tmajer Napisano 18 Maja 2008 Share Napisano 18 Maja 2008 Zacząłem to wszystko kleić już jakiś czas temu, ale dopiero dzisiaj wpadłem na pomysł zrobienia z tego relacji. Jak to u mnie, będą rzadkie aktualizacje i powolny postęp w pracach. Zapraszam do oglądania i komentarzy. Oto co sklejam: Ponieważ naczepa jest długa, pomyślałem że zmieści się na niej jeszcze dodatkowy ładunek, którym będzie Ford Mustang '89 Mustang jest już w większości wykonany: Po raz pierwszy zdecydowałem się na pogłębienie linii podziału i zastosowanie washa (który jak widać na zdjęciu jest jeszcze do poprawienia): Niestety zestaw Dodge&Ford'40 składa się głównie z nadlewek, a więc moja dotychczasowa praca sprowadzała się głównie do szlifowania części. Co nieco udało się już zrobić. Obydwa Fordy mają taki sam kolor lakieru: Obydwie budy były malowane dwukrotnie - za pierwszym razem w wyniku za ciasno spasowanych elementów lakier poodpryskiwał. Usunąłem cały lakier , popracowałem pilnikiem i znowu pomalowałem. Wnętrze Forda'40 będzie całe białe: Pomalowana kabina Dodge'a: Poszpachlowana i poklejona rama, zbiorniki paliwa oraz fotele: A tak wygląda pierwsza przymiarka: Zastanawiam się nad kolorem naczepy. Rama ciągnika i naczepy będzie czerwona, a samą pakę spróbuję zrobić w brązie i porobić na niej ślady opon. Chyba że ktoś ma jakąś inną kolorystykę do zaproponowania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 18 Maja 2008 Share Napisano 18 Maja 2008 Dla mnie naczepa to powinna być pomalowana jakimś metalem, chyba że jest jakaś faktura drewna albo coś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tmajer Napisano 18 Maja 2008 Autor Share Napisano 18 Maja 2008 Dla mnie naczepa to powinna być pomalowana jakimś metalem, chyba że jest jakaś faktura drewna albo coś takiego? Jak najbardziej, na naczepie jest faktura drewna. Zresztą w latach '50 to chyba był standard ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merida Napisano 18 Maja 2008 Share Napisano 18 Maja 2008 Najlepiej mnie interesuje dogde ciągnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tmajer Napisano 8 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2008 Długo nic się nie działo, ale tak to już u mnie jest niestety..... Rama od DOdge'a już pomalowana. Naczepa już prawie skończona, zostało mi przymocować tablicę rejestacyjną, oświetlenie oraz gniazdo instalacji pneumatycznej. Zastanawiam się nad dorobieniem na naczepie czarnych śladów od opon. A tu przymiarka ładunku: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miqs Napisano 8 Czerwca 2008 Share Napisano 8 Czerwca 2008 Fajnie wszystko się prezentuje, ale Mustang nie pasuje do całości. Chyba, że byłby z lat 60 to ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 25 Czerwca 2008 Share Napisano 25 Czerwca 2008 Ciekawy model zasiadam i podziwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 26 Czerwca 2008 Share Napisano 26 Czerwca 2008 Będę się przyglądał. Szykuję podobny zestaw, tyle że Western Star + Car Transporter + 6 osobówek (m.in., jeśli uda mi się zdobyć, to Jeep Grand Cherokee). Tak więc posiedzę, popatrzę i może kiedyś wezmę się za swój zestaw. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUGER_MAN Napisano 26 Czerwca 2008 Share Napisano 26 Czerwca 2008 Fajnie fajnie , ale przydało by sie rzucić jakiegos washa na te deski . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VVitek Napisano 26 Czerwca 2008 Share Napisano 26 Czerwca 2008 Powiedz, jaką farbą malowałeś kabinę Dodga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tmajer Napisano 29 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2008 Kolejna aktualizacja. Bardzo mi miło że jest takie zainteresowanie tematem Fajnie wszystko się prezentuje, ale Mustang nie pasuje do całości. Chyba, że byłby z lat 60 to ok. Też się zastanawiam, czy tak będzie ok. W razie czego znajdzie się coś z lat'50-'60. Poniżej przymiarka z Chevroletem. No i bardzo możliwe, że docelowo ładunkiem będzie jeszcze drugi Chevy, a obydwa Fody będą stały luzem .... Będę się przyglądał. Szykuję podobny zestaw, tyle że Western Star + Car Transporter + 6 osobówek (m.in., jeśli uda mi się zdobyć, to Jeep Grand Cherokee). Tak więc posiedzę, popatrzę i może kiedyś wezmę się za swój zestaw. Car Transporter też czeka w kolejce, ciągnięty będzie przez Alaskan Haulera. Ale przy moim tempie sklejania Car Transporter to plany na dwa lata naprzód, zwłaszcza że następny będzie Payhauler i Unimog strażak, a równolegle wezmę na warsztat jeszcze jakieś 4x4. Fajnie fajnie , ale przydało by sie rzucić jakiegos washa na te deski . Tak właśnie planuję, ale najpierw chcę skończyć zestaw, wtedy poeksperymentuję z brudzeniem naczepy. Powiedz, jaką farbą malowałeś kabinę Dodga? Sprayem FAUST emalia natryskowa. Jak widać zostawia gładką i świecącą powierzchnię. Ale uwaga - chciałem pomalować kabinę jeszcze bezbarwnym no i bezbarwny rozpuścił bazę. No i było malowanie od nowa ..... To, co widać poniżej to zbiorcze fotki z ostatnich dwóch tygodni. Rama już na kołach: Etapy budowy silnika: Rama uzbrojona w silnik, oświetlenie, chlapacze, zbiorniki paliwa itd: Drzwi oraz deska rozdzielcza: Kabina już oszkona: I jak zwykle na koniec przymiarki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 29 Czerwca 2008 Share Napisano 29 Czerwca 2008 Zestaw ładnie zrobiony i fajnie prezentuje się Zrób coś z oponami bo strasznie świecą się - możesz np. przemyć je benzyną ekstrakcyjną, wtedy zmatowieją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tmajer Napisano 15 Lipca 2008 Autor Share Napisano 15 Lipca 2008 Uffff. Po długich walkach, połamaniu zawiasów od drzwi i paru innych przygodach udało mi się skończyć ciągnik z naczepą. Galeria tutaj: viewtopic.php?t=8581 Wracam teraz do dwóch Fordów, jakaś aktualizacja pewnie jutro .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tmajer Napisano 17 Lipca 2008 Autor Share Napisano 17 Lipca 2008 Kończę już prace nad Mustangiem. Przedział silnikowy jest już uzupełniony o dolot, układ wtryskowy, akumulator itd. Kolejne zdjęcia ukazują etapy malowania tylnych świateł - zajęło mi to raptem 3 godziny :/ Niestety producent nie zadał sobie trudu wykonania kloszy lamp ani do tyłu, ani do przodu. A tak model wygląda przed końcowym montażem. Zostały mi do przyklejenia zderzaki, spojler,lusterka boczne oraz anteny. Jak wszystko dobrze pójdzie, jutro Mustang pojawi się w galerii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orfeusz Napisano 17 Lipca 2008 Share Napisano 17 Lipca 2008 Ładnie prace idą, dobrze by było jak byś dał jakieś kable od akumulatora chociaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tmajer Napisano 20 Lipca 2008 Autor Share Napisano 20 Lipca 2008 Kolejne etapy budowy Forda '40: Obydwa Fordy są skończone - zapraszam do oglądania w galerii: viewtopic.php?t=8581 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 22 Lipca 2008 Share Napisano 22 Lipca 2008 Ten chrom na silniku to lepiej by było zmyc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi