Vieh_san Napisano 14 Czerwca 2021 Share Napisano 14 Czerwca 2021 (edytowane) U-201, którym dowodził Adalbert Shnee. Wykonał 7 patroli od 25 stycznia 1941r. do 24 sierpnia 1942r. łącznie 235 dni. Sam okręt wykonał 9 patroli. U-201 był U-Bootem typu VIIC. Jego długość to 67,1m, szerokość 6,2m i wysokość 9,6m. Napędzany był 2 silnikami diesla o mocy 2 800- 3 200 KM i 2 silnikami elektrycznymi o mocy 750 KM. Pozwalało mu to na osiąganie prędkości maksymalnej 32,8 km/h na powierzchni i 14,1 km/h w zanurzeniu. Zasięg przy 19km/h w wynurzeniu wynosił 8 500 nmi (15 700 km), a w zanurzeniu 80 nmi (150km). Głębokość testowa 230m, natomiast głębokość zgniotu to między 250-295m. Załogę stanowiło 4 oficerów i 40-56 marynarzy. U-201 uzbrojony był w 5 wyrzutni torped, a składował 14 torped. Prócz tego w skład uzbrojenia pokładowego wchodziło działo kaliber 8,8cm i działko przeciwlotnicze kaliber 2cm. Przez 9 patroli zatopił 22 statki i 2 okręty pomocnicze (HMT Laertes i HMS Springbank), uszkodził kolejne 2 statki. Podczas pierwszego patrolu był atakowany przez 5h przez trzy eskorty z Konwoju OB-318. Łącznie zrzucono 99 ładunków głębinowych poważnie uszkadzając okręt. Był częścią 8 wilczych stad. Ostatecznie U-201 został zatopiony ładunkami głębinowymi przez brytyjski niszczyciel HMS Fame na wschód od Nowej Fundlandii 17 lutego 1942 wraz z całą 49 osobową załogą. Sam model: no wiem, że cudów nie ma. Pierwszy okręt i pierwsza woda, ale bardzo chciałem go mieć w wodzie. Nie spinałem się specjalnie, głównie był to poligon doświadczalny, nie wnikałem w fizykę fal itp. robiłem to tak jak to się mówi na oko ;D. Nie mam specjalnie gdzie jeszcze robić zdjęć bo się dopiero przeprowadziłem, ale nawet jestem zadowolony ze zdjęć na powietrzu (chociaż na dużym ekranie pewnie będą nie wyraźne ;/). Malowane gunze h. Woda to wydłubany styrodur i malowana masa rzeźbiarska DAS z dodatkiem extra heavy gelu i waty. PS. nie krępować się z poradami co bym mógł zrobić lepiej, głównie bym był zainteresowany wodą ;D Edytowane 14 Czerwca 2021 przez Vieh_san 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 14 Czerwca 2021 Share Napisano 14 Czerwca 2021 (edytowane) przydały by się lepsze fotki żeby tą wodę można było ocenić Co do samego modelu to jak na pierwszy okręt wstydu nie ma Edytowane 14 Czerwca 2021 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 14 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2021 2 godziny temu, M.A.V. napisał: przydały by się lepsze fotki żeby tą wodę można było ocenić Co do samego modelu to jak na pierwszy okręt wstydu nie ma Dziękuję, postaram się zrobić lepsze i wrzucę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 14 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2021 Chyba nie uda mi się nic lepszego bez statywu zrobić. A telefon mój też ma swoje ograniczenia ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 15 Czerwca 2021 Share Napisano 15 Czerwca 2021 Nie znam się to się wypowiem (nigdy wody nie robiłem poza taką z modeliny wieeeeeki temu za dzieciaka) co do kolorystyki to trochę za za dużo białego z dala od kadłuba.... te bym zamalował na kolor wody: Wg mnie powinieneś teraz poeksperymentować z innym materiałem. Tu masz chociażby sposób na słynną folie aluminiową po kebabie Nic więcej merytorycznie nie będę plótł bo jak pisałem wcześniej - nie mam doświadczenia, niech doradzają bardziej doświadczeni koledzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 15 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2021 (edytowane) Nie no spoko, zawsze każda opinia się liczy No z folią widziałem od scale a tona i myślę, że tak zrobię następnym razem. Co do tego koloru to miałem nadzieję, że to wyjdzie jakby morze było wzburzone od wiatru i się te fale tak załamują. Przyjrzę się tematowi bliżej. Oo coś takiego miałem w głowie jak tutaj. Edytowane 15 Czerwca 2021 przez Vieh_san Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi