Mr_X Napisano 21 Marca 2021 Share Napisano 21 Marca 2021 (edytowane) Witam, Model zbudowany prosto z pudła. Malowanie to produkt mojej fantazji. Pobawiłem się trochę areografem. XF-60 - baza , XF-64 brąz i XF-67 zieleń. Weathering głównie brązowym washem Italierki, trochę brązowym washem z Citadel Miniatures. Najpierw naniosłem rozcieńczony wash Italierki na całość, a następnie punktowo (bez rozcieńczania). Potem przetarłem całość suchym pędzlem (Mud - Pactra). Poniżej zdjęcia. Edytowane 21 Marca 2021 przez Mr_X Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 23 Marca 2021 Share Napisano 23 Marca 2021 Ładny, pojazd jak z fabryki. Nie chciałeś żadnego washa użyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr_X Napisano 23 Marca 2021 Autor Share Napisano 23 Marca 2021 (edytowane) Dzięki! No użyłem washa, tylko delikatnie, żeby nie przesadzić. W realu lepiej to widać. Jakoś mocno wyeksploatowanego pojazdu nie chciałem robić, tylko raczej taki dobrze utrzymany. Jakaś jednostka w fazie odbudowy i odpoczynku np. we Włoszech - te klimaty. Zresztą, Wydawnictwo Militaria chyba lansuje tezę, że bodaj Sturmpanzer Abteilung 216 miał jakieś Panzer II F w 1943 r. Ale to były raczej Panzer II C z tego, co widziałem i chyba jeszcze z jakąś fikuśną anteną. Trudno jest znaleźć jakiś rzeczywisty wzór z końca wojny, jeśli ktoś chce wykonać ten pojazd w późnowojennym kamuflażu. Również bodaj w którymś z zeszytów Wyd. Militaria jest zdjęcie Panzer II z Budapesztu w 1945 (jeśli wierzyć podpisowi), ale to chyba też jest wersja C. W którymś zeszycie Panzerwrecks jest zdjęcie Panzer II w kotle Falaise w 1945 (ale też chyba C). Ewidentnie 12 DPanc SS miała w Normandii kilka Panzer II F. Chyba dwu-trójbarwny kamuflaż i zero oznaczeń widocznych na zdjęciach. Zdemontowana broń (bez karabinu i bez działka) - może wtedy kiedy porzucano czołg. Edytowane 23 Marca 2021 przez Mr_X Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szupryt Napisano 23 Marca 2021 Share Napisano 23 Marca 2021 Czym malowałeś gąsienice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr_X Napisano 23 Marca 2021 Autor Share Napisano 23 Marca 2021 Robię tak: 1) Maluję areografem jakimś piaskowym kolorem (Pactra Mud, albo tutaj była Tamiya Dark Yellow 2); 2) Przecieram gąsienice suchym pędzlem (albo raczej pół-mokrym) Pactra Gun metal; 3) Traktuję gąsienice washem - tutaj był brązowy do gąsienic (akrylowy Vallejo); 4) Znów lekko przecieram suchym pędzlem Pactra Gun Metal; 5) Na koniec leciutko przecieram suchym pędzlem srebrnym (Tamiya chromium chyba). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi