Skaidrus Napisano 16 Lutego 2022 Share Napisano 16 Lutego 2022 M3 jest tak dziwnym i brzydkim czołgiem, że nie mogłem nie mieć go w swojej kolekcji. Wpierw chciałem sklejać stare Academy, potem pojawił się Takom. Ale dopiero MiniArt z wnętrzem sprawił, że sięgnąłem po portfel. Miałem bardzo dobre doświadczenia z budowy T-55 z wnętrzem, więc do budowy przystąpiłem bez obaw. Model jest opracowany znakomicie, detalizacja i inżynieria to najwyższy poziom. Największą wadą modelu są ślady po łączeniu form, które trudno usunąć z drobnych detali. Niektóre z tych śladów dostrzegłem dopiero na zdjęciach pomalowanego modelu… Nie wychwyciłem uchybień merytorycznych, aczkolwiek nie jestem ekspertem od M3. Jedyną wątpliwą kwestią jest typ zastosowanych gąsienic. W modelu jest W210, które jakoś nie pasowały mi do „średniego” M3. Dlatego odwróciłem ogniwa, tak żeby na zewnątrz nie było widać perforacji W ten sposób zasymulowałem T51. Na kawałku zerwanej gąsienicy nakleiłem prostokąty z papieru. Trochę to po partyzancku, ale uznałem, że nie będę inwestował w nowe gęsi. W modelu użyłem luf Mastera, anteny Abera oraz załogantów z zestawu 35311. Model jest malowany AK RC, brudzenie to washe, filtry i pigmenty AK, Ammo i Modellers World. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 16 Lutego 2022 Share Napisano 16 Lutego 2022 (edytowane) 3 godziny temu, Skaidrus napisał: Jedyną wątpliwą kwestią jest typ zastosowanych gąsienic. W modelu jest W210, które jakoś nie pasowały mi do „średniego” M3. Dlatego odwróciłem ogniwa, tak żeby na zewnątrz nie było widać perforacji W ten sposób zasymulowałem T51. Na kawałku zerwanej gąsienicy nakleiłem prostokąty z papieru. Trochę to po partyzancku, ale uznałem, że nie będę inwestował w nowe gęsi. Trudno powiedzieć jakie gąsienice miał ten czołg nie widząc zdjęcia oryginału. Lepszą metodą zmiany zestawowych gąsienic (choć trochę pracochłonna) jest zeszlifowanie wzoru W210 z każdego ogniwa i udawanie że to jest T-41, cieńsze od T-51 bo pozbawione nakłądek gumowych od strony terenu. Model - bardzo fajny, świetna scenka. Dodałbym jakieś kolorowe zwierzę (wąż, jaszczurka ?) na ten jednostajny piach. Edytowane 16 Lutego 2022 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 17 Lutego 2022 Share Napisano 17 Lutego 2022 Bardzo fajna winietka. Czołg paskudny i doskonale rozumiem, dlaczego chciałeś go mieć. Wykonanie też mi się mocno podoba. Wąż, jaszczurka może być, ale chyba bliższe rzeczywistości byłyby jakieś kamienie czy krzaczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 17 Lutego 2022 Share Napisano 17 Lutego 2022 (edytowane) albo kaktus, moim zdaniem te zacieki kolo nitów dziwnie wyglądają , brud koło nitów a niżej nic , znów nit i zaciek w około , wygląda na sand yellow deposit od ak ? , można by to bardziej zróżnicować , lepszy odbiór może , miałeś lepsze modele Edytowane 17 Lutego 2022 przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi