Mr_X Napisano 3 Września 2021 Share Napisano 3 Września 2021 (edytowane) Witam, Poniżej zdjęcia modelu mojego autorstwa. Czołg z 503 Batalionu Czołgów Ciężkich, konkretnie zastępcy dowódcy 3 kompanii porucznika Barkhausena. Po wycofaniu 3 komp. z frontu czołg został przekazany 2 komp. i przenumerowany na 224. Został zniszczony podczas odwrotu z Francji (możliwe,że wysadzony przez załogę). Istnieje zdjęcie wraku wykonane przez żołnierzy polskiej 1 DPanc (eksplozja odrzuciła wieże jak w słynnym 007). Model Tamiya, blachy Eduard + trochę Aber, Zimmerit to Greenstuff (narzędzia Trumpetera) . Malowanie farbami Tamiya (XF-57 jako Dunkelgelb, XF-64 i Nato Green). Edytowane 3 Września 2021 przez Mr_X 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 4 Września 2021 Share Napisano 4 Września 2021 Pojazd No.301 został przekazany do 2 kompanii 503 BCC - 20 lipca 1944 roku i tam dostał No.224. Zdjęcie zrobił prawdopodobnie Polski żołnierz - Z. Fundakowski z 10.Pułku Strzelców Konnych. Polska 1 Dywizja Pancerna walczyła w tym rejonie od 08 sierpnia 1944 roku. Z Tygrysami walczyła 15 sierpnia 1944 roku. Od 17 ~ 20 sierpnia walczyła wraz z 90 Dywizją Piechoty USA domykając "kocioł" Falaise. Z zasady nie oceniam malowania, brudzeń i tym podobnych zabiegów, staram się tylko patrzeć merytorycznie na dany pojazd. Pojazd który dostał No.301 był wyprodukowany w maju 1944 roku i dostarczony z dostawą - ostatnią Tygrysów I do 503BCC w czerwcu 1944 roku. Model Masz zrobiony typowo dla produkcji - luty 1944 roku. Wyjątkiem jest celownik T.Z.F.9C i chyba właz ładowniczego (nie widać go dokładnie na fotkach.). Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr_X Napisano 4 Września 2021 Autor Share Napisano 4 Września 2021 (edytowane) 3 godziny temu, meser262 napisał: Zdjęcie zrobił prawdopodobnie Polski żołnierz - Z. Fundakowski z 10.Pułku Strzelców Konnych. Fudakowski 3 godziny temu, meser262 napisał: Z Tygrysami walczyła 15 sierpnia 1944 roku. Tak, ale z Tygrysami sSS-Pz.Abt. 101. 3 godziny temu, meser262 napisał: Od 17 ~ 20 sierpnia walczyła wraz z 90 Dywizją Piechoty USA domykając "kocioł" Falaise. Od 19 sierpnia. Raczej tylko w okresie 19-21 sierpnia chyba mogło dojść do walk między polską 1 DPanc a czołgami 503 batalionu. Wrak wg mnie nie nosi żadnych śladów trafień. A zespoły badające potem pole bitwy pod Falaise stwierdziły, że bodaj 90% wraków to pojazdy albo porzucone przez załogi, albo zniszczone przez lotnictwo. Myślę, że tak było też z 301. Albo go wysadzili, albo dostał rakietą. Ach co tam, wrzucę zdjątko ("tylko dla celów dyskusji"). Cytat Z zasady nie oceniam malowania, brudzeń i tym podobnych zabiegów, staram się tylko patrzeć merytorycznie na dany pojazd. Cóż, malowanie i oznakowanie to też jest merytoryka. Edytowane 4 Września 2021 przez Mr_X Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 4 Września 2021 Share Napisano 4 Września 2021 (edytowane) Przydałby się jakikolwiek pigment, jakiś nawet mały weathering , cokolwiek, bo trochę jak z salonu wygląda, wrzucałeś podobnego tygrysa w 1/48 , w sumie podobny był Edytowane 4 Września 2021 przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 4 Września 2021 Share Napisano 4 Września 2021 (edytowane) Tak słusznie - Fudakowski -. Też nie znalazłem żadnych danych, aby to była strata w walce (No.224). Godzinę temu, Mr_X napisał: Cóż, malowanie i oznakowanie to też jest merytoryka. Łatwiejsze jest prawidłowe wykonanie modelu zgodnie z wersją niż wykonanie pasów czy innych zygzaków. Zdarzają się dobrej jakości fotografie danego pojazdu, ale to rzadkość. Znane są daty wprowadzania danej modyfikacji. Jeśli wiadomo z jakiego okresu jest pojazd to wiadomo co powinien mieć z elementów danej wersji na "sobie". Na fotkach z epoki ciężko określić łaty i zygzaki na danym pojeździe. Patrząc na model bardziej rzuca mi się w oczy - brak mocowań do dźwigu na dachu wieży, brak wyrzutnika granatów (lub zaślepki), brak późnej kopuły D-cy itp. niż trochę za proste lub za krzywe paski czy ciapki. Użyte kolory są właściwe i to jest bardzo ważne - to prawda. Na podstawie tego zdjęcia - prawej strony kadłuba - mogę powiedzieć - 1.Krzyż belkowy na boku w modelu jest za mały. 2.Pasy w modelu w porównaniu z oryginałem za proste zbyt uporządkowane. Pozdrawiam Krzysztof Edytowane 4 Września 2021 przez meser262 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr_X Napisano 4 Września 2021 Autor Share Napisano 4 Września 2021 8 minut temu, meser262 napisał: 1.Krzyż belkowy na boku w modelu jest za mały. I tak największy jaki miałem! No i jeszcze można by z uchwytami od lin walczyć i z błotnikami bo Eduardowe nie są idealne i z zawiasami błotników, bo Ędward nie daje praktycznie żadnych itp. itd... Coś tam powalczyłem i tak. Cóż dla mnie modelarstwo to jest przede wszystkim dobra zabawa (tak, tak zabawa!). I tyle w temacie. Chociaż np. Youtuber p. Kovac z Night Shift z tego żyje. 32 minuty temu, meser262 napisał: Użyte kolory są właściwe i to jest bardzo ważne - to prawda. O o o, dziękuję! 17 minut temu, Evildead napisał: Przydałby się jakikolwiek pigment, jakiś nawet mały weathering , cokolwiek, bo trochę jak z salonu wygląda, wrzucałeś podobnego tygrysa w 1/48 , w sumie podobny był Tamten był wprawką do pomalowania tego :)))) Bez przesady, trochę brudu jest. Chciałem zrobić pojazd nowy, a nie po 3 miesiącach w terenie z pogubionymi/ powgniatanymi błotnikami i obdrapanym Zimmeritem. Dałem akrylowy wash Italierki, potem punktowo brązowy wash Citadel Miniatures (super farba!), potem suchym pędzlem Mud Pactry i dalej puktowo Mud-em porozjaśniałem niektóre drobne elementy. Z bardziej zaawansowanym starzeniem nie mam doświadczenia także unikam (też póki co nie czuję potrzeby). Kiedyś przetestuję na Panzer II F Tamiyi :)))) Zrobię jakiegoś istotnie innego Tygrysa I w końcu, ale nie wiem kiedy. Np. parę dni temu się dowiedziałem, że lubelsko - małopolskie Tygrysy z 509 batalionu miały dwukolorowy kamuflaż (Star Decals kłamie!). Chociaż dwukolorowy chyba nudniejszy (zwłaszcza z tym prawie czarnym Olive Grun - na ile to jest efekt czasu?? ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 5 Września 2021 Share Napisano 5 Września 2021 (edytowane) 17 godzin temu, Mr_X napisał: Cóż dla mnie modelarstwo to jest przede wszystkim dobra zabawa (tak, tak zabawa!). I tyle w temacie. Podobnie jak dla większości modelarzy to - hobby; frajda i dobra zabawa do tego odrobina stresu i nerwów. (No tego ostatniego to może nieraz trochę więcej). Niektórzy Modelarze budują swoje modele prosto z pudła i nie przejmują się detalami - i to jest jak najbardziej normalne. Inni budując swoje modele próbują odzwierciedlić oryginał w swoim modelu. Zwracając uwagę na najmniejsze nawet detale - i to też jest jak najbardziej normalne. Dodam że skala tu nie ma znaczenia. W obu wypadkach jest jednak dość istotna różnica. Ci Drudzy wystawiając model w dziale "Galeria" opisują jaki oryginał przedstawia ich miniaturka. Często podają typ, oznaczenie , dowódcę lub całą załogę rejon walk lub datę zdarzenia. Co pozwala ocenić merytorycznie dany model. Pozwala to nie raz znaleźć mały błąd (lub większy) w użytej modernizacji, lub wskazać lepsze jakieś rozwiązanie na przyszłość. Twój model z opisem należy zaliczyć do tej drugiej grupy Modelarzy. No i niestety Twój model nie jest wierną kopią oryginału. Taki pojazd w tamtym czasie nie istniał. Dlaczego ? - opisałem to wyżej. Trzeba napisać że to wersja SF (sci-fi ). Nie piszę tego złośliwie czy na złość Tobie. Jeszcze raz wrócę do: 19 godzin temu, Mr_X napisał: Cóż, malowanie i oznakowanie to też jest merytoryka. Poszperałem trochę w materiałach i dzisiaj mogę z całą pewnością powiedzieć że No.301 z 503 BCC miał zupełnie inne malowanie niż to wykonane na Twoim modelu. Polecam do weryfikacji zdjęcia strona 123 i 124 - Der Tiger, schwere Panzerabteilung 503 - Volker Ruff Znalazłem taką oto prezentację w/w książki - niestety jakość taka sobie - Na stronie 123 i 124 jest jeszcze z pierwszym oznaczeniem to znaczy - No.301 - (03:52) - zerknijcie na osłonę wydechu, zasobnik wieżowy i wieżę ( str.124) Na stronie 138 jest siostrzany pojazd No.301/224 jest to No.213 - (04:07) - popatrzcie jak ma zeszlifowane z jednej strony elementy przeciwpoślizgowe na gąsce. Na stronie 139 widać kawałeczek pojazdu No.224 - (04:24) - faktycznie jest bardzo fajne duże zdjęcie - mam tę pozycję w biblioteczce. Wiem że na tym etapie modelu trudno cokolwiek już zmienić.(Choć nie niemożliwe). Piszę to w dziale "Galerie", aby inni modelarze wiedzieli jakie błędy są w tym modelu i aby ich nie powielali robiąc swój No.301 z 503 BCC z czerwca/lipca 1944 roku. Na koniec mam pytanie - skąd takie zdecydowane stwierdzenie ? 17 godzin temu, Mr_X napisał: ... Tygrysy z 509 batalionu miały dwukolorowy kamuflaż (Star Decals kłamie!). Jakieś bliższe informacje w tym temacie? Wiem że wypuścili zestaw 35-845 - Tigers of s.Pz.Abt. 509 vol.1 - dotyczy Tygrysów I. Pozdrawiam Krzysztof PS. Znalazłem publikację która ma jeszcze więcej zdjęć dobrej jakości - od str.176 do str.185 - pojazdów z tej jednostki w tym czasie : Fotki pojazdów No.222 ; No.224 ; No.301 ; No.313 ; No.213 ; No.322 ; Kolorowe rysunki poglądowe dla pojazdów - No.311 ; No.301 ; No.222 i No.I - wszystkie tylko widok na lewą stronę Edytowane 5 Września 2021 przez meser262 PS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr_X Napisano 5 Września 2021 Autor Share Napisano 5 Września 2021 (edytowane) Wszystkie podane wyżej zdjęcia są mi znane i na nich (oraz na "polskim" zdjęciu) się opierałem. Po prostu wyrobiłem sobie inny pogląd niż powyżej i mam inną interpretację. Już myślałem, że jakieś nowe zdjęcia, a to te same co u Schneidera prawie 20 lat temu :))))) Edytowane 5 Września 2021 przez Mr_X Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi