Mkbewe Napisano 13 Grudnia 2021 Napisano 13 Grudnia 2021 Witam wszystkich! Walcząc z Hetzerem z UM pojawiła się zagadka z którą nie mogę sobie poradzić. Jakie narzędzia etatowo montowane były na tych pojazdach w fabryce? Lewar i swego rodzaju łom na pancerzu pod gniazdem anteny są zawsze, a co z łopatą na pancerzu, nożycami i młotem na błotniku? Raz są, a raz nie ma śladu nawet po ich mocowaniach. Od czego to zależało? Przeglądając zdjęcia z epoki i muzealne, porównując zestawy innych producentów w różnych skalach i planów ciężko mi dojść do jednoznacznej odpowiedzi czy powinny tam być i dorabiać je do modelu czy nie. Cytuj
robertmodelarz Napisano 13 Grudnia 2021 Napisano 13 Grudnia 2021 Poszukaj w tych wydawnictwach: Cytuj
meser262 Napisano 13 Grudnia 2021 Napisano 13 Grudnia 2021 41 minut temu, Mkbewe napisał: Jakie narzędzia etatowo montowane były na tych pojazdach w fabryce? Lewar i łom z tyłu po prawej stronie. Klocek drewniany pod lewar z przodu po prawej stronie. Po lewej stronie z tyłu dwa pręty antenowe. Innych narzędzi etatowo nie montowano. Ustalenie jakie montowano sprzęty na danym pojeździe nie ustalaj według pojazdów muzealnych. Najlepiej to próbować zweryfikować na fotkach wojennych - koniecznie z fabrycznymi - nowymi pojazdami. Każda inna konfiguracja powinna być poparta fotką danego pojazd. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj
Mkbewe Napisano 13 Grudnia 2021 Autor Napisano 13 Grudnia 2021 Dziękuje za informacje, trochę się rozjaśniło, a nawet mam refleksje . Postanowiłem dodać do modelu tylko nożyce bo doszukałem się już wcześniej ich mocowań na paru zdjęciach z epoki. Myślę że te rozbieżności wynikają z budowy po wojnie Szwajcarskich G13, których wcześniej nie porównywałem. One mają łopatę i młot choć w innej konfiguracji i były pewnie inspiracją przy przekształcaniu ich na modele z produkcji wojennej. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi