Skocz do zawartości

Polski T-55A pytanie o gąsienice w modelu miniarta

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pojazdy współczesne to zupełnie nie moja bajka. I o ile w różnych drugowojennych od razu wyłapuję różne charakterystyczne detale dla serii produkcyjnych, przeróbek polowych itp, to przy współczesnych jestem całkiem ślepy. Patrzę, patrzę i nie widzę. A różnic pomiędzy odmianami T-54 i T-55 w ogóle nie znajduję. Wszystkie ode dla mnie są takie same.

Kiedyś natrafiłem na zdjęcie naszego T-55 w rowie.

wrowie.jpg.c2f3bb0026f44a9b91a5c40c1a44db30.jpg

Koncept wykonania tego wozu chodzi za mną już od lat. Kupiłem nawet w tym celu T-55 z tamiyi ale potem się dowiedziałem, że nasze wozy są jednak inne. Przed weekendem pojawiły się, po dłuższej nieobecności, w Mojehobby T-piędziesiątki z miniarta. Od razu kupiłem tę wersję:

33274_rn.jpg.cce9c117c5f2dababa39165dabff0adb.jpg

I po tym długim wstępie, przechodzę do pytania.

Czy zestawowe gąsienice są takie jak na zdjęciu powyżej?

Napisano (edytowane)
W dniu 27.03.2022 o 14:52, Pan_Cerny napisał:

Pojazdy współczesne to zupełnie nie moja bajka. I o ile w różnych drugowojennych od razu wyłapuję różne charakterystyczne detale dla serii produkcyjnych, przeróbek polowych itp, to przy współczesnych jestem całkiem ślepy. Patrzę, patrzę i nie widzę. A różnic pomiędzy odmianami T-54 i T-55 w ogóle nie znajduję. Wszystkie ode dla mnie są takie same.

Kiedyś natrafiłem na zdjęcie naszego T-55 w rowie.

Koncept wykonania tego wozu chodzi za mną już od lat. Kupiłem nawet w tym celu T-55 z tamiyi ale potem się dowiedziałem, że nasze wozy są jednak inne. Przed weekendem pojawiły się, po dłuższej nieobecności, w Mojehobby T-piędziesiątki z miniarta. Od razu kupiłem tę wersję:

I po tym długim wstępie, przechodzę do pytania.

Czy zestawowe gąsienice są takie jak na zdjęciu powyżej?

To ten typ gąsienic OMSh

Edytowane przez robertmodelarz
Napisano

A to nie są te same co w modelu?

To jest ten zestaw o którym piszesz. Ramka nazywa się Hf.

21845_2_mna37048_1.thumb.jpg.fd9d728f9e7280cc2ab85e7d59cac3f9.jpg

A tu zdjęcie gotowego modeli polskiego T-55A

33274_mna37090-19.thumb.jpg.263affe3efe21272fe24e25235a4d9a1.jpg

I wg instrukcji te gąsienice są też na ramkach Hf.