Klapouch Napisano 10 Kwietnia 2022 Napisano 10 Kwietnia 2022 To mój drugi model w 1/48 i zapewne nie ostatni. Druk 3d ma swoje wady, największa to chyba jakość (gładkość) powierzchni. Ale ma i swoje zalety - można od razu malować Starałem się go dość mocno ubrudzić. Założyłem, że w dawnych francuskich koloniach ziemia może mieć odcień rdzawy, stąd czerwone błoto. Założyłem również, że wóz miał możliwość się ubrudzić, ale obić i zniszczyć raczej nie. Wyszło jak wyszło - strzelać. 2 Cytuj
orzechu500 Napisano 10 Kwietnia 2022 Napisano 10 Kwietnia 2022 Ostatnio oglądałem materiały o tym pojeździe ale przekonał mnie bardziej VBL. Jeśl mogę coś zasugerować odnośnie brudzingu - dobrze go budować etapami i warstwami, jest sporo fajnych filmików w necie. Baza, modulacja, wash, obicia, rdza, kurzenie, zacieki i na sam koniec błoto, tak w skrócie. Cytuj
Klapouch Napisano 11 Kwietnia 2022 Autor Napisano 11 Kwietnia 2022 15 godzin temu, orzechu500 napisał: Ostatnio oglądałem materiały o tym pojeździe ale przekonał mnie bardziej VBL. Jeśl mogę coś zasugerować odnośnie brudzingu - dobrze go budować etapami i warstwami, jest sporo fajnych filmików w necie. Baza, modulacja, wash, obicia, rdza, kurzenie, zacieki i na sam koniec błoto, tak w skrócie. Też starałem się etapami, na co przyszedł pigment i wszystkie "etapy" pozakrywał Cytuj
orzechu500 Napisano 11 Kwietnia 2022 Napisano 11 Kwietnia 2022 3 minutes ago, Klapouch said: Też starałem się etapami, na co przyszedł pigment i wszystkie "etapy" pozakrywał Pigmenty, są kłopotliwe. Cieżko je w kontrolowany sposób utrwalić, da się ale nie jest to łatwe. Jedni je uwielbiają, inni nienawidzą. Osobiście, wolę efekty emaliowe ( pod warunkiem, że malowanie bazowe przy pomocy farb akrylowych). Cytuj
Markuz Napisano 26 Kwietnia 2022 Napisano 26 Kwietnia 2022 Na tym modelu jakby więcej detali i mniej widoczne warstwy druku. Gdybyś rozwiercił reflektory i wykonał oszklenie to by dużo dało i jakaś kalka też by nie zaszkodziła. Cytuj
Klapouch Napisano 28 Kwietnia 2022 Autor Napisano 28 Kwietnia 2022 W dniu 26.04.2022 o 20:01, Markuz napisał: Na tym modelu jakby więcej detali i mniej widoczne warstwy druku. Gdybyś rozwiercił reflektory i wykonał oszklenie to by dużo dało i jakaś kalka też by nie zaszkodziła. Masz rację. Chciałem dać oszklenia z żywicy epoksydowej na wierzch lamp, ale mi spłynęło. Powinienem wiercić. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi