Michał_86 Napisano 9 Maja 2008 Share Napisano 9 Maja 2008 Jak zaszpachlować linie łączenia elementów jeśli w okolicy jest pełno wypukłych linii, nitów i innych rzeczy? Np. w modelach MiGów KP lub B-26 Revella? Piszę bo mnie dziś szlag trafił. Miałem model Sopwith F.1 Camel Revella w skali 1:48, chciałem zaszpachlować linię łączenia połówek kadłuba ale za nim się nadmiar szpachli starł to z ładnego falowanego kadłuba zrobiło się gładkie półkole :/ http://hobbycraft.com.br/Catalogo/images/imgRE/RE4111.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 9 Maja 2008 Share Napisano 9 Maja 2008 No coz to sie zdarza. Jedna z metod ograniczania zasiegu szpachlowania to maskowanie tasma wzdluz szczeliny, tak by jak najmniej szpachli wyszlo poza szczeline. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 9 Maja 2008 Share Napisano 9 Maja 2008 Wypukle linie mozna w miare latwo odtworzyc cieniutkim drucikiem, na przyklad takim z cewki stycznika. Raz tak zrobilem i nie wyszlo nagorzej. Co prawda nie dotarlem do etapu malowania, bo stwierdzilem, ze bede ryl wklesle linie, ale mysle, ze jakos by to wyszlo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k1oor Napisano 10 Maja 2008 Share Napisano 10 Maja 2008 A może szpachla w płynie Mr. Hobby, a jak trochę podeschnie to patyczek z watą i rozpuszczalnik Mr.Color? I dopiero to co zostanie to już papierem (i maskowanie taśmą <- świetny pomysł)... jak będzie trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi