robertmodelarz Napisano 24 Sierpnia 2021 Napisano 24 Sierpnia 2021 BRDM (skrót od: Bronirowannaja Rozwiedywatielno-Dozornaja Maszyna, z ros. Opancerzony Pojazd Rozpoznawczo-Patrolowy). Pojazd ma zdolność pływania i dodatkową parę kół, które są chowane w kadłubie, koła nośne ułatwiające pokonywanie rowów i okopów. Zastosowano również centralny układ pompowania kół – co stało się później standardem w przypadku samochodów wojskowych. Początkowo samochody BRDM uzbrojone były w jeden karabin maszynowy SGMB kal. 7,62 mm umieszczony na kadłubie. Później zmieniono go na wielkokalibrowy karabin maszynowy DSzK, a później KPWT. W Polsce etatowo używano ich w jednostkach rozpoznawczych związków pancernych i zmechanizowanych. W tym także oddziałach rozpoznania chemicznego. W prezentowanym egzemplarzu muzealnym, dospawano na spodzie kadłuba z przodu konstrukcję kratownicową, która nie występowała w seryjnych pojazdach. 1 Cytuj
Endrju Napisano 13 Października 2021 Napisano 13 Października 2021 Robert. Czyżby to dla mnie zdjęcia bo właśnie odświeżam mój zawieszony projekt? Pozdrawiam. Andrzej. 2 Cytuj
Szupryt Napisano 13 Października 2021 Napisano 13 Października 2021 1 godzinę temu, Endrju napisał: Czyżby to dla mnie zdjęcia bo właśnie odświeżam mój zawieszony projekt? Cieszę się na tę wiadomość! Ja na dniach też wracam do budowy swojego SKOTA, który zbiera kurz od wiosny. 1 Cytuj
robertmodelarz Napisano 13 Października 2021 Autor Napisano 13 Października 2021 4 godziny temu, Endrju napisał: Robert. Czyżby to dla mnie zdjęcia bo właśnie odświeżam mój zawieszony projekt? Pozdrawiam. Andrzej. Jak się przydadzą i coś rozjaśnią to działaj dalej w tym temacie!!!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi