Skocz do zawartości

Tamiya 35009 Panzer Kampfwagen II Ausf. F

Mr_X

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Model zbudowany prosto z pudła. Malowanie to produkt mojej fantazji. Pobawiłem się trochę areografem. XF-60 - baza , XF-64 brąz i XF-67 zieleń. Weathering głównie brązowym washem Italierki, trochę brązowym washem z Citadel Miniatures.  Najpierw naniosłem rozcieńczony wash Italierki na całość, a następnie punktowo (bez rozcieńczania). Potem przetarłem całość suchym pędzlem (Mud - Pactra). Poniżej zdjęcia.

IMG_3534.JPG

IMG_3522.JPG

IMG_3527.JPG

IMG_3523.JPG

IMG_3525.JPG

IMG_3528.JPG

IMG_3529.JPG

Edytowane przez Mr_X

Dzięki! No użyłem washa, tylko delikatnie, żeby nie przesadzić. W realu lepiej to widać. Jakoś mocno wyeksploatowanego pojazdu nie chciałem robić, tylko raczej taki dobrze utrzymany. Jakaś jednostka w fazie odbudowy i odpoczynku np. we Włoszech - te  klimaty. 

Zresztą, Wydawnictwo Militaria chyba lansuje tezę, że bodaj Sturmpanzer Abteilung 216 miał jakieś Panzer II F w 1943 r. Ale to były raczej Panzer II C z tego, co widziałem i chyba jeszcze z jakąś fikuśną anteną. Trudno jest znaleźć jakiś rzeczywisty wzór z końca wojny, jeśli ktoś chce wykonać ten pojazd w późnowojennym kamuflażu. Również bodaj w którymś z zeszytów Wyd. Militaria jest zdjęcie Panzer II z Budapesztu w 1945 (jeśli wierzyć podpisowi), ale to chyba też jest wersja C. W którymś zeszycie Panzerwrecks jest zdjęcie Panzer II w kotle Falaise w 1945  (ale też chyba C).

Ewidentnie 12 DPanc SS miała w Normandii kilka Panzer II F.  Chyba dwu-trójbarwny kamuflaż i zero oznaczeń widocznych na zdjęciach. Zdemontowana broń (bez karabinu i bez działka) - może wtedy kiedy porzucano czołg.

Edytowane przez Mr_X

Robię tak:

1)  Maluję areografem jakimś piaskowym kolorem (Pactra Mud, albo tutaj była Tamiya Dark Yellow 2);

2) Przecieram gąsienice suchym pędzlem (albo raczej pół-mokrym) Pactra Gun metal;

3) Traktuję gąsienice washem - tutaj był brązowy do gąsienic (akrylowy Vallejo);

4) Znów lekko przecieram suchym pędzlem Pactra Gun Metal;

5) Na koniec leciutko przecieram suchym pędzlem srebrnym (Tamiya chromium chyba).