Brejku Napisano 6 Lutego 2021 Share Napisano 6 Lutego 2021 Jako ,że to mój pierwszy post na tym forum chciałbym się ze wszystkimi serdecznie przywitać ! Forum śledzę już od dłuższego czasu ,podziwiam Wasze modele ,zdolności i techniki które wykonujecie przy składaniu i malowaniu modeli. Chciałbym się pochwalić swoim modelem który wykonałem przy pomocy porad i innych wskazówek napisanych na tym forum. Jest to mój 5ty model który wykonałem w życiu, a zarazem pierwszy "nowoczesny" ( Poprzednie mam z II WŚ ). Wszystko wykonane pędzlem bo niestety ,miejsca na aerograf i kompresor w moim miejscu zamieszkania brak. Osobiście czuje ,że to model który do tej pory najlepiej mi wyszedł. Chciałbym popracować jeszcze nad gąsienicami ,żeby wyglądały one bardziej realistycznie. Proszę o wszystkie uwagi jak i rady co możnaby poprawić w przyszłych projektach. Pozdrawiam ! Brejku 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 6 Lutego 2021 Share Napisano 6 Lutego 2021 Ładnie pomalowany pędzlem Jedyne co kuje w oczy to niedokładnie pomalowane wizjery i bandaże kół. No i błyszczące plecaki - jakiś lakier matowy napewno by pomógł. Zakładaj śmiało warsztat następnego modelu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brejku Napisano 6 Lutego 2021 Autor Share Napisano 6 Lutego 2021 Godzinę temu, MaciejW napisał: Ładnie pomalowany pędzlem Jedyne co kuje w oczy to niedokładnie pomalowane wizjery i bandaże kół. No i błyszczące plecaki - jakiś lakier matowy napewno by pomógł. Zakładaj śmiało warsztat następnego modelu Dzięki bardzo ! Właśnie widzę teraz na tych fotkach ,że te wizjery rzeczywiście trochę kiepsko wyglądają. Następnym razem zabezpieczę obszar dookoła taśmą maskującą to myślę uzyskam lepsze efekty. A co do lakieru to rzeczywiście - masz rację. Możesz polecić jakiś który jest w sprayu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 6 Lutego 2021 Share Napisano 6 Lutego 2021 Szczerze mówiąc to moje doświadczenie z farbami w sprayu ogranicza się do podkładu od Tamki. Jednakże mogę polecić ci to, zarówno matowy jak i połysk pod kalki https://agtom.eu/lakiery-bezbarwne/324624-lakier-bezbarwny-vallejo-gloss-varnish-17ml-8429551705103.html?search_query=gloss&results=130 https://agtom.eu/lakiery-bezbarwne/324625-lakier-bezbarwny-vallejo-matt-varnish-17ml-8429551705202.html?search_query=matt&results=117 Obydwa lakiery można rozcieńczyć wodą i delikatnymi warstwami nakładać pędzlem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 7 Lutego 2021 Share Napisano 7 Lutego 2021 Jak na malowany pędzlem to ładnie wyszedł. Oczywiście bez aero pewne techniki są raczej niewykonalne. Można ez natomiast pomyśleć nad szerszym zastosowaniu farb olejnych, dzięki którym możesz uzyskać ciekawe efekty. Wizjery jeżeli są osobno to najlepiej wkleić na końcu. W takim wypadku pokrywy wlazu nie przyklejasz do modelu tylko t zynasz jako osobny element. Przy kolejnym modelu załóż warsztat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 7 Lutego 2021 Share Napisano 7 Lutego 2021 Mam podobne wrażenia - malowanie pędzlem wyszło dobrze. Jak już wspomniano wiele mogłoby sprawić pobrudzenie olejami - jakieś zacieki, cieniowanie nawet bez wykorzystania aerografu. Swoja drogą, jeśli zrobiłeś już piąty model to rozważyłbym jednak jakieś kroki w stronę aero. Daje nieporównywalnie większe możliwości, a co za tym idzie - lepsze (zazwyczaj) efekty. Powodzenia przy następnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brejku Napisano 7 Lutego 2021 Autor Share Napisano 7 Lutego 2021 (edytowane) W dniu 6.02.2021 o 19:15, MaciejW napisał: Szczerze mówiąc to moje doświadczenie z farbami w sprayu ogranicza się do podkładu od Tamki. Jednakże mogę polecić ci to, zarówno matowy jak i połysk pod kalki https://agtom.eu/lakiery-bezbarwne/324624-lakier-bezbarwny-vallejo-gloss-varnish-17ml-8429551705103.html?search_query=gloss&results=130 https://agtom.eu/lakiery-bezbarwne/324625-lakier-bezbarwny-vallejo-matt-varnish-17ml-8429551705202.html?search_query=matt&results=117 Obydwa lakiery można rozcieńczyć wodą i delikatnymi warstwami nakładać pędzlem. Dzięki , za podlinkowanie. W takim razie sprawdzę sobię te lakiery. 10 godzin temu, bazylms napisał: Jak na malowany pędzlem to ładnie wyszedł. Oczywiście bez aero pewne techniki są raczej niewykonalne. Można ez natomiast pomyśleć nad szerszym zastosowaniu farb olejnych, dzięki którym możesz uzyskać ciekawe efekty. Wizjery jeżeli są osobno to najlepiej wkleić na końcu. W takim wypadku pokrywy wlazu nie przyklejasz do modelu tylko t zynasz jako osobny element. Przy kolejnym modelu załóż warsztat. Robiłem kilka warstw drybrushem z różnymi odcieniami podstawowego koloru tak by uzyskać jako taką modulacje koloru. Właśnie muszę się przyjrzeć też olejnym farbom bo widziałem parę filmików na YT i robią mega efekt. Wizjery właśnie w tym modelu w większości były już na "stałe" w większych częściach. Mam jeszcze Abramsa którego dostałem na urodziny. Korci mnie ,żeby go jak najszybciej zacząć BTW. mógłbyś podać jakieś kolory olejnych farb które można by wykorzystać w pustynnym kamuflażu ? 8 godzin temu, zaruk napisał: Mam podobne wrażenia - malowanie pędzlem wyszło dobrze. Jak już wspomniano wiele mogłoby sprawić pobrudzenie olejami - jakieś zacieki, cieniowanie nawet bez wykorzystania aerografu. Swoja drogą, jeśli zrobiłeś już piąty model to rozważyłbym jednak jakieś kroki w stronę aero. Daje nieporównywalnie większe możliwości, a co za tym idzie - lepsze (zazwyczaj) efekty. Powodzenia przy następnym. Wiesz co może jeszcze dodam jakieś olejne plamki tu i ówdzie. Sąsiad obok maluje więc pożyczę od niego parę farbek Co do aero - kurde Panowie kusicie Dziękuje za wszystkie rady ! Edytowane 7 Lutego 2021 przez Brejku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 7 Lutego 2021 Share Napisano 7 Lutego 2021 Tutaj masz przykładowe kolory, nie musi być od razu Abteilung, ja używam Van Gogha - do kupienia w sklepach dla plastyków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brejku Napisano 8 Lutego 2021 Autor Share Napisano 8 Lutego 2021 W dniu 7.02.2021 o 21:20, zaruk napisał: Tutaj masz przykładowe kolory, nie musi być od razu Abteilung, ja używam Van Gogha - do kupienia w sklepach dla plastyków. Świetna grafika ! Podziękował ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi