Mkbewe Napisano 13 Grudnia 2021 Share Napisano 13 Grudnia 2021 Witam wszystkich! Walcząc z Hetzerem z UM pojawiła się zagadka z którą nie mogę sobie poradzić. Jakie narzędzia etatowo montowane były na tych pojazdach w fabryce? Lewar i swego rodzaju łom na pancerzu pod gniazdem anteny są zawsze, a co z łopatą na pancerzu, nożycami i młotem na błotniku? Raz są, a raz nie ma śladu nawet po ich mocowaniach. Od czego to zależało? Przeglądając zdjęcia z epoki i muzealne, porównując zestawy innych producentów w różnych skalach i planów ciężko mi dojść do jednoznacznej odpowiedzi czy powinny tam być i dorabiać je do modelu czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 13 Grudnia 2021 Share Napisano 13 Grudnia 2021 Poszukaj w tych wydawnictwach: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 13 Grudnia 2021 Share Napisano 13 Grudnia 2021 41 minut temu, Mkbewe napisał: Jakie narzędzia etatowo montowane były na tych pojazdach w fabryce? Lewar i łom z tyłu po prawej stronie. Klocek drewniany pod lewar z przodu po prawej stronie. Po lewej stronie z tyłu dwa pręty antenowe. Innych narzędzi etatowo nie montowano. Ustalenie jakie montowano sprzęty na danym pojeździe nie ustalaj według pojazdów muzealnych. Najlepiej to próbować zweryfikować na fotkach wojennych - koniecznie z fabrycznymi - nowymi pojazdami. Każda inna konfiguracja powinna być poparta fotką danego pojazd. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mkbewe Napisano 13 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2021 Dziękuje za informacje, trochę się rozjaśniło, a nawet mam refleksje . Postanowiłem dodać do modelu tylko nożyce bo doszukałem się już wcześniej ich mocowań na paru zdjęciach z epoki. Myślę że te rozbieżności wynikają z budowy po wojnie Szwajcarskich G13, których wcześniej nie porównywałem. One mają łopatę i młot choć w innej konfiguracji i były pewnie inspiracją przy przekształcaniu ich na modele z produkcji wojennej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi