robertmodelarz Napisano 24 Sierpnia 2021 Share Napisano 24 Sierpnia 2021 BRDM (skrót od: Bronirowannaja Rozwiedywatielno-Dozornaja Maszyna, z ros. Opancerzony Pojazd Rozpoznawczo-Patrolowy). Pojazd ma zdolność pływania i dodatkową parę kół, które są chowane w kadłubie, koła nośne ułatwiające pokonywanie rowów i okopów. Zastosowano również centralny układ pompowania kół – co stało się później standardem w przypadku samochodów wojskowych. Początkowo samochody BRDM uzbrojone były w jeden karabin maszynowy SGMB kal. 7,62 mm umieszczony na kadłubie. Później zmieniono go na wielkokalibrowy karabin maszynowy DSzK, a później KPWT. W Polsce etatowo używano ich w jednostkach rozpoznawczych związków pancernych i zmechanizowanych. W tym także oddziałach rozpoznania chemicznego. W prezentowanym egzemplarzu muzealnym, dospawano na spodzie kadłuba z przodu konstrukcję kratownicową, która nie występowała w seryjnych pojazdach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 13 Października 2021 Share Napisano 13 Października 2021 Robert. Czyżby to dla mnie zdjęcia bo właśnie odświeżam mój zawieszony projekt? Pozdrawiam. Andrzej. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szupryt Napisano 13 Października 2021 Share Napisano 13 Października 2021 1 godzinę temu, Endrju napisał: Czyżby to dla mnie zdjęcia bo właśnie odświeżam mój zawieszony projekt? Cieszę się na tę wiadomość! Ja na dniach też wracam do budowy swojego SKOTA, który zbiera kurz od wiosny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 13 Października 2021 Autor Share Napisano 13 Października 2021 4 godziny temu, Endrju napisał: Robert. Czyżby to dla mnie zdjęcia bo właśnie odświeżam mój zawieszony projekt? Pozdrawiam. Andrzej. Jak się przydadzą i coś rozjaśnią to działaj dalej w tym temacie!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi