Slaw_21 Napisano 11 Września 2021 Share Napisano 11 Września 2021 Dzień Dobry, Dość nieskomplikowany w wykonaniu model działa, wyglądający bardziej na skalę 1/72 lub 1/48 niż 1/35. Długość dolnej części podstawki to tylko 12,5 cm. Tak jak przy wszystkich działach, przy klejeniu trzeba zwracać uwagę na zachowanie wszelkich symetrii. Tutaj trudność może sprawić zamek składany z trzech części z wpustami, zakładanych na lufę i mogących wymagać doszlifowania (u mnie po sklejeniu wyszło z lekka skośnie). Model można wykonać też w wersji do transportu. Działo było produkowane przez czeskie zakłady Škoda (KPÚV - Kanón Proti Útočne Vozbĕ) i używane w wielu państwach. Tu malowanie w wariancie niemieckim, który zresztą proponuje do wyboru producent, stąd w nazwie modelu terminy czeskie i niemieckie. Z założenia chciałem otrzymać Panzergrau w stosunkowo jasnych odcieniach. Zamiast dedykowanych kolorów użyłem japońskich szarości okrętowych (akryle Tamiya) Kure Arsenal XF-75 i Sasebo Arsenal XF-77 kładzionych na szary podkład MIG One shot primer. Do zabrudzeń/zapylenia użyłem „oilbrusherów” MIG (Startship Filth, Dark Brown, Dust, Streaking-brusher Warm dirty grey). Skrzynka na amunicje jest dodana z żywicznych „różności”. Zrobienie zdjęć przy takim malowaniu jest kłopotliwe, barwy mogą wydać się za niebieskie i zróżnicowanie odcieni oraz zabrudzeń jest trudne do uchwycenia. Przy pierwszym podejściu nie dopatrzyłem, że jest trochę kurzu ale niektóre z tych zdjęć zostawiłem bo przy drugiej próbie wyszły słabiej. Myślę, że można ten i podobne mu modele polecić dla osób zaczynających budowę modeli dział. z pozdrowieniami dla wszystkich Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 11 Września 2021 Share Napisano 11 Września 2021 W prostocie siła. Działo mi się podoba, ale podstawka już dużo mniej. Za armatkę masz 5, za podstawkę 3- 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi