Tomasz_Dusza Napisano 7 Marca 2022 Napisano 7 Marca 2022 Witam Zamierzam wziąć na warsztat model polskiego niszczyciela ORP Wicher w malowaniu przedwojennym wz.35. Jest jednak duży problem. Pan Mirosław Miarka podał nr farb ale tylko do Humbrola i Molaka. Ja tymi farbami nie maluje i nie zamierzam malować. Maluje tamiyą, gunze C i H, Hataką orange line. Takimi. Szukałem zamienników i dwa podstawowe kolory to Miniowy czyli Humbrol 100 i Popielaty szary czyli Humbrol 162. Patrzyłem w różnych tabelach ale nie moge znależć zamieników tych farb na takie jakimi maluje. Bardzo prosze o pomoc. Będe bardzo wdzięczny. Przede wszystkim chodzi o te dwa podstawowe kolory miniowy i popielaty szary. Cytuj
robertmodelarz Napisano 7 Marca 2022 Napisano 7 Marca 2022 (edytowane) Tak w zasadzie nie wiadomo co to były za kolory. Polecam zestaw: AK-Interactive AK-5030 ROYAL NAVY CAMOUFLAGES 1 – NAVAL SERIES SET Na pewno coś z tego wykorzystasz. Edytowane 7 Marca 2022 przez robertmodelarz Cytuj
Tomasz_Dusza Napisano 7 Marca 2022 Autor Napisano 7 Marca 2022 Dzięki za odpowiedz ale ten zestaw farb w Polsce jest już nie do zdobycia. Pozatym to jest zestaw Royal Navy a ja chce pomalować sprzed wojny model ORP Wicher, i tak się zastanawiam czy wtedy przed wojną polskie okręty były malowane jak brytyjskie. Zapewne masz racje że nikt dokładnie nie wie jakie to były kolory. Cytuj
Baas ArK Napisano 7 Marca 2022 Napisano 7 Marca 2022 Skorzystać z tego: albo poszukać przelicznika w sieci. Cytuj
robertmodelarz Napisano 8 Marca 2022 Napisano 8 Marca 2022 8 godzin temu, Tomasz_Dusza napisał: Dzięki za odpowiedz ale ten zestaw farb w Polsce jest już nie do zdobycia. Pozatym to jest zestaw Royal Navy a ja chce pomalować sprzed wojny model ORP Wicher, i tak się zastanawiam czy wtedy przed wojną polskie okręty były malowane jak brytyjskie. Zapewne masz racje że nikt dokładnie nie wie jakie to były kolory. Kup osobno przybliżone kolory: Vallejo Model Air 71039 Hull Red 17ml Po pierwszej warstwie- dodaj białego i rozjaśnisz. Można i tym: Vallejo Farba akrylowa - Dark Red nr 70946 Vallejo Model Air 097 Medium Gunship Gray / FS36118 - ANA 603 Cytuj
robertmodelarz Napisano 8 Marca 2022 Napisano 8 Marca 2022 Zdjęcie kolorowane: Wicher Część podwodna: GROM Cytuj
Tomasz_Dusza Napisano 8 Marca 2022 Autor Napisano 8 Marca 2022 Dziękuje ci bardzo za pomoc. Spróbuje na podstawie tych zdjęć dobrać kolory z tych co mam, a jak czegoś nie będe miał to kupie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi