olisadebe21 Napisano 13 Grudnia 2021 Napisano 13 Grudnia 2021 (edytowane) Witam Kolegów! Prezentuję Wam dioramę wzorowaną na poniższym zdjęciu ( wiem, że różniącą się znacznie od tego ujęcia), przedstawiającą atak sowieckich żołnierzy na ulicy Konigstrasse w ówczesnym Neisse( dzisiaj miasto Nysa). Edytowane 13 Grudnia 2021 przez olisadebe21 13 Cytuj
Michal_G Napisano 19 Grudnia 2021 Napisano 19 Grudnia 2021 Wygląda super! PAK-owi wbiłeś porządnie lemiesze w nawierzchnię żeby po pierwszym strzale w tył nie odjechał? Pytam bo to typowa niedoróbka dioram "artyleryjskich". Cytuj
olisadebe21 Napisano 19 Grudnia 2021 Autor Napisano 19 Grudnia 2021 Dziękuję. Tak, choć zrobiłem to raczej nieświadomie- jestem bardziej solidnym rzemieślnikiem w kompozycji dioram- takie niuanse nie są moją mocną stroną, choć się staram Cytuj
zaruk Napisano 21 Grudnia 2021 Napisano 21 Grudnia 2021 Bardzo dobra praca, brakuje mi zbliżeń i detali - w nich często kryją się dodatkowe smaczki. Moim zdaniem bruk wygląda jakby świeżo go położyli i nie wypełnili przerw między kostkami. Nysa, choć to prastare polskie miasto, należała przez większą część historii do Niemców i to oni układali te nawierzchnie. Sądzę, że nie przeżyliby takiego efektu. Druga rzecz to dałbym więcej pojedynczych cegieł i ich kawałków oraz drobnego gruzu na ulicę przed budynkiem. Jeśli wali się ściana, to jej fragmenty uderzając o nawierzchnię rozpadają się - w końcu to tylko cegła sklejona zaprawą. Oczywiście to moje subiektywne odczucie, ale tego mi trochę brak. Poza tym - palce lizać. Cytuj
olisadebe21 Napisano 22 Grudnia 2021 Autor Napisano 22 Grudnia 2021 6 godzin temu, zaruk napisał: Bardzo dobra praca, brakuje mi zbliżeń i detali - w nich często kryją się dodatkowe smaczki. Moim zdaniem bruk wygląda jakby świeżo go położyli i nie wypełnili przerw między kostkami. Nysa, choć to prastare polskie miasto, należała przez większą część historii do Niemców i to oni układali te nawierzchnie. Sądzę, że nie przeżyliby takiego efektu. Druga rzecz to dałbym więcej pojedynczych cegieł i ich kawałków oraz drobnego gruzu na ulicę przed budynkiem. Jeśli wali się ściana, to jej fragmenty uderzając o nawierzchnię rozpadają się - w końcu to tylko cegła sklejona zaprawą. Oczywiście to moje subiektywne odczucie, ale tego mi trochę brak. Poza tym - palce lizać. Cytuj
olisadebe21 Napisano 22 Grudnia 2021 Autor Napisano 22 Grudnia 2021 (edytowane) Bruk robiłem na wzór do dziś istniejącego- ale masz rację- gdzieniegdzie są zbyt duże przerwy. I z tymi cegłami też masz rację. A zdjęcia to moja pięta achillesowa- ale może zrobię jeszcze jakieś zbliżenia. Dziękuję Edytowane 22 Grudnia 2021 przez olisadebe21 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi