Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • Odpowiedzi 85
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Zgodnie z obietnicą zamieszczam zdjęcia mojego "zestawu do makro"

PC033449.jpg

i wspominana wcześniej soczewka i redukcja

PC033453.jpg

Teraz pracuję nad porządnym stołem (prawie skończony) i oświetleniem.

I mała próbka możliwości. Wycinki znaczka pocztowego. Kliknijcie w zdjęcie aby zobaczyć pełny rozmiar. Oryginalne zdjęcie miało rozdzielczość 3648/2736. te fragmenty są tylko wycięte a nie pomniejszane, więc zachowały swoje oryginalne rozmiary. Wklejenie całego "znaczka" nie miało by sensy, bo zajmuje ok 3 ekrany monitora

5.jpg

6.jpg

No i moja wiązka elektryczna zrobiona zwykłym obiektywem przy maks powiększeniu i przy pomocy nakładek.

PC033455.jpg

PC030805.jpg

Jeśli dalej ktoś jest tym zainteresowany to mogę wstawić foty jak zrobię już porządne światło. Ale to już w odpowiednim do tego dziale mogę założyć nowy wątek.

Napisano

wow,rewelacja,masz pojecie .a jak zrobiles ta redukcje do soczewki zeby sie nakrecalo na aparat?

Napisano

Znajomy tokarz mi coś takiego dotoczył, ale ostatnio rewelacja- mój ojciec wypatrzył w stercie gratów na giełdzie fotograficznej taką przejściówkę z pasującymi gwintami- wygląda o niebo lepiej od tamtej.

Napisano

Ponieważ na zdjęciach wyraźnie widać, że koła napinające są w innym kolorze niż reszta zostawiłem je w minii. Natomiast kilka czerwonych kół jezdnych to już moja wizja. I stąd pytanie- zostawić czy przemalować na zielono?

PC043470.jpg

PC043471.jpg

Napisano

zostawic,bedzie ciekawiej.dzis znalazlem dwa szkla powiekszajace i niesamowite co mozna z tego i mojego k800i wycisnac,dobry patent

Napisano

zamień, wewnętrzne daj w minii,zewnątrz zieleń.

Co to to białe wzdłuż linii błotników?

Maskol? jeszcześ tego nie pozrywał?

Paweł, a wykład o tym makro, daj do wątku pomocniczego.W relacji za czas jakis zginie,a tam będzie można szybciej do tego się dostać

Napisano
a wykład o tym makro, daj do wątku pomocniczego.W relacji za czas jakis zginie,a tam będzie można szybciej do tego się dostać

To tylko wstęp- jak skończę oświetlenie, stół itp to wtedy opiszę to w innym wątku.

Co to to białe wzdłuż linii błotników?

Maskol? jeszcześ tego nie pozrywał?

Zdjęcia zrobiłem wcześniej, tyle że zapomniałem je wstawić i przy okazji makrofotografii sobie przypomniałem. maskolu już tam nie ma.

co do kół to nie bardzo idzie je zamieniać- zewnętrzne są inne niż wewnętrzne chyba, że przemalować tyle, że w zasadzie podoba mi się ten układ.

• 1 year later...