SmokHaosu Napisano 20 Czerwca 2008 Share Napisano 20 Czerwca 2008 No i stało się, wszystko to wina kolegi Ironkamila Tak się zastanawiałem nad tym modelem, że w końcu go wykopałem A, że w sam raz pasuje do tematu oto i jest. Model raczej archaiczny. Wydany przez Intechmod, choć na wewnętrznej stronie prawej burty widnieje napis "Heller". Ten sam model był wydawany zapewne jeszcze przez Airfix'a i ma pewnie ze 3o lat. Oczywiście posiada wypukłe linie podziału, ubogie wnętrze itd. Spory zasób malowań został w moim przypadku mocno ograniczony z racji przechowywania kartonika z kalkami w pozycji lekko zwiniętej i to akurat tej części z brytyjskimi kokardami. Z racji, że mój model zawiera oznaczenia 309 dywizjonu wnioskuję, że taki właśnie model może posiadać również Ironkamil Model raz już był przeze mnie zaczynany, data wymalowana na polówce skrzydła sugeruje lipiec 2004r. Przed odłożeniem modelu zdążyłem jedynie zacząć kabinę i powycinać większość lotek, klap, sterów. Jakie są plany? Plan jest taki żeby przedstawić samolocik zdezelowany, w stanie raczej nie lotnym stojący sobie gdzieś odłogiem na pustyni. Pewnie skorzystam z tureckich oznaczeń, które przetrwały jakże brutalny sposób przechowywania kalkomanii. Może spróbuje poodtwarzać jakieś wnętrza etc. Zobaczymy na ile motywująco wpłynie na mnie fakt rozpoczęcia się w dniu dzisiejszym wakacji, choć jak wiadomo wakacje służą do robienia NIC Dodatkowo ciąży nade mną jarzmo pozostałych rozgrzebanych modeli w liczbie sztuk trzech. I jeszcze jedno. Jakby ktoś miał fotki, schematy różnych pootwierań w Hurricanie to poprosiłbym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ironkamil Napisano 20 Czerwca 2008 Share Napisano 20 Czerwca 2008 Z racji, że mój model zawiera oznaczenia 309 dywizjonu wnioskuję, że taki właśnie model może posiadać również Ironkamil Laughing A no widzisz, tak trochę nie do końca, bo mam model Revela i chcę do niego zakupić/zamienić/załatwić kalki właśnie do tego oznaczenia, w tym zestawie jest owszem malowanie z afryki ale jakieś te oznaczenia sa ubogie jak dla mnie :P O ile mnie nie wyrzucą z tego tematu za ściąganie, to siądę w pierwszym rzędzie i będę uważnie się przyglądał postępowi prac. Pozdrawiam Ironkamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SmokHaosu Napisano 22 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2008 Z trudem w ten gorący wakacyjny dzień znalazłem siły na dłubanie przy Hurricanie. I to dłubanie dosłownie. Pocieniłem kadłub z ponad 1mm (na oko) do ok. 0,3-0,4 (tez oko) w miejscach gdzie udało mi się wydłubać następujące dziury: Dziura numer jeden to dziura, gdzie się wkłada akumulator, tudzież inne baterie. Jak wiadomo, jeśli samochód/samolot stoi dłużej nie ruszany, takowy jego element zostaje szybko usunięty. Kolejne takie dwie dziury to dziury powstałe w związku z przemijaniem czasu i nie użytkowaniem samolotu. Te powstały jako pierwsze, na próbę. Ich wykonanie było dosyć meczące z racji, że 2h pocieniałem pilnikiem, skalpelem, papierem ściernym polówkę kadłuba w miejscu mało dostepnym z racji zaokrąglonego kształtu i kloca w który mają być wklejone rury wydechowe. Sie rozpisałem, tyle krzyku a 3 dziury zrobiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SmokHaosu Napisano 30 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2008 Obraziłem się na Messerschmitta bo mu podwozie nie działa. Zdzałałem w tym czasie przede wszystkim tablice i wolant do Hurricana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 30 Czerwca 2008 Share Napisano 30 Czerwca 2008 Drążek sam robiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SmokHaosu Napisano 30 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2008 Drążek zrobiony jest z patyków wyciąganych nad świeczką, już gdzieś o nich pisałem. Z tak samo wyciąganych patyczków zrobiłem klamry do Bf-109. W sumie drążek składa się z 8 części, a ma kolor reszty Hurricana bo do produkcji podzespołów użyłem ramek właśnie od Hurricana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SmokHaosu Napisano 4 Lipca 2008 Autor Share Napisano 4 Lipca 2008 Wiem, że wam się nie podoba, ale jakoś musicie przełknąć ciąg dalszy Wykorzystałem podłogę kabiny z zestawu, fotel pilota przerobiłem pocieniając jego boki. Resztę zrobiłem bo w sumie i tak tego nie było. Wykonałem jeszcze niższe części burt kabiny. Do tablicy przyrządów dodałem fragment ramy z busolą. Słabo to widać, ale zegary dodatkowo zalałem glossem Pactry. A tu patyczki o których już pisałem, a są tak potrzebne w mojej produkcji:mrgreen: Dodatkowo robią się powolutku inne pierdółki. Widać na tym zdjęciu pierwotny wolant oraz fotel z podłoga przed doposażeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 4 Lipca 2008 Share Napisano 4 Lipca 2008 Jestez królem patyczków Model super! Czekam na malowanie. Opisz mniej więcej jak uzyskujesz takie długie patyczki plastikowe, mnie się albo przypala albo urywa :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SmokHaosu Napisano 4 Lipca 2008 Autor Share Napisano 4 Lipca 2008 Lucas, fajnie że zaglądasz. Jakoś dużo kibiców nie mam Z patyczkami to jest tak, że jak chcę uzyskać w miarę długi to staram się ogrzewać nad świeczką w miarę jak najdłuższy fragment patyka. Żeby go równomiernie ogrzać obracam nim cały czas w palcach, dodatkowo przesuwam wzdłuż nad ogniem, ma się nagrzać spory kawałek, w miarę jednolicie. Może nawet zacząć się wyginać i opadać, wtedy po prostu obracasz dalej. Jak już będzie się ciągnąć to podnosisz dalej od świeczki i ciągniesz, stanowczo, ale z wyczuciem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nexus Napisano 4 Lipca 2008 Share Napisano 4 Lipca 2008 SmokHaosu, masz, masz - tyle, że ukrytych Gdzie indziej można znaleźć informację o ciągnięciu patyczków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrek Napisano 5 Lipca 2008 Share Napisano 5 Lipca 2008 Piękna robota jeśli byś potrzebował jakiś materiałów, zdjęć - wal śmiało Hurricane to mój konik taki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_C Napisano 5 Lipca 2008 Share Napisano 5 Lipca 2008 Bardzo ładnie ... precyzyjna robota w skali dla "wariatów" i "masochistów" Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 5 Lipca 2008 Share Napisano 5 Lipca 2008 Czołem. Widzę, że za Hellera starego się zabrałeś . W sumie to NIE JEST ZŁY MODEL. Dobrze trzyma geometrię, a jak na swoje czasy, czyli pierwszą połowę lat 70tych był wręcz rewelacją. Skleiłem ich zresztą w swojej 'karierze' kilka (tak raczej 'spudła' - lata 80te). Zresztą przez wiele lat był to jedyny przyzwoity IIc (nie licząc Matchboxa). Gwoli ścisłości, Airfix miał (ma) swoje Hurricane'y i tego akurat nie pakował . A teraz do rzeczy. Jestem pod wrażeniem dłubaninki z wnętrzem. W dobie, gdzie każdy kupuje blachy, tym bardzie imponuje Twoja robota. A do tego bardzo dobrze to wygląda. Tak trzymać pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 5 Lipca 2008 Share Napisano 5 Lipca 2008 Wiem, że wam się nie podoba, ale jakoś musicie przełknąć ciąg dalszy Co nam się nie podoba??? Chyba ta dwugroszówka w tle, bo stanowisko pilota jest powalające. Naprawdę duże za tą robotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ironkamil Napisano 10 Lipca 2008 Share Napisano 10 Lipca 2008 Ja z swoim Hurri się chowam pod piasek ... Genialna robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SmokHaosu Napisano 22 Lipca 2008 Autor Share Napisano 22 Lipca 2008 Powszechnie wiadomo, ze narzekanie na forum na brak kibiców owocuje ich mnogim wykwitem Niniejszym dziękuję wszystkim wypowiadaczom. Niestety przerwa w robieniu Hurricana strasznie wydłużyła mi się, a chciałem go pierwotnie skończyć do końca miesiąca Ale chociaż udało mi się Messerschmitta skończyć. Jak tak patrze na tempo niektórych, co przez czas malowania przeze mnie samego kokpitu skleili kilka złomów w 1:35 to zazdroszczę. A teraz wspomniane wyżej malowanie: A tu fotka poglądowa. Sam ostatnio zapomniałem się w kwestii wymiarów drobiazgów, których zdjęcia oglądałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 22 Lipca 2008 Share Napisano 22 Lipca 2008 ALE TO MAŁE Gratulacje "miszczu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrek Napisano 22 Lipca 2008 Share Napisano 22 Lipca 2008 Jeszcze pasy na fotel, plizzzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SmokHaosu Napisano 22 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2008 A masz Jędrek jakąś foteczke albo inny cosik na te pasy Chciałbym zobaczyć ich układ i gdzie się kończą, moze z nich nie zrezygnuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi