Knapik Napisano 3 Listopada 2021 Share Napisano 3 Listopada 2021 (edytowane) Witam. Postanowiłem wrzucić tutaj mój pierwszy samolot jakim jest Hellcat F6F 5N w skali 1;48, który skleiłem trochę czasu temu. Przeważnie sklejam ciężarówki i samochody osobowe, ale kiedys mnie naszło na ten samolocik, który mi sie bardzo spodobał . Edytowane 3 Listopada 2021 przez Knapik 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr2498 Napisano 3 Listopada 2021 Share Napisano 3 Listopada 2021 Całkiem fajny, tylko brakuje ci jeszcze kawałka linki antenowej idącej do kadłuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knapik Napisano 3 Listopada 2021 Autor Share Napisano 3 Listopada 2021 Kolego piotr2498 jest przeciez linka. Ta czarna co sie zaczyna za kabina i konczy na ogonie, o tą Ci chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr2498 Napisano 3 Listopada 2021 Share Napisano 3 Listopada 2021 (edytowane) Nie mój model, ale tutaj widać idealnie to czego na twoim modelu nie ma. Przyjrzałem się teraz temu modelowi bliżej, i jeśli budowałeś ten model, a zapewne tak było to tych braków w nim jest trochę więcej (zaznaczyłem czerwoną obwódką) Akurat ten model posiada inne wydechy (które są dostarczane przez edka jako żywice), oraz brakuje Ci oprócz tej wspomnianej już linki antenowej, jednej antenki na środku grzbietu kadłuba (łatwo można ją zrobić z drutu), oraz jeszcze antenki na lewej stronie kadłuba Edytowane 3 Listopada 2021 przez piotr2498 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knapik Napisano 3 Listopada 2021 Autor Share Napisano 3 Listopada 2021 Nie wiem czy to w instrukcji było hmm, pewnie było, musiałem przeoczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr2498 Napisano 3 Listopada 2021 Share Napisano 3 Listopada 2021 A było w instrukcji Ale nie wszystko stracone, można uzupełnić te wszystkie braki (chociaż nie wiem jak to by wyglądało z wydechami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 5 Listopada 2021 Share Napisano 5 Listopada 2021 Nie obraź się, ale te jasne mazy-wykwity na skrzydłach i kadłubie zdecydowanie nie dodają uroku Twojemu modelowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knapik Napisano 5 Listopada 2021 Autor Share Napisano 5 Listopada 2021 Kolego Socjo nie obraże sie Chciałem go tylko troche przybrudzić i jak widac nie każdemu sie podoba krytyka mile widziana, chociaż mnie sie mój model nawet podoba . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 5 Listopada 2021 Share Napisano 5 Listopada 2021 Jak na mój gust, przesadziłeś ze śladami eksploatacji. Mam wrażenie, że jest ich za dużo, są zbyt wyraźne i umiejscowione w sposób trudny do wytłumaczenia (na przykład trójkątne białe ślady na kadłubie za kabiną). Na części powierzchni stosujesz jasny wash (kadłub) co wydaje mi się dobrym pomysłem przy ciemnym malowaniu, na innych (skrzydła) wash jest chyba ciemny - dlaczego? Na lewym stateczniku ogonowym skupiska białej farby - co mają odzwierciedlać? Bardzo intensywne ślady po butach załogi - to już może kwestia gustu, ale ja bym lżej to akcentował. Fajny model, ale końcowe zabiegi zdominowały jego odbiór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 5 Listopada 2021 Share Napisano 5 Listopada 2021 (edytowane) 15 minut temu, zaruk napisał: Jak na mój gust, przesadziłeś ze śladami eksploatacji. Mam wrażenie, że jest ich za dużo, są zbyt wyraźne i umiejscowione w sposób trudny do wytłumaczenia (na przykład trójkątne białe ślady na kadłubie za kabiną). Na części powierzchni stosujesz jasny wash (kadłub) co wydaje mi się dobrym pomysłem przy ciemnym malowaniu, na innych (skrzydła) wash jest chyba ciemny - dlaczego? Na lewym stateczniku ogonowym skupiska białej farby - co mają odzwierciedlać? Bardzo intensywne ślady po butach załogi - to już może kwestia gustu, ale ja bym lżej to akcentował. Fajny model, ale końcowe zabiegi zdominowały jego odbiór. + warto zachować jakąś logiczną kierunkowość, jeśli już chcemy iść w zacieki. Uwzględniającą choćby grawitację czy kierunek opływu przez powietrze poszczególnych elementów. Pozdrawiam, Michał Edytowane 5 Listopada 2021 przez socjo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knapik Napisano 5 Listopada 2021 Autor Share Napisano 5 Listopada 2021 Zaruk dzięki za opinie. Te jasne ślady na kadłubie robiłem płynem który miał własnie imitować ślady po deszczu. Socjo z tymi kierunkami zacieków tez masz racje, teraz to widzie, co niektore są na odwrót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 6 Listopada 2021 Share Napisano 6 Listopada 2021 (edytowane) 7 godzin temu, Knapik napisał: Socjo z tymi kierunkami zacieków tez masz racje, teraz to widzie, co niektore są na odwrót. Pewnie dużo latał na plecach. Albo na wstecznym. Na wojnie nie takie rzeczy się zdarzają. Edytowane 6 Listopada 2021 przez socjo1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 6 Listopada 2021 Share Napisano 6 Listopada 2021 Czyli już wiesz, że kolejnym razem powinieneś wybrać do odwzorowania samolot, który latał do przodu i na brzuchu. Nie wahaj się i zaczynaj następny projekt, tym razem z warsztatem. Powodzenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 10 Listopada 2021 Share Napisano 10 Listopada 2021 Też myślę, że na początek chciałeś po prostu za dużo na raz. Też tak miałem przy pierwszym modelu po powrocie do modelarstwa. Na przyszłość warto zebrać trochę dokumentacji zdjęciowej, akurat w przypadku Hellcata nie powinieneś mieć z tym problemów. Wtedy gdy ktoś Ci zarzuca, że tu czy tam nie było zacieków, rzucasz po prostu zdjęciem i masz temat z głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knapik Napisano 10 Listopada 2021 Autor Share Napisano 10 Listopada 2021 (edytowane) Przy nastepnym modelu bede sie bardziej starał. A bedzie nim ten model: Chociaz po otwarciu stwierdziłem ze on jest raczej dla bardziej zaawansowanych "samolociarzy" Edytowane 10 Listopada 2021 przez Knapik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MajorStachu Napisano 11 Listopada 2021 Share Napisano 11 Listopada 2021 Fajnie zdrapany 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi