robertmodelarz Posted August 24, 2021 Share Posted August 24, 2021 BRDM (skrót od: Bronirowannaja Rozwiedywatielno-Dozornaja Maszyna, z ros. Opancerzony Pojazd Rozpoznawczo-Patrolowy). Pojazd ma zdolność pływania i dodatkową parę kół, które są chowane w kadłubie, koła nośne ułatwiające pokonywanie rowów i okopów. Zastosowano również centralny układ pompowania kół – co stało się później standardem w przypadku samochodów wojskowych. Początkowo samochody BRDM uzbrojone były w jeden karabin maszynowy SGMB kal. 7,62 mm umieszczony na kadłubie. Później zmieniono go na wielkokalibrowy karabin maszynowy DSzK, a później KPWT. W Polsce etatowo używano ich w jednostkach rozpoznawczych związków pancernych i zmechanizowanych. W tym także oddziałach rozpoznania chemicznego. W prezentowanym egzemplarzu muzealnym, dospawano na spodzie kadłuba z przodu konstrukcję kratownicową, która nie występowała w seryjnych pojazdach. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Endrju Posted October 13, 2021 Share Posted October 13, 2021 Robert. Czyżby to dla mnie zdjęcia bo właśnie odświeżam mój zawieszony projekt? Pozdrawiam. Andrzej. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szupryt Posted October 13, 2021 Share Posted October 13, 2021 1 godzinę temu, Endrju napisał: Czyżby to dla mnie zdjęcia bo właśnie odświeżam mój zawieszony projekt? Cieszę się na tę wiadomość! Ja na dniach też wracam do budowy swojego SKOTA, który zbiera kurz od wiosny. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertmodelarz Posted October 13, 2021 Author Share Posted October 13, 2021 4 godziny temu, Endrju napisał: Robert. Czyżby to dla mnie zdjęcia bo właśnie odświeżam mój zawieszony projekt? Pozdrawiam. Andrzej. Jak się przydadzą i coś rozjaśnią to działaj dalej w tym temacie!!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts