2008 Napisano 3 Maja 2008 Witam to mój drugi ciągnik siodłowy Actros 1854. Oto on: Jego części: Rama: Silnik: Rama z silnikiem,chłodnicą i wałem napędowym: I takie zbiorniczki: Sorki za jakość zdięć. Cytuj
marcinzo56 Napisano 3 Maja 2008 Napisano 3 Maja 2008 Oooo kolejny Merc w Twoim wykonaniu ze zdjec naprawde cięzko wyciągnąć ale mam dwa pytania: - czym bedziesz malowac actrosa i na jaki kolor - silnik bedzie malowany czy nie???? Powodzenia w budowie Cytuj
eKrystian Napisano 3 Maja 2008 Napisano 3 Maja 2008 Życzę powodzenia .Mam również pytanie : 1.Czy nie lepiej zbiornik było pierw złożyć np, za szpachlować łącznia ? Chyba, że nie będziesz bawił się w szpachlowanie. Fotka silnika rozmazana nic za bardzo nie widać na niej. Pozdrawiam,eKrystian Cytuj
Actros Napisano 3 Maja 2008 Autor Napisano 3 Maja 2008 Ja Actrosa maluje na taki jasny zielony, a no było by lepiej jak bym złożył ale jakoś wyszedł fotka przed malowaniem pasów z zamaskowniem: I po malowaniu pasów: Koła: I nadkola : Pozdrawiam Actros Cytuj
eKrystian Napisano 3 Maja 2008 Napisano 3 Maja 2008 I zbiornik już zostanie taki jak na fotkach ? Pozdrawiam,eKrystian Cytuj
Actros Napisano 3 Maja 2008 Autor Napisano 3 Maja 2008 Tak tego za duzo nie będzie widać ........... Cytuj
marcinzo56 Napisano 3 Maja 2008 Napisano 3 Maja 2008 Coś się ten zbiornik mi nie widzi, daj lepszą fote Cytuj
Gość Napisano 3 Maja 2008 Napisano 3 Maja 2008 Actros, nie uczysz się na błędach innych, a wystarczyło, że prześledziłbyś moją relację z Black Edition'a. Otóż zastosowałeś technikę malowania baku, do której kompletnie nie nadają się farby typy "efekt chromu" w spray'u. Za słabo trzymają podłoża. Ty zrobiłeś tak - pomalowałeś w chrom, nakleiłeś taśmę maskującą i pomalowałeś czarne pasy mocowania. A trzeba zrobić dokładnie odwrotnie - pomalować najpierw czarne pasy, zamaskować je, a na samym końcu chrom. Oczywiście robi się to po sklejeniu i szpachlowaniu zbiornika. Efekt chromu schodzi przez pocieranie palcem, a co dopiero naklejając i odrywając z niego taśmę maskująca. Teraz powinieneś zamaskować te czarne pasy i psiknąć jeszcze raz chromem - wtedy bak będzie jakoś wyglądał. Pozdrowienia. Cytuj
Truckerek93 Napisano 3 Maja 2008 Napisano 3 Maja 2008 Marcin, chłopak składa swój 2 model, wiec daj mu spokój. Narazie niech robi jak umie, a potem , szaleje ... Cytuj
marcinzo56 Napisano 3 Maja 2008 Napisano 3 Maja 2008 Marcin, chłopak składa swój 2 model, wiec daj mu spokój. Narazie niech robi jak umie, a potem , szaleje ... Ale truckerek ja nie bluznie na niego czy wypisuje okropnosci, poprostu popełnił błąd który również zauważył JarekS wiec nie rozumie Twojego uniesienia? Jest zbędny................ Pozdrowienia Cytuj
eKrystian Napisano 4 Maja 2008 Napisano 4 Maja 2008 Marcin, chłopak składa swój 2 model, wiec daj mu spokój. Narazie niech robi jak umie, a potem , szaleje ... No tak, ale to znaczy że musi zrobić go źle ? Przecież od tego jest forum żeby sobie pomagać, niektórym opinie innych pomagają nawet jeżeli jest to 1 czy 2 model, a jeżeli będzie sie popełniać błędy od początku to potem trudno będzie zrobić coś "pięknego". Co do zbiornika to tak jak napisał Jarek zgadzam się z nim możesz jeszcze zrobić tak że pomalować zbiornik cały na chrom lub srebny (i tak wyjdzie zazwyczaj ten 2) i namalować pasy pędzelkiem lub markerem tylko tak, żeby był naprawdę czarny ja wiele razy tak robiłem i było git. Pozdrawiam,eKrystian Cytuj
Wojciechu Napisano 4 Maja 2008 Napisano 4 Maja 2008 Dokładnie. Zrób coś z tym bakiem tak jak podpowiadają Ci koledzy bo wygląda okropnie. Cytuj
Truckerek93 Napisano 4 Maja 2008 Napisano 4 Maja 2008 Jeżeli Jarku uważasz że jest to słaby spray to , Najlepiej będzie jak Actros wrzuci go go dota, zaszpachluje i kupi Spray Dupli Color , trzyma jak cholera, po 2 tygodniach w docie ani myśli zejść, tylko farba pactry , tez nie trzyma sie za dobrze. Cytuj
Gość Napisano 4 Maja 2008 Napisano 4 Maja 2008 Jeżeli Jarku uważasz że jest to słaby spray to , Najlepiej będzie jak Actros wrzuci go go dota, zaszpachluje i kupi Spray Dupli Color , trzyma jak cholera, po 2 tygodniach w docie ani myśli zejść, tylko farba pactry , tez nie trzyma sie za dobrze. No tu się nie zgodzę. Może trzyma do podłoża, ale sam efekt chromu ściera się bardzo łatwo. Ja mam u siebie na Actrosie właśnie Dupli Color Efekt Chromu i wystarczy mocniej potrzeć palcem, żeby "zszarzał", nawet po 2 miesiącach od malowania. Podobno dotyczy to wszystkich "Efektów Chromu" w spray'u. Ktoś pisał, że jedyne rozwiązanie, to pomalować go z wierzchu Sidoluxem, ale ja u siebie tego nie zastosowałem. Pozdrowienia. Cytuj
KRUGER_MAN Napisano 4 Maja 2008 Napisano 4 Maja 2008 Dokładnie Jarku , tak mają wszystkie spreye efekt chrome , a do nich polecam podkład czarny , i oczywiście jak malujesz chromem to bardzo cienką warstwe staraj sie nałożyć . Cytuj
Actros Napisano 4 Maja 2008 Autor Napisano 4 Maja 2008 Myślę że będzie lepsze zdjęcie zbiornika fotka: Zdjęcia ramy z doklejanymi częściami : Przymierzyłem ile mam jeszcze pracy : I jeszcze trchę: I naczepiona naczepa bo siodło nakleiłem i chcę żeby było prosto:) Zaznaczyłem na silniku to co pomalowałem na srebno Więcej zdjęć nie będzie bo baterie w aparacie mi się wyczerpały:( Pozdro. Cytuj
eKrystian Napisano 4 Maja 2008 Napisano 4 Maja 2008 Ten zbiornik zostanie ? Ehh nie za bardzo mi się podoba taka robota, ale nie mój model ja bym tylko na twoim miejscu go poprawił. Pozdrawiam,eKrystian Cytuj
Actros Napisano 4 Maja 2008 Autor Napisano 4 Maja 2008 Człowieku mniejsze zdjęcia Robie takie żeby było widać A robie jak mogę to jest mój drugi taki model..... Cytuj
eKrystian Napisano 4 Maja 2008 Napisano 4 Maja 2008 No dobrze, ale chyba lepiej by było już całkiem na chrom od nowa pomalować i tak zostawić jak sie boisz znów pasów robić niż o taki, o ? Cytuj
Actros Napisano 4 Maja 2008 Autor Napisano 4 Maja 2008 No tak ale zrobiłem bo boków nie widać tylko górę i dół Cytuj
marcinzo56 Napisano 4 Maja 2008 Napisano 4 Maja 2008 Kurcze Actros popraw ten zbiornik bo szpeci model, również cos Ci za bardzo prawy bliźniak za daleko wchodzi do ramy! Aha i jeszcze, czy głowica jest pomalowana równo i do końca? bo jakoś wygląda jak nie dokonczona Cytuj
Gość Napisano 4 Maja 2008 Napisano 4 Maja 2008 Actros zacznij robić lepsze zdjęcia, najwyższy czas. Aparat, który używasz (BenQ DC C530), pozwala na wyostrzenie detali w odległości 6cm o obiektywu - w trybie makro. A Ty jedziesz na "Normal Program". Poza tym, włącz flesza, jak masz mało światła, bo Ci aparat ustawia czas na 1/16 i wychodzi, co wychodzi (rozmazane). Jak już robisz zdjęcia wewnątrz, to zwiększ ISO do ile tam możesz, a nie rób na 200, bo przy tyle to się robi na zewnątrz przy średnio słonecznej pogodzie. Reszta nastaw w miarę OK do zrobienia dobrego zdjęcia, tylko po co robisz fotki w rozdzielczości 2500x1900 px, wystarczy jak zrobisz 1600x1200, a na Forum wklejaj nie większe niż 800x600. Nic Ci nie da, że zrobisz większą rozdzielczość - tym jakości zdjęcia nie poprawisz. Co do modelu, jeśli nie poprawisz tego baku, to będzie strasznie psuł efekt. A przecież to nie jest dużo roboty - nawet bez szpachlowania, bo łączenia nie będzie mocno widać, jak dasz osłony międzyosiowe. Ale kolor jest nie do przyjęcia. Pozdrawiam. Cytuj
Wojciechu Napisano 4 Maja 2008 Napisano 4 Maja 2008 A czym Ty Actros malowałeś te pasy na baku że aż cały musiałeś obkleić taśmą? Na twoim miejscu zrobił bym też coś z silnikiem. Cytuj
marcinzo56 Napisano 4 Maja 2008 Napisano 4 Maja 2008 A czym Ty Actros malowałeś te pasy na baku że aż cały musiałeś obkleić taśmą? Na twoim miejscu zrobił bym też coś z silnikiem. Pewnie spray'em Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi