robertmodelarz Napisano 30 Marca 2021 Share Napisano 30 Marca 2021 (edytowane) Model polskiego Shermana Ic Firefly o nazwie własnej RYCERZ I. Wóz plut. Antoniego STACHOWSKIEGO z 2 szwadronu 1 Pułku Ułanów Krechowieckich. Defilada w Loretto -Włochy 15 sierpień 1945. Czołg w skali 1/35 powstał z następujących elementów: - kadłub Tamiya 35190 U.S. Medium Tank M4 Sherman Early Production - zawieszenie z modeli firmy Academy (nadstanowe części M-3 Lee, Grant, M-10) - osłona transmisji Verlinden - wieża Verlinden - lufa metalowa Jordi Rubio - gąsienice T-54 E1 AFV CLUB - właz dowódcy Armorscale - kalkomania Armo 35403 - Polskie Shermany cz. 2 - metalowa lina EUREKA XXL Z uwagi na bardzo ubogi materiał źródłowy budowę modelu oparłem o informacje zawarte w książce W. Gawrycha „Sherman Ic Firefly” History & Model Rossagraph, Edytowane 30 Marca 2021 przez robertmodelarz 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 30 Marca 2021 Share Napisano 30 Marca 2021 Model wyglada spoko ja bym moze jeszcze przetarl troszke gaski metalizerem i zęby kół napedowych oraz dodal anteny . Masz jakąś fotke ze karnistry przewozili na przednim pancerzu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 30 Marca 2021 Autor Share Napisano 30 Marca 2021 Teraz, Adamo722 napisał: Model wyglada spoko ja bym moze jeszcze przetarl troszke gaski metalizerem i zęby kół napedowych oraz dodal anteny . Masz jakąś fotke ze karnistry przewozili na przednim pancerzu? Niestety nie, tak jak pisałem radosna twórczość na podstawie książki, fotki wozu są tylko dwie. Antena jest, ale nie mieści mi się do modelarskiej gabloty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 30 Marca 2021 Share Napisano 30 Marca 2021 U mnie "Rozmach"w planach..jednak odległych jak mnie się wydaje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 30 Marca 2021 Share Napisano 30 Marca 2021 2 godziny temu, robertmodelarz napisał: Czołg w skali 1/35 powstał z następujących elementów: - kadłub Tamiya 35190 U.S. Medium Tank M4 Sherman Early Production - zawieszenie z modeli firmy Academy (nadstanowe części M-3 Lee, Grant, M-10) - osłona transmisji Verlinden - wieża Verlinden - lufa metalowa Jodi Rubio Model powstał z podzespołów, których raczej nie polecam do takiej zabawy - Kadłub tamiya M4 Early production ma nieprawidłowy kształt wieżyczek kierowcy i pomocnika. Typowy dla M4A3 a nie M4. Zresztą mam w planie wczesnego M4A3 - właśnie na tym kadłubie go zrobię. - zawiesznie academy - czuć trochę upływ czasu od jego powstania - części Verlindena - skąd je masz ?, myślałem że dawno zniknęły z rynku - Lufa Jodi Rubio - proporcje ma w miarę dobre, ale "grucha" ma dziwny kształt -> https://www.perthmilitarymodelling.com/reviews/vehicles/rb_model/rb35b07.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 30 Marca 2021 Autor Share Napisano 30 Marca 2021 1 minutę temu, martinello napisał: Model powstał z podzespołów, których raczej nie polecam do takiej zabawy - Kadłub tamiya M4 Early production ma nieprawidłowy kształt wieżyczek kierowcy i pomocnika. Typowy dla M4A3 a nie M4. Zresztą mam w planie wczesnego M4A3 - właśnie na tym kadłubie go zrobię. - zawiesznie academy - czuć trochę upływ czasu od jego powstania - części Verlindena - skąd je masz ?, myślałem że dawno zniknęły z rynku - Lufa Jodi Rubio - proporcje ma w miarę dobre, ale "grucha" ma dziwny kształt -> https://www.perthmilitarymodelling.com/reviews/vehicles/rb_model/rb35b07.html Starocie zbierane przez lata -jak były dostępne na rynku. Szkoda było zmarnować tyle kasy to polepiłem. Na Dragona 6568 Firefly 1c Welded Hull- się już nie załapałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 2 Kwietnia 2021 Share Napisano 2 Kwietnia 2021 Dla mnie model jest super ale zgadzam że kanister nie pasuje do tego modelu. Malowanie już z czasu pokoju i na defiladę. Raczej kanistrów nie wozili wtedy. Co do brudzenia to mam takie wrażenie że jest dobre. Defilada odbyła na lotnisku Loreto gdzie teoretycznie powinna być trawa i na niektórych zdjęciach ją widać ale po przejechaniu kilkudziesięciu (może kilkuset pojazdów) przez trawiastą płaszczyznę w sierpniu w środkowych Włoszech lotnisko pewnie wyglądało już tak jak na fotce poniżej. Więc jeśli nasz bohater jechał gdzieś nawet w środku kolumny to po przejechaniu mógł tak wyglądać. Tak to sobie wymyśliłem. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dejvix Napisano 8 Kwietnia 2021 Share Napisano 8 Kwietnia 2021 Witam jak dla mnie ok ale mogłoby być lepiej, wyglada troche jakby po pustyni przejechal kilkaset km. czy po prawej stronie wieży to odciski palców? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi