GreGG24 Napisano 1 Grudnia 2020 Napisano 1 Grudnia 2020 Chociaż pojazdy Wojska Polskiego używane po 1945 roku nie są moim głównym obszarem zainteresowania, ten konkretny pojazd darzę szczególną atencją. Dlatego też już jakiś czas temu nabyłem wraz z innymi modelami firmy S-Model również zestaw umożliwiający budowę dwóch pojazdów tego typu. Jeden z nich planowałem wykonać jako pojazd armii syryjskiej z Wojny Jom Kippur, natomiast nie miałem pomysłu co do drugiego. Pod wpływem impulsu, szukając modelu do szybkiej budowy, zdecydowałem się zbudować ten model w barwach Wojska Polskiego. W zbieraniu materiału zdjęciowego bardzo pomógł mi doskonale prowadzony profil FB 15 Giżyckiej Brygady Zmechanizowanej, dlatego też pojazd wykonałem w jej barwach. Sam zestaw jest wykonany w typowym stylu S-Modelu - koła jezdne wraz z gąsienicami są odlane jako jeden element, liczba elementów jest ograniczona, natomiast jakość detali umieszczonych na elementach nie pozostawia wiele do życzenia. Do modelu dołączona jest ramka z elementami fototrawionymi, która jeszcze bardziej uatrakcyjnia zestaw, jak również arkusz kalkomanii, zawierający oznaczenia kilku krajów Paktu Warszawskiego (w tym polskie szachownice w rombach), Iraku, Wietnamu. Model wykonałem w ciągu kilku dni. Malowałem farbami Mr Hobby i Tamiya, dobranymi "na oko" na podstawie zdjęć. Postarzanie w większości wykonałem mieszanymi w różnych proporcjach pigmentami Ammo by MiG, rozcieńczanymi "white spirit". Poniżej zdjęcia. Można się pastwić. 1 Cytuj
imek46 Napisano 1 Grudnia 2020 Napisano 1 Grudnia 2020 Bardzo fajnie się ten maluch prezentuje. Prowadnice do PPK nie były demontowane również. Cytuj
Michal_G Napisano 2 Grudnia 2020 Napisano 2 Grudnia 2020 Fajnie wyszedł. Super belka do wyciągania z błota. Gratuluję pewnej ręki do malowania peryskopów - mi tak nie wychodzą, mimo używania malutkiego pędzla do malowania paznokci "pożyczonego" od żony. Ciut (ae tylko ciut) psują odbiór gąsienice (zęby). W moim spróbuję chyba ponacinać zęby (co będzie wymagało porozcinania gąsienic na odcinki) albo całkowicie usunę zestawowe gąsienice (co będzie wymagało sporo pracy przy kołach) i założę gumowe od ACE (za 6 zł w Martoli do kupienia). Gdyby za nieduże pieniądze były do kupienia również koła nawet bym się nie zastanawiał. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi