cloner16 Posted June 29, 2008 Share Posted June 29, 2008 Chciałbym zrobić makietę Borodino,mam już żołnierzyki i jak na razie malowanie mi jakoś wychodzi,problem polega na tym że nie wiem jak się zabrać do dioramy.Makieta musi posiadać wzniesienia,okopy,domy,lasy itp. Jej wymiary maja wynosić 1,2m x 1,5m.Czego użyć aby wyglądało "przyswoicie",żeby inni modelarze patrzyli na nią z podziwem a nie z itd tylko z podziwem. To plan jak chciałbym żeby wyglądała: Zacznę od tego ,co użyć jako podstawę makiety?Styropian czy coś innego? Jeśli ktoś będzie miał pomysł jak wzbogacić makietę to niech napisze. Z góry dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
reggy Posted June 29, 2008 Share Posted June 29, 2008 Szczerze mówiąc, nie rób tego. Z tego co piszesz, nie wiesz jak się zabrać - tylko wyrzucisz w błoto materiały i kupę kasy. Porób sobie najpierw parę małych dioramek i na każdej trenuj jakiś element który byś chciałbyś wykorzystać kiedyś na dużej. Tu jakiś domek, tu jakiś okop, tu jakieś drzewko. Zdobędziesz kupę doświadczenia, będziesz wiedział co i jak i logicznie sobie zaplanujesz budowę czegoś większego. Bo tak to tylko się zrazisz. Wszystko na pewno wiałoby pustką, przecież w przeliczeniu ze skali to by miało ze 90 na 130 metrów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cloner16 Posted June 29, 2008 Author Share Posted June 29, 2008 Mam 500 figurek... ...a co do reszty to niezły pomysł,porobić małe diorami i tak jak trawką na stadion narodowy(Boże pomóż nam!)przetestować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
subgrafik Posted June 29, 2008 Share Posted June 29, 2008 pomalowac 500 figurek tak zeby modelarzom opadala to moim zdaniem, w tej skali jest kolo 2 lat pracy codziennie nad samymi figurkami... przy zalozeniu ze jestes w tym juz biegly ... a serio posluchaj Reggiego i porob sobie narazie male 10 na 10 cm winietki sytacyjne, no chyba ze to z mysla o jakis systemach bitewnych... ale wtedy to nie ma wiele wspolnego z modelarstwem redukcyjnym... pozdr pawel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cloner16 Posted June 30, 2008 Author Share Posted June 30, 2008 (edited) sorry za spam Edited June 30, 2008 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cloner16 Posted June 30, 2008 Author Share Posted June 30, 2008 (edited) sorry za spam Edited June 30, 2008 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cloner16 Posted June 30, 2008 Author Share Posted June 30, 2008 faktycznie nie jestem z nich zadowolony,pospieszyłem się. Według mnie 1 rok codziennie,średnio 1,5 żołnierzyka na dzień Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cloner16 Posted June 30, 2008 Author Share Posted June 30, 2008 w tym filmie widać coś wyglądające na siano... co to? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Posted June 30, 2008 Share Posted June 30, 2008 wyglądające na siano... co to? imitacja siana :P nie ważne z czego jest zrobione.. ważne jak wygląda :] 10 różnych modelarzy wykorzystując ten sam materiał osiągnie 10 różnych efektów bądź zrobi 10 różnych rzeczy.. poszukaj na necie informacji o robieniu roślinności.. krążą zdjęcia paru dioram z wysoką trawą, rosnącym zbożem, sianem, snopkami itp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SmokHaosu Posted June 30, 2008 Share Posted June 30, 2008 Czy mi się wydaje, czy ja tu widzę jakieś powiązania wargameingowe? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cloner16 Posted July 1, 2008 Author Share Posted July 1, 2008 Tak dobrze widzisz... Mam jedną figurkę.Godzina roboty ale nie wiem kto to i jak go malować,pomalowałem go na podstawowe kolory armii rancuskiej ale nie wiem co dalej.... pomocy Sorry za jakość zdjęć,małe są a aparat nie ma z bliska dobrej jakości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemos19 Posted July 1, 2008 Share Posted July 1, 2008 No 5,5/5 daję za tą figurkę ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cloner16 Posted July 1, 2008 Author Share Posted July 1, 2008 Mam pytanie jak zrobić piasek w skali 1:72? Mąka,czy coś innego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Posted July 1, 2008 Share Posted July 1, 2008 z mąki ci wyjdzie błoto jak zaczniesz przyklejać do podłoża.. polecam piasek kwarcowy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cloner16 Posted July 1, 2008 Author Share Posted July 1, 2008 Gdzie go można kupić? A mąkę też sprawdzę na błoto. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Posted July 1, 2008 Share Posted July 1, 2008 a rączkami do klawiatury sięgasz? litery znasz? www.google.pl wystarczy wpisać "piasek kwarcowy" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cloner16 Posted July 1, 2008 Author Share Posted July 1, 2008 "PIASEK KWARCOWY / biały / Osadowa skała okruchowa o wielkości ziaren 0,1 - 2,5 mm, głównym składnikiem jest kwarc SiO2 . Piasek jest wydobywany z odkrywkowej kopalni BIAŁA GÓRA koło Tomaszowa Mazowieckiego. Oferowany materiał jest myty przesiewany i sortowany. W sprzedaży jest piasek o granulacji 0,1 - 0,5 mm , 0,2 - 0,8 mm . Nadaje się jako materiał budowlany do tynków wewnętrznych, jako wypełniacz do żywic, piaskowania itp." by:http://www.zew.aster.net.pl/piasek_kwarcowy.html No dobra ;-) Wie ktoś może co to za jednostka i jak ją malować? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cloner16 Posted July 4, 2008 Author Share Posted July 4, 2008 Dobra mam pędzel(ławkowiec),chcę zrobić zborze ale kiedy tnę wszystko się sypie, (podkreślam trzymam to),przyklejam do szpachli i wszystko wygląda dość dziwnie. Jak to zrobić żeby zborze nie było takie przerzedzone? P.S. Szukałem dużo na ten temat ale nic nie pisze,a jeśli nawet to brak opisu wykonania, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Posted July 4, 2008 Share Posted July 4, 2008 mam pędzel(ławkowiec) gratulujemy :] chcę zrobić zborze ale kiedy tnę wszystko się sypie, (podkreślam trzymam to),przyklejam do szpachli i wszystko wygląda dość dziwnie. Jak to zrobić żeby zborze nie było takie przerzedzone? tak na logikę: "sadzić" gęściej :P rozumiem, że chcesz zrobić zboże rosnące.. w skali 1:72 łatwiej było by chyba wykorzystać do tego wysoką trawę elektrostatyczną.. ewentualnie wysoką trawę/zboże itp. kupowaną w matach (dostępne w sklepach z osprzętem kolejkowym) a później już tylko kwestia przemalowania na "złote łany" w skali 1:72 włosie ławkowca powinieneś pociąć na kawałki o dł. ok. 1 cm a następnie aplikowanie tego kępka przy kępce na grunt pokryty np. wikolem.. poszukaj sobie metod "sadzenia" trawy elektrostatycznej.. być może robotę ułatwiło by sitko z pojemnikiem (coś na kształt solniczki) przez które wypadało by włosie właśnie w pozycji na sztorc (możesz spróbować wykonać coś takiego samodzielnie lub wykorzystać zwykłe sitko i "siać" w małych porcjach tuż nad gruntem) - improwizuję :P nigdy nie bawiłem się w tego typu atrakcje w skali 1:72 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cloner16 Posted July 4, 2008 Author Share Posted July 4, 2008 To jeszcze nie koniec,zrobię parę drzewek ale nie wiem jak ją ulepszyć a to moja pierwsza diorama.co by tu dodać i co poprawić Oto nowe zdjęcia ale ,jak narazie myślę że jestem w połowie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cloner16 Posted July 13, 2008 Author Share Posted July 13, 2008 Co zrobić z wodą? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Posted July 14, 2008 Share Posted July 14, 2008 woda wygląda bardzo przyjemnie.. może warto było by w zagłębieniach trochę ciemniejszą zrobić i gdzieniegdzie jakieś białe falki dorobić.. albo chociaż namalować.. i ewentualnie na całość jeszcze bezbarwną warstwę dać dla uzyskania głębi.. całkiem przyjemnie wygląda sam teren.. posypka była malowana czy nie? bo może warto kolorystykę jeszcze zróżnicować.. no i koniecznie do usunięcia podstawki spod figurek - uciąć, nawiercić w nodze dziurę, wkleić kawałek drucika i przykleić do podstawki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jendrass1 Posted July 14, 2008 Share Posted July 14, 2008 A nie lepiej było zrobić wodę z przeźroczystego sylikonu i lekko tylko go zabarwić ? coś widać by było na dnie, może jakąś broń lub ludzki zezwłok ? Już po herbacie ;) to co jest wygląda elegancko, tylko trzeba trochę wodę urozmaicić. Trawa i krzaczki bardzo ładne. Drzewka zazdroszczę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cloner16 Posted July 14, 2008 Author Share Posted July 14, 2008 Będę jeszcze raz robił wodę sposobem Jendrassa 1 ,ta która mam wygląda tylko dobrze na zdjęciach, a figurki do pokazania skali. W planie jest przewalone drzewo i parę namiotów. sylikon można farbować a potem kłaść jak wikol Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cloner16 Posted July 14, 2008 Author Share Posted July 14, 2008 Wie może ktoś jak robić namioty lub gdzie można by było je kupić 1:72 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts