Skocz do zawartości

Airfix A55003 Sherman Firefly ( Polska) 1:72

DamianosPL

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem ten model ze względu na polskie malowanie i nowe formy wtryskowe, a że u mnie modele Airfix są na 1 miejscu to zawsze maja pierwszeństwo sklejania od innych firm.

Farb ,kleju i pedzla nie uzyje.  

Ale plus nalezy sie za kolorową instrukcje , takie są najlepsze jak od Revella.

80yTU7k.jpg?1

bBNVfsZ.jpg

zOx6Fxz.jpg

lGAkAtk.jpg

jvvyU3p.jpg

SdumypE.jpg

IiR8P8h.jpg

Plik:The 1st Polish Armoured Division in the Normandy Campaign 1944  B8826.jpg – Wikipedia, wolna encyklopedia

Edytowane przez DamianosPL
  • Like 1

• DamianosPL changed the title to Airfix A55003 Sherman Firefly ( Polska) 1:72

Fajnie będzie podglądać postępy, też nabyłem Vc ale w standardowej wersji, na plus że jest normalne składane zawieszenie + uproszczone (gamingowe), na minus oczywiście że trzeba sobie polskie kalki organizować (albo dokupić starter set i mieć Polaka z porządnym zawieszeniem plus amerykańca na uproszczonym)

Pozdrawiam!

ww

Najłatwiejszy model jaki składałem.

Częsci są na sucho przyłożone.

Czeka mnie podkład+ewentualne szlifowanie+farba+mat+kalka+mat. I jeszcze musze poprawic troche lufe bo wyglada troche poszarpana.

4RwJZgP.jpg

ZyqiGUl.jpg

4Fgjqq4.jpg

iOhYNON.jpg

1LabMdk.jpg

Niestety mój arsenał pigmentów jest biedny. Bo wiekszosc modeli była robiona na pustynie i na zimowe w przyszlosci.

Jaki polecilibyscie dokupic  na gąski i model ewentualnie?

Zfl1n9k.jpg

Edytowane przez DamianosPL

Mam kilka farb tamiya i podziekuje malowac aero i nie szukam juz emali tylko akryle. Tamiyą nie dobrze mi sie maluje aero juz wole farby od italeri ewentualnie od vallejo. Bo od tamiyi potem trudno zmyc aero z innymi firmami nie mam problemu.

bulik58 - punkt dla ciebie, kolejny argument za normalnym zestawem (bez farb)

DamianosPL- ten Sherman jest faktycznie szybki w montażu, bo i sporo mu brakuje - warto dorobić  uchwyty na wieży, osłony reflektorów czy  dodatkowe opancerzenie na kadłubie + wieży (taki Heller to wszystko ma)

pozdr! ww

2 godziny temu, Betinho napisał:

Rozumiem, że będziesz używał zawieszenia wargamingowego? Czy w takim razie drugi zestaw (gąski do złożenia) masz na zbyciu?

To jest starter kit. Airfix dodaje farbki, pędzelek itp ale pakuje tylko jeden rodzaj uproszczonego zawieszenia. Można się niestety nabrać kupując taki zestaw.

5 godzin temu, wuwumaster napisał:

A czym myjesz aero? Bo airbrush/tool cleanery czy to Tamyi czy Gunze czy nawet Wamod bez problemu usuwają farby Tamki.

Pozdr ww

Mam jedynie tool cleaner vallejo i myje aero rozcienczalnikiem tamiya albo leveling thinnerem.

59 minut temu, wuwumaster napisał:

bulik58 - punkt dla ciebie, kolejny argument za normalnym zestawem (bez farb)

DamianosPL- ten Sherman jest faktycznie szybki w montażu, bo i sporo mu brakuje - warto dorobić  uchwyty na wieży, osłony reflektorów czy  dodatkowe opancerzenie na kadłubie + wieży (taki Heller to wszystko ma)

pozdr! ww

Akurat ten model shermana jest bieda jak nic. Mam zamiar kupic hellera jakis czas temu ale kupiłem tego ze wzgledu na polskie malowanie.