Klapouch Napisano 10 Kwietnia 2022 Share Napisano 10 Kwietnia 2022 To mój drugi model w 1/48 i zapewne nie ostatni. Druk 3d ma swoje wady, największa to chyba jakość (gładkość) powierzchni. Ale ma i swoje zalety - można od razu malować Starałem się go dość mocno ubrudzić. Założyłem, że w dawnych francuskich koloniach ziemia może mieć odcień rdzawy, stąd czerwone błoto. Założyłem również, że wóz miał możliwość się ubrudzić, ale obić i zniszczyć raczej nie. Wyszło jak wyszło - strzelać. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 10 Kwietnia 2022 Share Napisano 10 Kwietnia 2022 Ostatnio oglądałem materiały o tym pojeździe ale przekonał mnie bardziej VBL. Jeśl mogę coś zasugerować odnośnie brudzingu - dobrze go budować etapami i warstwami, jest sporo fajnych filmików w necie. Baza, modulacja, wash, obicia, rdza, kurzenie, zacieki i na sam koniec błoto, tak w skrócie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 11 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2022 15 godzin temu, orzechu500 napisał: Ostatnio oglądałem materiały o tym pojeździe ale przekonał mnie bardziej VBL. Jeśl mogę coś zasugerować odnośnie brudzingu - dobrze go budować etapami i warstwami, jest sporo fajnych filmików w necie. Baza, modulacja, wash, obicia, rdza, kurzenie, zacieki i na sam koniec błoto, tak w skrócie. Też starałem się etapami, na co przyszedł pigment i wszystkie "etapy" pozakrywał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 11 Kwietnia 2022 Share Napisano 11 Kwietnia 2022 3 minutes ago, Klapouch said: Też starałem się etapami, na co przyszedł pigment i wszystkie "etapy" pozakrywał Pigmenty, są kłopotliwe. Cieżko je w kontrolowany sposób utrwalić, da się ale nie jest to łatwe. Jedni je uwielbiają, inni nienawidzą. Osobiście, wolę efekty emaliowe ( pod warunkiem, że malowanie bazowe przy pomocy farb akrylowych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 26 Kwietnia 2022 Share Napisano 26 Kwietnia 2022 Na tym modelu jakby więcej detali i mniej widoczne warstwy druku. Gdybyś rozwiercił reflektory i wykonał oszklenie to by dużo dało i jakaś kalka też by nie zaszkodziła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 28 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2022 W dniu 26.04.2022 o 20:01, Markuz napisał: Na tym modelu jakby więcej detali i mniej widoczne warstwy druku. Gdybyś rozwiercił reflektory i wykonał oszklenie to by dużo dało i jakaś kalka też by nie zaszkodziła. Masz rację. Chciałem dać oszklenia z żywicy epoksydowej na wierzch lamp, ale mi spłynęło. Powinienem wiercić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi