zenek_65 Napisano 18 Marca 2023 Share Napisano 18 Marca 2023 5 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał: ...., ale nie mam odpowiednich kół. Zostaje bez wózka. Trudno. PART robił zestaw szprych do kół. Można by spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 28 Września 2023 Autor Share Napisano 28 Września 2023 Wracam do Lublina. Trzeba go w końcu skończyć. Kolory wzoruję na Mirage Hobby a tu moja paleta: a na dole kolory do ktorych sie skłaniam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zenek_65 Napisano 28 Września 2023 Share Napisano 28 Września 2023 Jak już to ja bym raczej poszedł w kierunku A104/A115/A35 - piaskowy(jasny brąz)/ ziemisty/ zielony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 28 Września 2023 Autor Share Napisano 28 Września 2023 (edytowane) 7 godzin temu, zenek_65 napisał: Jak już to ja bym raczej poszedł w kierunku A104/A115/A35 - piaskowy(jasny brąz)/ ziemisty/ zielony Takie odcienie również proponuje Mirage Hobby, ale podane są jako kamuflaż niestandardowy. Sprawa kolorów kamuflażu Lublinów jest dość zawiła, ale Mirage Hobby ponoć dotarł do oryginalnego przedwojennego modelu Lublina R.XIIID, który to miał dwa odcienie zielonego i ochrę. Może zamiast ochry użyję mieszanki polskiego jasnego khaki i olive drab? To jeszcze wyjdzie w praniu. Teraz muszę wypracować jedną wersję kolorystyczną i mogę się zabierać za montaż modelu. Cała instrukcja: https://www.mojehobby.pl/products/LUBLIN-R.XIII-D-Polski-Samolot-Towarzyszacy.html Edytowane 28 Września 2023 przez Kolekcjoner WP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 28 Września 2023 Autor Share Napisano 28 Września 2023 W dniu 28.12.2021 o 17:48, Kolekcjoner WP napisał: A w dawnym wątku ,,Zadajemy pytania..." ktoś podał takie kolory z jednej z publikacji na temat Lublina: Są jeszcze takie kolory ^ Według powyższej rozpiski to będą takie: Czyli na oko z Pactry A115 RAF Brown (z nutą zielonego), A35 Interior Green i coś między RLM 79, a A22 Earth Red 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 29 Września 2023 Autor Share Napisano 29 Września 2023 Jako ochrę chyba wykorzystam mix RAF Dark Earth i Hataka A013 Mid Stone, taki jak na poniższym Su17. Co myślicie? Chociaż według barw przedwojennego modeli, to był kolor khaki o lekko oliwkowym zabarwieniu (czyli mix jasnego polskiego khaki i olive drab). Zrobię kilka wzorników kamuflażu i tu wstawię. A jeśli chodzi o spód, to użyję mieszanki Polish Blue i RLM79 plus kroplę srebrnej farby. Oszlifuję kadłub ze szpachli i będę malować. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 12 Października 2023 Autor Share Napisano 12 Października 2023 (edytowane) Chyba w końcu wypracowałem satysfakcjonujące barwy Lublina. Będzie w wariancie pierwszym od prawej, czyli jako khaki o lekko oliwkowym zabarwieniu użyję mieszanki: 3x A104 + 2x 71.316. Model mam już wyszlifowany, więc wkrótce zabiorę się za malowanie. Edytowane 12 Października 2023 przez Kolekcjoner WP 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi