olisadebe21 Napisano 13 Grudnia 2021 Share Napisano 13 Grudnia 2021 (edytowane) Witam Kolegów! Prezentuję Wam dioramę wzorowaną na poniższym zdjęciu ( wiem, że różniącą się znacznie od tego ujęcia), przedstawiającą atak sowieckich żołnierzy na ulicy Konigstrasse w ówczesnym Neisse( dzisiaj miasto Nysa). Edytowane 13 Grudnia 2021 przez olisadebe21 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cdarek Napisano 18 Grudnia 2021 Share Napisano 18 Grudnia 2021 jak dla mnie SUPER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 19 Grudnia 2021 Share Napisano 19 Grudnia 2021 Wygląda super! PAK-owi wbiłeś porządnie lemiesze w nawierzchnię żeby po pierwszym strzale w tył nie odjechał? Pytam bo to typowa niedoróbka dioram "artyleryjskich". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olisadebe21 Napisano 19 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2021 Dziękuję. Tak, choć zrobiłem to raczej nieświadomie- jestem bardziej solidnym rzemieślnikiem w kompozycji dioram- takie niuanse nie są moją mocną stroną, choć się staram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 21 Grudnia 2021 Share Napisano 21 Grudnia 2021 Bardzo dobra praca, brakuje mi zbliżeń i detali - w nich często kryją się dodatkowe smaczki. Moim zdaniem bruk wygląda jakby świeżo go położyli i nie wypełnili przerw między kostkami. Nysa, choć to prastare polskie miasto, należała przez większą część historii do Niemców i to oni układali te nawierzchnie. Sądzę, że nie przeżyliby takiego efektu. Druga rzecz to dałbym więcej pojedynczych cegieł i ich kawałków oraz drobnego gruzu na ulicę przed budynkiem. Jeśli wali się ściana, to jej fragmenty uderzając o nawierzchnię rozpadają się - w końcu to tylko cegła sklejona zaprawą. Oczywiście to moje subiektywne odczucie, ale tego mi trochę brak. Poza tym - palce lizać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olisadebe21 Napisano 22 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2021 6 godzin temu, zaruk napisał: Bardzo dobra praca, brakuje mi zbliżeń i detali - w nich często kryją się dodatkowe smaczki. Moim zdaniem bruk wygląda jakby świeżo go położyli i nie wypełnili przerw między kostkami. Nysa, choć to prastare polskie miasto, należała przez większą część historii do Niemców i to oni układali te nawierzchnie. Sądzę, że nie przeżyliby takiego efektu. Druga rzecz to dałbym więcej pojedynczych cegieł i ich kawałków oraz drobnego gruzu na ulicę przed budynkiem. Jeśli wali się ściana, to jej fragmenty uderzając o nawierzchnię rozpadają się - w końcu to tylko cegła sklejona zaprawą. Oczywiście to moje subiektywne odczucie, ale tego mi trochę brak. Poza tym - palce lizać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olisadebe21 Napisano 22 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2021 (edytowane) Bruk robiłem na wzór do dziś istniejącego- ale masz rację- gdzieniegdzie są zbyt duże przerwy. I z tymi cegłami też masz rację. A zdjęcia to moja pięta achillesowa- ale może zrobię jeszcze jakieś zbliżenia. Dziękuję Edytowane 22 Grudnia 2021 przez olisadebe21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi