Michał_86 Posted May 9, 2008 Share Posted May 9, 2008 Jak zaszpachlować linie łączenia elementów jeśli w okolicy jest pełno wypukłych linii, nitów i innych rzeczy? Np. w modelach MiGów KP lub B-26 Revella? Piszę bo mnie dziś szlag trafił. Miałem model Sopwith F.1 Camel Revella w skali 1:48, chciałem zaszpachlować linię łączenia połówek kadłuba ale za nim się nadmiar szpachli starł to z ładnego falowanego kadłuba zrobiło się gładkie półkole :/ http://hobbycraft.com.br/Catalogo/images/imgRE/RE4111.JPG Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
erkamo Posted May 9, 2008 Share Posted May 9, 2008 No coz to sie zdarza. Jedna z metod ograniczania zasiegu szpachlowania to maskowanie tasma wzdluz szczeliny, tak by jak najmniej szpachli wyszlo poza szczeline. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Majek Posted May 9, 2008 Share Posted May 9, 2008 Wypukle linie mozna w miare latwo odtworzyc cieniutkim drucikiem, na przyklad takim z cewki stycznika. Raz tak zrobilem i nie wyszlo nagorzej. Co prawda nie dotarlem do etapu malowania, bo stwierdzilem, ze bede ryl wklesle linie, ale mysle, ze jakos by to wyszlo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
k1oor Posted May 10, 2008 Share Posted May 10, 2008 A może szpachla w płynie Mr. Hobby, a jak trochę podeschnie to patyczek z watą i rozpuszczalnik Mr.Color? I dopiero to co zostanie to już papierem (i maskowanie taśmą <- świetny pomysł)... jak będzie trzeba. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts