mart72 Napisano 22 Maja 2008 Share Napisano 22 Maja 2008 Witajcie. Miał być Crusader ale napaliłem się na to maleństwo. To mój trzeci model i będę starał się w miarę postępów zdawać relację. Jak widzicie gąsienice razem z kółkami, dodatki w postaci dwóch figurek, trochę wyposażenia-lee enfield, dwa breny, tommy gun, pojemniki, plandeka, torba z siatką maskującą i zwinięta lina holownicza odlana, niestety, w jednym kawałku. Ale nie będę chyba nic ulepszał, zrobię go "z pudła". Nie wiem jeszcze jaki kolor. Czy zieleń, czy piaskowy. A to prawie skończony Cromwell, niestety nie robiłem wcześniej fotek podczas prac: Jedyny problem jaki pojawił się podczas montażu to szpary przy tylnych błotnikach, po ok. 2 mm (moim zdaniem całkiem sporo jak na taką skalę), nieźle kombinowałem zanim domyśliłem się, że ten typ tak ma, ale udało mi się nawet zaszpachlować na 3+ : Jeszcze tylko trochę drobnicy do doklejenia, cieniowanie, kalki i werniks. Jakie są te kalki z Tamiyi? Wymagają Sidoluxu? Nie kładłem jeszcze na ten specyfik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 23 Maja 2008 Share Napisano 23 Maja 2008 sidolux to genialny specyfik, szybko schnie. daj 2 - 3 warstwy pod kalki, pięknie przylegają, na to jeszcze raz sido i mat. efekt murowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 24 Maja 2008 Autor Share Napisano 24 Maja 2008 W końcu wczoraj wieczorem, kiedy mojemu synkowi wyczerpały się baterie i razem z żoną poszli spać postanowiłem dokładniej się przyjrzeć na co wydałem ciężko zarobione pieniądze. Duża ilość śladów po wypychaczach jak widać: Będę starał się to pousuwać domyślnie w widocznych miejscach, papier niestety za grubo ziarnisty, mam nadzieję, że farba przykryje: Podmalowałem wstępnie elementy kadłuba (nadal żałuję pieniędzy na podkład). Wolę malować przed sklejeniem, łatwiej operować pędzlem-tak sądzę, chociaż widziałem tu speców (głębokie ukłony), którzy wszystko sklejali przed malowaniem. Nie wiem jak to robią. No i ciągle mam problem z dobraniem odpowiedniej konsystencji farby, a nie chcę zrobić mazów, pewnie przeciągnę ze trzy razy zanim zacznie wyglądać. A aerograf czeka na kompresor, chyba nieprędko się doczeka. Wybrałem kolor dark green (Vallejo) na razie. Farba chyba na szczęście przykryła szorowanie papierem. No i się zmęczyłem : ten klej UHU Plast z dozownikiem to jakaś mina (dozownik). Lepiej dozuje ten najtańszy za 3,50 z pędzelkiem. A Cromwell na razie czeka na swoje kolejne 5 minut, jakoś nie mogę go skończyć. Na razie wygląda tak, na zdjęciu lepiej niż w rzeczywistości: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 25 Maja 2008 Autor Share Napisano 25 Maja 2008 Jeśli chodzi o gąsienice-porażka.Wydawałoby się, że Tamiyę stać na więcej. Macie pomysły na to? Może po prostu gruba warstawa błota na koniec?: Oczywiście wyszlifuję te łączenia form, ale i tak gąsienic to raczej nie będzie przypominać tylko jakiś pas transmisyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SmokHaosu Napisano 25 Maja 2008 Share Napisano 25 Maja 2008 Sądzę, że na te ślady po za grubym papierze sama farba nie wystarczy. Przydał by się cieńszy papierek. Jeśli chodzi o gąsienice to miejsce łączenia form powinno dać się obdrapać skalpelem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 26 Maja 2008 Autor Share Napisano 26 Maja 2008 Wczoraj udało mi się sklecić do kupy podstawowe elementy. Zawrotne tempo : Pojawiły się niewielkie szpary, nie wiem czy to moje niedbalstwo, czy wina modelu, poza tym nie było problemów, (ale już chyba nie zabiorę się za taki mały pojazd jeśli pozostanę przy tej skali (1/48). Najbardziej lubię ten moment, kiedy z pierwotnego chaosu zaczyna wyłaniać się zamierzony kształt . Gąsienice założyłem tymczasowo. Jako kolor podstawowy us dark green (mam wątpliwości co do zgodności historycznej, ale niech tam...), siedzenia flat brown-Vallejo. Na szczęście prawie wszystkie ślady po wypychaczach pozostaną niewidoczne. Jak oni z tego wysiadali ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi