Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Zamierzam wziąć na warsztat model polskiego niszczyciela ORP Wicher w malowaniu przedwojennym wz.35. Jest jednak duży problem. Pan Mirosław Miarka podał nr farb ale tylko do Humbrola i Molaka. Ja tymi farbami nie maluje i nie zamierzam malować. Maluje tamiyą, gunze C i H, Hataką orange line. Takimi. Szukałem zamienników i dwa podstawowe kolory to Miniowy czyli Humbrol 100 i Popielaty szary czyli Humbrol 162. Patrzyłem w różnych tabelach ale nie moge znależć zamieników tych farb na takie jakimi maluje. Bardzo prosze o pomoc. Będe bardzo wdzięczny. Przede wszystkim  chodzi o te dwa podstawowe kolory miniowy i popielaty szary.

Napisano (edytowane)

Tak w zasadzie nie wiadomo co to były za kolory. Polecam zestaw:

AK-Interactive AK-5030 ROYAL NAVY CAMOUFLAGES 1 – NAVAL SERIES SET

a71dc9adb6957c482047f2bb4c3db998.jpg

Na pewno coś z tego wykorzystasz.

Edytowane przez robertmodelarz
Napisano

Dzięki za odpowiedz ale ten zestaw farb w Polsce jest już nie do zdobycia. Pozatym to jest zestaw Royal Navy a ja chce pomalować sprzed wojny model ORP Wicher, i tak się zastanawiam czy wtedy przed wojną polskie okręty były malowane jak brytyjskie. Zapewne masz racje że nikt dokładnie nie wie jakie to były kolory.

Napisano
8 godzin temu, Tomasz_Dusza napisał:

Dzięki za odpowiedz ale ten zestaw farb w Polsce jest już nie do zdobycia. Pozatym to jest zestaw Royal Navy a ja chce pomalować sprzed wojny model ORP Wicher, i tak się zastanawiam czy wtedy przed wojną polskie okręty były malowane jak brytyjskie. Zapewne masz racje że nikt dokładnie nie wie jakie to były kolory.

Kup osobno przybliżone kolory:

Vallejo Model Air 71039 Hull Red 17ml

stThumbnailPlugin.php?i=media%2Fproducts%2F92d6428ad6dc6eaf56aa578d9385fce2%2Fimages%2F100639_g.JPG&t=big&f=product&u=1644605701

Po pierwszej warstwie- dodaj białego i rozjaśnisz. Można i tym: Vallejo Farba akrylowa - Dark Red nr 70946

VALLEJO Model Color 32. Dark Red 70946

Vallejo Model Air 097 Medium Gunship Gray / FS36118 - ANA 603

vallejo-model-air-97-medium-gunship-gray