Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

W ramach przerwy od pancerki zabieram się za tego klasycznego jeta.

Tu mamy in boxa

http://www.mkzobor.sk/recenzie/f-104_rev/f-104_rev1.htm

Z powodu mego braku doświadczenia (ostatnie samoloty kole 1999r.) zdecydowałem się na kamo SEA.

Tu foto egzemplarza, który mam zamiar sklecić:

http://www.modellversium.de/galerie/8-flugzeuge-militaer-modern/2050-lockheed-f-104c-starfighter.html

Model to przeskalowana 48 Monograma, śliczny i dlatego będzie OOTB, no może z wyjątkiem kabiny.

Jeśli ktoś ma jakieś dpświadczenia z tym modelem lub jakieś źródła to byłbym bardzo wdzięczny.

Napisano
OOTB
??

Pozdrawiam

Napisano
OOTB - out of the box, znaczy z pudła
Acha, rozumiem. Dzięki.

Pozdrawiam

Napisano

Modelik nawet. Bede zaglądał.

BTW, tak poza tematem samego modelu.... Jaka jest różnica w F-104 pomiędzy A,B i C?

Napisano
PZPR - Prosto Z Pudła Robiony
Dobre! W życiu nie wpadłbym na to rozwinięcie. Uśmiałem się, jak rzadko kiedy!

Pozdrawiam

Napisano
C taktyczna tj mogła przenosić atomówkę. No takie były czasy....
Owszem taktyczna zwana także strategiczną czyli taką, która może przesądzić o losach wojny (bądź co bądź atomówka jest taką bronią)
Napisano

Nie jestem tego w 100% pewien ale chyba w wersji A fotel był wyrzucany w dół a nie do góry jak jest to w zwyczaju. O ile dobrze pamiętam nie trzeba było długo czekać na efekty takiego rozwiązania...Podkreślam natknąłem się na takie informacje kilka lat temu więc przepraszam jeśli to co napisałem mija się w jakimś stopniu(lub całkowicie) z prawdą!!

Napisano

Teraz mam tydzień urlopu.

Jednocześnie będę ciągnął dwa projekty pancerkowe.

Wracam po Bożym Ciele, wtedy coś ruszy z kopyta.

Na zaostrzenie apetytu trochę fot wyprasek:

3f85570c4ce89271.jpg

f21b54f216634bc2.jpg

2e068dcd7e7ec150.jpg

f25cb6467cf6373b.jpg

069cc9661199a2b7.jpg

Napisano

hmm...to chyba typowe dla Revella, że ma takie jakby "zacieki" w plastiku. Takie jakby smugi w strukturze materiału...

Napisano

Cobyś mi znalazł dokumentację

Jacku myślę, że ten model jednak powstanie

Na chwile obecną mam sklejony tył kadłuba, położone hamulce aerodynamiczne, wklejoną komorę podwozia głównego. Wyciąłem i poobrabiałem jeszcze sporo innych części.

Jestem teraz poza domem i przez tydzień bedę składał co innego.

• 3 weeks later...
Napisano

Co by nie było, że nic nie robię.

Postęp nikły bo maiłem kryzys kabinowy (po spasowaniu środka fotel był za wysoko i owiewka odstawała jakieś 2mm). Po drodze były też podniety związane z pojadami (zby wiele pomysłów na raz).

Do rzeczy.

Model będzie przedstawiał samolot stacjonujący w Tajlandii pod koniec 66r. Kamo SEA oczywiście. W moim zamierzeniu na "dio" po ostatnim przeglądzie i zdjąciu pasków oraz zabezpieczeń czeka na podkołowanie na początek pasa. Całe wielkie uzbrojenie w gotowości do użycia.

Zamknięte hamulce, ale klapy opuszczone. Tak jak na tej fotce z 1958 z ROC:

656f57085dcc66a1.jpg

Postęp prac (jest jeszcze trochę dupereli, kt nie pokazałem):

1382883ce15a8194.jpg

Kadłub. Nawiercone otwory pod pylony uzbrojenia i sondę do tankowanmia. Pocieniona osłona przeciwsłoneczna nad tablicą.

Wklejony panel z pokrywą działka - przepiękny z porównaniu z F-16 Revella:

008bf86d12260e1b.jpg

Tylna sekcja kadłuba. Zamknięte hamulce, było to dość koszmarne i musiałem rozwalić środek bo inaczej by mi się zapadły do wnętrza. Jak widać nie obyło się bez szpachlówki. Raczej z mojej winy bo niemrawo ścisnąłem podczas klejenia (częściowo szpachlowałem cjanoakrylem). Szpachlówka miała raczej za zadanie wyoblić spód, który lekko się przesunął w pionie.

4aa440f0511e0dc5.jpg

c2d32bddef2cfcc0.jpg

Kabina. Kokpit razem z wnęką podwozia przedniego. Wklejenie tej części budzi pewne moje obawy. Widać jak pieknie zrobione są panele boczne. A model bodaj z 1988r!

9ce81810178278e5.jpg

Fotel. Po zeszifowaniu spodu okazał się za niski i dostał płytkę styrenu 0,5mm.

9d03d65473aea98a.jpg

No i to co lubię najbardziej czyli pamperki (tj. ludki). Pochodzą z zestawów Hasegawy. Pilot został poszerzony w ramionach, w kabinie jest sporo miejsca, a zrobili wyjątkowego chudziaka. Jego siedzenie potraktowałem pilnikiem - siedział za wysoko. Teraz czeka jeszcze na nowy przewód tlonowy i pasy. No i dwóch "obsługantów". Wybrałem tego spokojniejszego

3295b4448764f6f4.jpg

I na koniec wprawki w malowaniu. Koła od wersji G. Jedno potraktowane czarnym Testorsem, drugie jego mieszanką z bodaj stalą i na to metalizer Testorsa w formie suchego pędzla.

685335fdcd868703.jpg

Napisano

Kończę sekcję ogonową. Wkleiłem dyszę. Chyba powinna mniej wystawać. Na jenej fotce w powietrzu wcale jej nie widać

Śilnik zalałem błyszczącym lakierem co ma dawać efekt gorącego powietrza.

ff0ee82bff9c5436.jpg'

Mam problem z usterzeniem poziomym. Nie wiem, czy zaznaczony element występował w tej wersji.

7541440f3c701075.jpg

8f5cd8597a02b8da.jpg

Napisano

rtoipmodest, wygląda na to, że wersja C nie miała tego elementu:

"The first single-seat F-104C fighter-bomber variant made its initial flight on 24 July 1958 and began to go into service late in that year, essentially taking up the slack as F-104A production tapered off. The F-104C was hard to tell from the F-104A, the most distinctive difference being that the F-104C could be fitted with a fixed inflight refueling probe to the right of the cockpit for probe-and-drogue refueling.

The F-104C also added a centerline pylon, essentially to carry a B28 parachute-retarded nuclear store. Some sources claim the centerline pylon was "wet", capable of carrying an external fuel tank; that F-104As could be fitted with the centerline pylon; and the F-104C's underwing pylons were wired for Sidewinder carriage; but all these assertions seems to be incorrect. The F-104C's centerline pylon could be fitted with a "catamaran" double stores rack for two Sidewinders, but the rack caused too much drag and it was rarely carried. The F-104C's primary weapon for the strike role was the B28 nuclear store carried on the centerline pylon. "

Zdjęcia: F-104C

F-104C - ogon

A cały walkaround jest tutaj - F-104C Walkaround

Napisano

Dzięki za fotki. Tego NASA'owskiego jeszcze nie miałem.

Kolega podesłał mi plany i sądzę, że maiły to (element na stateczniku) niektóre maszyny wersji G.

Usunąłem to i skleiłem usterzenie.

Skromny postęp prac:

http://forum.31blot.mil.pl/viewtopic.php?f=7&t=1675&p=56145#p56145

Jutro wolne to może uda się skleić przód.

• 3 weeks later...
Napisano

Mam problem z grubością owiewki. Nie chce się zamknąć z powodu głowy pilota. Czy jest jakiś patent na jej pocienienie od środka?

Napisano

Figurka:

4b3631c4668fb2cd.jpg

b418781c2631d4ae.jpg

Fotel:

4dcfcbd8155f9d27.jpg

Na zawsze (?) razem:

7baa8d389b3c32be.jpg

W maszynie (ze względu na problemy z zamknięciem kabiny fotel został obniżony bardziej niż w oryginale i nieco zeszlifowałem hełm):

6c275fb96dc27e03.jpg

afa70cdc368d53ef.jpg

a2eba0512721580f.jpg

86ee473d3e0c729c.jpg

Fotka z góry, jakkolwiek niewyraźna ma udowodnić, że w środku pomalowałem co trzeba.