patrykw Napisano 10 Czerwca 2021 Share Napisano 10 Czerwca 2021 Cześć, Mam taki dylemat, że ze względu na brak miejsca w domu chciałbym przenieść trochę zbudowanych modeli do budynku gospodarczego, który mam plan wybudować. I chciałem zapytać o doświadczenia w przechowywaniu modeli w garażach lub innych tego typu miejscach. Czy ktoś trzymał sklejone modele w takim miejscu przez dłuższy czas i nic się nie stało? Jak w naszej strefie klimatycznej zbudowany model, a konkretnie sam plastik, żywice, chemia, nałożone kalki, poklejone i polutowane blaszki mogą znosić skoki temperatury i różnice w wilgotności powietrza? Szukałem i tu i gdzie indziej na forach ale było tylko trochę o trzymaniu modelu na strychu gdzie jest głównie problem z temperaturą w lecie. Budynek byłby nieogrzewany ale jakoś docieplony z 10-15 cm styropianu, wentylowany i planuję tam osobną przestrzeń na trzymanie modeli z dala od jakiś sprzętów ogrodowych i innych gratów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 11 Czerwca 2021 Share Napisano 11 Czerwca 2021 Raczej nie znajdziesz na to złotego środka.Przykryj model torebką plastikową delikatnie po zapakowaniu go do kartonu.Zamknąć karton i znajdz miejsce na leżakowanie modelu.Po jakimś czasie sam zobacz co się będzie działo z nim w kartonie.Raczej tutaj nikt nie poda na tacy gotowego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykw Napisano 11 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2021 Dzięki wielkie, słuszna myśl co do tego okładania folią w kartonie. Choć mam nadzieję, że jednak ktoś może ma jakieś własne doświadczenie co się dzieje z modelem jak się go w garażu dłużej potrzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi