Hafes Napisano 19 Grudnia 2021 Share Napisano 19 Grudnia 2021 Siema, Niedawno wpadł mi w ręce model brygu Capricorne z Hellera. Okazało się że można z niego bez problemu zrobić kliper baltimorski po lekkich zmianach. No to zrobiłem Wiem że błędów merytorycznych i uproszczeń narobiłem ponad wszelkie wyobrażenie, ale jak na pierwszy żaglowiec od jakichś 15 lat to jestem nawet zadowolony w zasadzie z oryginału został tylko kadłub z zejściówką i świetlikami oraz szalupa. Armaty to RB Model, maszty dosztukowane z Gomixu. Plus dłubanina z balsy, kartonu i plastiku. Bloczki to Amati i Falkonet. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 19 Grudnia 2021 Share Napisano 19 Grudnia 2021 Bardzo fajnie to wyszło. Szczerze mówiąc patrząc na własne doświadczenie nie za bardzo opłaca się pchać w zbyt dużą ilość szczegółów przy tak małej skali. Może trochę brakuje nitek operujących żaglami - widać to na pustych kołkownicach, ale jest schludnie. Pokład robiłeś z forniru/balsy czy tak dobrze wyszła imitacja drewna? Gretingi też samoróbka czy z zestawu? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hafes Napisano 19 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2021 Masz rację. Niestety to jest tzw. piekło perfekcjonisty. Za dużo na raz zupełnie niepotrzebnie Celowo pominąłem linki ożaglowania - nie ma tak małych bloczków. Tu i tak użyłem 2mm. Stoi na pochylni z niedokończonym olinowaniem Pokład i gretingi oryginalne pomalowane akrylami jedynie z małym washem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 19 Grudnia 2021 Share Napisano 19 Grudnia 2021 28 minut temu, Hafes napisał: Pokład i gretingi oryginalne pomalowane akrylami jedynie z małym washem. Wow. Wyglądają jak orzechowe listewki 0,5mm. Zazdroszczę umiejętności. Właśnie przez brak miejsca kończę z plastikowymi żaglowcami i przenoszę się na drewniane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hafes Napisano 19 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2021 (edytowane) Dzięki Nie ma czego zazdrościć. Z plastików nie ma w czym wybierać. Tylko stary Heller w dziwnych skalach w zasadzie został. Albo stary Airfix. Szkoda że nie ma już dostępnych Revell w 1/96. Constitution albo Kearsarge Do drewna jeszcze nie ciągnie choć nie wykluczam Edytowane 19 Grudnia 2021 przez Hafes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 19 Grudnia 2021 Share Napisano 19 Grudnia 2021 (edytowane) Miałeś na myśli Constytution? Czesi mają oba. Póki co, bo u nich takie używki też schodzą. https://www.hismodel.com/articles-detail-485 https://www.hismodel.com/articles-detail-488?_Box[843][IdOpenedNode]=2193 Jak przejrzysz sobie całą listę to znajdziesz sporo starych modeli Edytowane 19 Grudnia 2021 przez CH123 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hafes Napisano 19 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2021 Ooooo Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 19 Grudnia 2021 Share Napisano 19 Grudnia 2021 Bardzo elegancki model 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 19 Grudnia 2021 Share Napisano 19 Grudnia 2021 fajnie, fajnie - ale gdzie żagle ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hafes Napisano 19 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2021 U zaglomistrza. Jednostka na pochylni stoi przecież i na resztę takielunku czeka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 20 Grudnia 2021 Share Napisano 20 Grudnia 2021 10 godzin temu, Hafes napisał: U zaglomistrza. Jednostka na pochylni stoi przecież i na resztę takielunku czeka aaaaa OK myślałem że jak "Galeria" to już wrzuciłeś jako gotowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hafes Napisano 20 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2021 On jest gotowy . Nie mam bloczków mniejszych niż 2mm do olinowania ruchomego żagli a robienie samemu takiej drobnicy przerasta moje możliwości Skala modelu wymusza pewne uproszczenia i tak już zostanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 30 Grudnia 2021 Share Napisano 30 Grudnia 2021 no kolego bardzo piękna konwersja - gratulacje ! mega 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi