Skoti Napisano 20 Maja 2008 Share Napisano 20 Maja 2008 Witam Mój pierwszy warsztat. Coś prostego na początek, wybór padł na Spitfire'a bo lubie ten samolot. No i na samym początku powstał mały problem. Nie mam wszystkich przeliczników farb i nie mogę znaleźc odpowiednika revellowskiego Bronze Green nr 65. Chciałbym go zrobic w barwach jakiegoś polskiego dywizjonu, ale kalki kupię później. Przepraszam, że chwilowo bez zdjęc, ale mój aparat zaliczył poważną awarię (matryca padła) i poleciał do serwisu. Acha i jeszcze jedno - model bedzie z pudełka, po prostu cwiczenia warsztatowe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 20 Maja 2008 Share Napisano 20 Maja 2008 Jeśli tym kolorem producent poleca malować kamuflaż , to zapewne ma na myśli Dark Green - jego odpowiednikiem u Humbrola jest H29 . PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 20 Maja 2008 Autor Share Napisano 20 Maja 2008 Chcę wykonac go w barwach z 1941 roku więc już bez brązowego tylko szaro zielony. Szary mam już rozpoznany, teraz wlasnie ten zielony - to co podałeś to brąz. Jutro zabieram się za pierwsze wycinanki i klejonki. Niestety z powodu wspomnianej awarii pewnie samolot ujrzy światło dzienne już w Galerii . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 20 Maja 2008 Share Napisano 20 Maja 2008 nie mogę znaleźc odpowiednika revellowskiego Bronze Green nr 65Humbrol - H75 Matt Bronze Green Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sniper Napisano 21 Maja 2008 Share Napisano 21 Maja 2008 Techmod w instrukcji do kalek Spitfire Mk.V b podaje jako zielony HU 116 tu masz linka do tej kalki http://www.techmod.pl/aviation-72/72033-supermarine-spitfire-mk-vb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 22 Maja 2008 Autor Share Napisano 22 Maja 2008 Dzięki za pomoc, miałem wczoraj awarię netu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 30 Maja 2008 Autor Share Napisano 30 Maja 2008 Coż aparat jeszcze w serwisie, a nie chcę kontynuowac pracy bez zdjęc. Mam prośbe, poszukuję zdjęc kabiny Spita w kolorze, żeby móc pomalowac wyposażenie wewnątrz kabiny. Co prawda skala 1/72 nie pozwala na szaleństwa, a do tego będzie zamknięta, ale chciałbym miec ładnie pomalowane wnętrze. I jeszcze jedno pytanko - co lepsze pomalowac celownik, czy zrobic z przezroczystego tworzywa, jak na przyklad z pudelka po samochodzie z Burrago?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slavko Napisano 10 Lipca 2008 Share Napisano 10 Lipca 2008 '72 pozwala na wszelkie szaleństwa Podsyłam kilka linków do wnętrz Spita: www.militaryfactory.com/.../spitfire_cockpit.asp http://commons.wikimedia.org/wiki/Image:Spitfire_cockpit.jpg http://www.ww2aircraft.net/forum/schematics/spitfire-cockpit-colour-7276.html http://www.raf.mod.uk/bob1940/spitfire.html Wnętrze jest malowane ANA 625 RAF Interior Green lub zielony (FS 34226). Odpowiedniki to: Humbrol - 78, Gunze Sangyo - 70, Xtracolor - X10,Lifecolor - UA060, Pactra - A117 Co do celownika: zrób przeźroczysty lepiej wygląda, a pracy nie trzeba dużo w to wkładać. pozdrawiam Słavko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elcin Napisano 10 Lipca 2008 Share Napisano 10 Lipca 2008 Z tego co mi sie wydaje kilka polskich dywizjonów (na pewno 306 Toruński) przez większą część 41 roku spód miała malowany na niebiesko czarno (znaczy sie sky type C i czarny). Wiadomość do potwierdzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slavko Napisano 10 Lipca 2008 Share Napisano 10 Lipca 2008 Co do 306 potwierdzam - widziałem swego czasu w anglojęzycznym pisemku (niestety nie pamiętam, w którym... ). Podobne malowanie, datowane na wiosnę '41 widziałem na egzemplażu z 242 Sqn. Co do innych warto sięgnąć po książeczkę biblioteczki Skrzydlatej Polski "Barwa i godło w Lotnictwie Polskim 1940 - 45". Niestety nie mam jej (komuś porzyczyłem i wcięło) i nie mam możliwości sprawdzenia szczegółów, ale jest tam zamieszczonych sporo ciekawych malowań, odbiegających od schematu. Pozdrawiam Slavko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 10 Lipca 2008 Autor Share Napisano 10 Lipca 2008 Dzięki za linki i info. Myślałem, że temat już umarł. Co prawda chwilowo zawiesiłem prace na Spitem na rzecz pewnego modelu do warhammera, ale zamierzam już niedługo do niego wrócic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slavko Napisano 22 Lipca 2008 Share Napisano 22 Lipca 2008 Czekam na powrót do prac. Mam sentyment do tej maszyny, bo był to jeden z pierwszych modeli, które zrobiłem (i nadal, gdzieś na strychu się plącze). Jakbyś potrzebował jeszcze jakichś info wal bez problemu Pozdrawiam Slavko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 22 Lipca 2008 Share Napisano 22 Lipca 2008 Witajcie Siostry i Bracia po długim niewidzeniu w Spitomanii. Niestety, modele w 72 odłożyłem na czas przyzwyczajenia się do okularów (dłuuugo). Mam nadzieję, że niedługo wrócę na stałe. Ale dość OT. Skoti. Wybór modelu fajny, ale ma on wielką wadę - spód płata w przejściu kodłub - skrzydło. Proponuję za kilkanaście złotych kupić MkI lub V Airfixa, odcisnąć to przejście w plastelinie, zamrozić i zalać Distalem. W ten sposób uzyskujesz prawidłowy profil. Robiłem tak m.in. płat do projelty Spitfire IX hydro. Poprawki blachowania i masz ekstra płacik. jak odszukam go w magazynie, dam fotki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sniper Napisano 22 Lipca 2008 Share Napisano 22 Lipca 2008 Panowie, nie dajmy się wpędzić w paranoję. Skoro mamy model takiej to a takiej firmy, to go zróbmy. Możemy zmienić mu kalki lub dodać blaszki, ale nie dajmy sie zwariować! Pan Andrzej Ziober robi robotę słuszną i chwała mu za to, ale nie wszyscy muszą zaraz pruć modele "bo coś jest nie tak". Pamiętajmy, że kleimy gotowy model i jeśli coś jest z nim nie tak to albo nie mamy na to wpływu, albo i tak nikt kto będzie go oglądał tego nie zauważy. UWIEŻCIE, doświadczyłem tego nie raz na konkursach modelarskich. Niech Ci się klei na zdrowie. Jak mawiał mój znajomy "Ważne żeby Tobie się podobał". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 26 Października 2009 Autor Share Napisano 26 Października 2009 Nastąpiło odrodzenie:). Po ponad rocznym leżakowaniu Spit powrócił na warsztat. Mam jakieś pozytywne wachnięcie fazy modelarskiej . Skończyłem kokpit, ale bez fajerwerków przez tę małą szybkę i tak niewiele będzie widac, więc nawet nie daję zdjęc. Skleiłem polówki kadłuba, wyszlifowałem skrzydło na lączeniach. I teraz zasadnicze pytanie - malowanie wnęk podwozia - w instrukcji zielony, taki jak wnętrze, pooglądałem galerie na forum i prawie wszyscy mają kolor taki sam jak malowanie spodu skrzydeł. I teraz jestem w kropce. No i kolejna sprawa - golenie podwozia, jaki kolor jest właściwy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erolek Napisano 26 Października 2009 Share Napisano 26 Października 2009 Skłaniałbym się ku zielonym wnękom. No, to skoro Ty się zabrałeś za Spita, to skończyły mi się wymówki przed Lancasterem. Pozdrawiam Eryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 26 Października 2009 Autor Share Napisano 26 Października 2009 Dzięki za fotki. Wnęki będą zielone, a golenie widzę mają ten sam kolor co spód skrzydeł. No i temat kolorów załatwiony He he jak to model zaczęty ponad rok temu, potrafi pobudzic innych modelarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erolek Napisano 26 Października 2009 Share Napisano 26 Października 2009 Golenie to raczej jakiś metal. Na przedostatnim zdjęciu widać, że to nie to samo co spód skrzydeł (goleń ma zdecydowanie inyny kolor, co zewnętrzna część klapy). Ja bym dał jakieś 'flat aluminium'. Pozdrawiam Eryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 26 Października 2009 Autor Share Napisano 26 Października 2009 Rzeczywiście jak się dokładniej przyjrzec to są innego koloru ale nie jestem do końca pewien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi