Mr_X Posted September 3, 2021 Share Posted September 3, 2021 (edited) Witam, Poniżej zdjęcia modelu mojego autorstwa. Czołg z 503 Batalionu Czołgów Ciężkich, konkretnie zastępcy dowódcy 3 kompanii porucznika Barkhausena. Po wycofaniu 3 komp. z frontu czołg został przekazany 2 komp. i przenumerowany na 224. Został zniszczony podczas odwrotu z Francji (możliwe,że wysadzony przez załogę). Istnieje zdjęcie wraku wykonane przez żołnierzy polskiej 1 DPanc (eksplozja odrzuciła wieże jak w słynnym 007). Model Tamiya, blachy Eduard + trochę Aber, Zimmerit to Greenstuff (narzędzia Trumpetera) . Malowanie farbami Tamiya (XF-57 jako Dunkelgelb, XF-64 i Nato Green). Edited September 3, 2021 by Mr_X 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
meser262 Posted September 4, 2021 Share Posted September 4, 2021 Pojazd No.301 został przekazany do 2 kompanii 503 BCC - 20 lipca 1944 roku i tam dostał No.224. Zdjęcie zrobił prawdopodobnie Polski żołnierz - Z. Fundakowski z 10.Pułku Strzelców Konnych. Polska 1 Dywizja Pancerna walczyła w tym rejonie od 08 sierpnia 1944 roku. Z Tygrysami walczyła 15 sierpnia 1944 roku. Od 17 ~ 20 sierpnia walczyła wraz z 90 Dywizją Piechoty USA domykając "kocioł" Falaise. Z zasady nie oceniam malowania, brudzeń i tym podobnych zabiegów, staram się tylko patrzeć merytorycznie na dany pojazd. Pojazd który dostał No.301 był wyprodukowany w maju 1944 roku i dostarczony z dostawą - ostatnią Tygrysów I do 503BCC w czerwcu 1944 roku. Model Masz zrobiony typowo dla produkcji - luty 1944 roku. Wyjątkiem jest celownik T.Z.F.9C i chyba właz ładowniczego (nie widać go dokładnie na fotkach.). Pozdrawiam Krzysztof Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr_X Posted September 4, 2021 Author Share Posted September 4, 2021 (edited) 3 godziny temu, meser262 napisał: Zdjęcie zrobił prawdopodobnie Polski żołnierz - Z. Fundakowski z 10.Pułku Strzelców Konnych. Fudakowski 3 godziny temu, meser262 napisał: Z Tygrysami walczyła 15 sierpnia 1944 roku. Tak, ale z Tygrysami sSS-Pz.Abt. 101. 3 godziny temu, meser262 napisał: Od 17 ~ 20 sierpnia walczyła wraz z 90 Dywizją Piechoty USA domykając "kocioł" Falaise. Od 19 sierpnia. Raczej tylko w okresie 19-21 sierpnia chyba mogło dojść do walk między polską 1 DPanc a czołgami 503 batalionu. Wrak wg mnie nie nosi żadnych śladów trafień. A zespoły badające potem pole bitwy pod Falaise stwierdziły, że bodaj 90% wraków to pojazdy albo porzucone przez załogi, albo zniszczone przez lotnictwo. Myślę, że tak było też z 301. Albo go wysadzili, albo dostał rakietą. Ach co tam, wrzucę zdjątko ("tylko dla celów dyskusji"). Cytat Z zasady nie oceniam malowania, brudzeń i tym podobnych zabiegów, staram się tylko patrzeć merytorycznie na dany pojazd. Cóż, malowanie i oznakowanie to też jest merytoryka. Edited September 4, 2021 by Mr_X Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Evildead Posted September 4, 2021 Share Posted September 4, 2021 (edited) Przydałby się jakikolwiek pigment, jakiś nawet mały weathering , cokolwiek, bo trochę jak z salonu wygląda, wrzucałeś podobnego tygrysa w 1/48 , w sumie podobny był Edited September 4, 2021 by Evildead Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
meser262 Posted September 4, 2021 Share Posted September 4, 2021 (edited) Tak słusznie - Fudakowski -. Też nie znalazłem żadnych danych, aby to była strata w walce (No.224). Godzinę temu, Mr_X napisał: Cóż, malowanie i oznakowanie to też jest merytoryka. Łatwiejsze jest prawidłowe wykonanie modelu zgodnie z wersją niż wykonanie pasów czy innych zygzaków. Zdarzają się dobrej jakości fotografie danego pojazdu, ale to rzadkość. Znane są daty wprowadzania danej modyfikacji. Jeśli wiadomo z jakiego okresu jest pojazd to wiadomo co powinien mieć z elementów danej wersji na "sobie". Na fotkach z epoki ciężko określić łaty i zygzaki na danym pojeździe. Patrząc na model bardziej rzuca mi się w oczy - brak mocowań do dźwigu na dachu wieży, brak wyrzutnika granatów (lub zaślepki), brak późnej kopuły D-cy itp. niż trochę za proste lub za krzywe paski czy ciapki. Użyte kolory są właściwe i to jest bardzo ważne - to prawda. Na podstawie tego zdjęcia - prawej strony kadłuba - mogę powiedzieć - 1.Krzyż belkowy na boku w modelu jest za mały. 2.Pasy w modelu w porównaniu z oryginałem za proste zbyt uporządkowane. Pozdrawiam Krzysztof Edited September 4, 2021 by meser262 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr_X Posted September 4, 2021 Author Share Posted September 4, 2021 8 minut temu, meser262 napisał: 1.Krzyż belkowy na boku w modelu jest za mały. I tak największy jaki miałem! No i jeszcze można by z uchwytami od lin walczyć i z błotnikami bo Eduardowe nie są idealne i z zawiasami błotników, bo Ędward nie daje praktycznie żadnych itp. itd... Coś tam powalczyłem i tak. Cóż dla mnie modelarstwo to jest przede wszystkim dobra zabawa (tak, tak zabawa!). I tyle w temacie. Chociaż np. Youtuber p. Kovac z Night Shift z tego żyje. 32 minuty temu, meser262 napisał: Użyte kolory są właściwe i to jest bardzo ważne - to prawda. O o o, dziękuję! 17 minut temu, Evildead napisał: Przydałby się jakikolwiek pigment, jakiś nawet mały weathering , cokolwiek, bo trochę jak z salonu wygląda, wrzucałeś podobnego tygrysa w 1/48 , w sumie podobny był Tamten był wprawką do pomalowania tego :)))) Bez przesady, trochę brudu jest. Chciałem zrobić pojazd nowy, a nie po 3 miesiącach w terenie z pogubionymi/ powgniatanymi błotnikami i obdrapanym Zimmeritem. Dałem akrylowy wash Italierki, potem punktowo brązowy wash Citadel Miniatures (super farba!), potem suchym pędzlem Mud Pactry i dalej puktowo Mud-em porozjaśniałem niektóre drobne elementy. Z bardziej zaawansowanym starzeniem nie mam doświadczenia także unikam (też póki co nie czuję potrzeby). Kiedyś przetestuję na Panzer II F Tamiyi :)))) Zrobię jakiegoś istotnie innego Tygrysa I w końcu, ale nie wiem kiedy. Np. parę dni temu się dowiedziałem, że lubelsko - małopolskie Tygrysy z 509 batalionu miały dwukolorowy kamuflaż (Star Decals kłamie!). Chociaż dwukolorowy chyba nudniejszy (zwłaszcza z tym prawie czarnym Olive Grun - na ile to jest efekt czasu?? ). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
meser262 Posted September 5, 2021 Share Posted September 5, 2021 (edited) 17 godzin temu, Mr_X napisał: Cóż dla mnie modelarstwo to jest przede wszystkim dobra zabawa (tak, tak zabawa!). I tyle w temacie. Podobnie jak dla większości modelarzy to - hobby; frajda i dobra zabawa do tego odrobina stresu i nerwów. (No tego ostatniego to może nieraz trochę więcej). Niektórzy Modelarze budują swoje modele prosto z pudła i nie przejmują się detalami - i to jest jak najbardziej normalne. Inni budując swoje modele próbują odzwierciedlić oryginał w swoim modelu. Zwracając uwagę na najmniejsze nawet detale - i to też jest jak najbardziej normalne. Dodam że skala tu nie ma znaczenia. W obu wypadkach jest jednak dość istotna różnica. Ci Drudzy wystawiając model w dziale "Galeria" opisują jaki oryginał przedstawia ich miniaturka. Często podają typ, oznaczenie , dowódcę lub całą załogę rejon walk lub datę zdarzenia. Co pozwala ocenić merytorycznie dany model. Pozwala to nie raz znaleźć mały błąd (lub większy) w użytej modernizacji, lub wskazać lepsze jakieś rozwiązanie na przyszłość. Twój model z opisem należy zaliczyć do tej drugiej grupy Modelarzy. No i niestety Twój model nie jest wierną kopią oryginału. Taki pojazd w tamtym czasie nie istniał. Dlaczego ? - opisałem to wyżej. Trzeba napisać że to wersja SF (sci-fi ). Nie piszę tego złośliwie czy na złość Tobie. Jeszcze raz wrócę do: 19 godzin temu, Mr_X napisał: Cóż, malowanie i oznakowanie to też jest merytoryka. Poszperałem trochę w materiałach i dzisiaj mogę z całą pewnością powiedzieć że No.301 z 503 BCC miał zupełnie inne malowanie niż to wykonane na Twoim modelu. Polecam do weryfikacji zdjęcia strona 123 i 124 - Der Tiger, schwere Panzerabteilung 503 - Volker Ruff Znalazłem taką oto prezentację w/w książki - niestety jakość taka sobie - Na stronie 123 i 124 jest jeszcze z pierwszym oznaczeniem to znaczy - No.301 - (03:52) - zerknijcie na osłonę wydechu, zasobnik wieżowy i wieżę ( str.124) Na stronie 138 jest siostrzany pojazd No.301/224 jest to No.213 - (04:07) - popatrzcie jak ma zeszlifowane z jednej strony elementy przeciwpoślizgowe na gąsce. Na stronie 139 widać kawałeczek pojazdu No.224 - (04:24) - faktycznie jest bardzo fajne duże zdjęcie - mam tę pozycję w biblioteczce. Wiem że na tym etapie modelu trudno cokolwiek już zmienić.(Choć nie niemożliwe). Piszę to w dziale "Galerie", aby inni modelarze wiedzieli jakie błędy są w tym modelu i aby ich nie powielali robiąc swój No.301 z 503 BCC z czerwca/lipca 1944 roku. Na koniec mam pytanie - skąd takie zdecydowane stwierdzenie ? 17 godzin temu, Mr_X napisał: ... Tygrysy z 509 batalionu miały dwukolorowy kamuflaż (Star Decals kłamie!). Jakieś bliższe informacje w tym temacie? Wiem że wypuścili zestaw 35-845 - Tigers of s.Pz.Abt. 509 vol.1 - dotyczy Tygrysów I. Pozdrawiam Krzysztof PS. Znalazłem publikację która ma jeszcze więcej zdjęć dobrej jakości - od str.176 do str.185 - pojazdów z tej jednostki w tym czasie : Fotki pojazdów No.222 ; No.224 ; No.301 ; No.313 ; No.213 ; No.322 ; Kolorowe rysunki poglądowe dla pojazdów - No.311 ; No.301 ; No.222 i No.I - wszystkie tylko widok na lewą stronę Edited September 5, 2021 by meser262 PS Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr_X Posted September 5, 2021 Author Share Posted September 5, 2021 (edited) Wszystkie podane wyżej zdjęcia są mi znane i na nich (oraz na "polskim" zdjęciu) się opierałem. Po prostu wyrobiłem sobie inny pogląd niż powyżej i mam inną interpretację. Już myślałem, że jakieś nowe zdjęcia, a to te same co u Schneidera prawie 20 lat temu :))))) Edited September 5, 2021 by Mr_X Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts