Łuki87 Posted January 6, 2021 Share Posted January 6, 2021 (edited) Hej mam do was pytanie odnosnie jakości odlewów poszczególnych firm produkujących modele. Dlaczego się o to pytam , gdyż kupiłem USS Missouri 1:350 RAVEL, gdyż myślałem że ta firma jest dosyć popularna i dobra jeśli chodzi właśnie o odlewy. I ich dopasowanie, A tym czasem przy składaniu tego okrętu bardzo dużo używam szpachlówki. Jak oglądałem okręty 1:350 na agtom.eu np Bismarck różnica w cenie jest spora bo od 160 zł do 360 zł a ten najdroższy jest wlasnie ravel. Czy istnieje coś czym mògłbym się sugerować przy wyborze modelu, np firma rokiem produkcji czy może czymś zupełnie innym? A może po prostu przesadzam i takie zjawisko jest po prostu naturalne ? Jeszcze jestem początkującym modelarzem i nie bardzo wiem czy zwracać na to uwagę czy po prostu kupować taki model który mi się spodoba nie patrząc na nic ? Z góry dziękuję za pomoc Edited January 6, 2021 by Łuki87 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
filipsg Posted January 6, 2021 Share Posted January 6, 2021 Zwłaszcza jeśli chodzi o okręty - nie ma reguły. Najczęściej nowe wydania modeli faktycznie są dobre, ale akurat Revell często po prostu pakuje w ładne pudełka dość stare formy i trzeba się z nimi użerać. Nowe zestawy japońskich producentów zawsze stoją na wysokim poziomie, ale też zdarza im się przemycać jakieś starsze i gorsze wypraski. Po prostu przy każdej okazji szukaj recenzji modelu w internecie i nie kupuj w ciemno, dopóki nie wyrobisz sobie wiedzy i doświadczenia w temacie. Dobrą bazą do poszukiwań recenzji i wiadomości o zestawach jest portal scalemates.com Możesz na nim na przykład prześledzić, że pancerniki typu Iowa w skali 1:350 Revella to modele z lat 70., tłuczone bez większych zmian od kilku dekad i nic dziwnego, że składa się to strasznie: https://www.scalemates.com/kits/revell-05129-uss-new-jersey-bb-62-1982--629666 Cena też nie zawsze idzie w parze z jakością, bo np. stare okręty Tamiya w 1/700 są koszmarnie drogie w Polsce przez obciążenia związane z importem, a mimo to są dość tandetne jak na dzisiejsze standardy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łuki87 Posted January 7, 2021 Author Share Posted January 7, 2021 Dzięki wielkie za rady i tą stronę na pewno będę z niej korzystał , ale nie powiem że bardzo mnie to zdziwiło , i jest to trochę dziwne co nie, że widzisz okręt dobrej firmy która się ceni a ma bardzo słabe wypraski , no i nie spółka z ceną , w ogóle nie dbają o konsumenta słabe podejście. Dzięki wielkie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts