jpl Napisano 13 Maja 2022 Share Napisano 13 Maja 2022 Temat nietypowy, drona jeszcze nie sklejałem. Warsztat jest tutaj. Cóż rzec - samo sklejanie nie jest trudne, najtrudniejszy element to nałożenie kalkomanii, na takim małym modelu, okazuje się, można zmieścić ich ponad sto. Między innymi dlatego wygląda, jak wygląda - on nie jest brudny, to są napisy eksploatacyjne (co po raz kolejny podnosi kwestię, czy i jak je wykonywać... ) Jeśli chodzi zaś o malowanie - błędem było na pewno użycie Humbrola, gdyż nie chciało mi się przeliczać farby. No i dobrze, że uratowałem w ogóle całość, bo w kontakcie z niektórymi specyfikami Humbrol się marszczy... Myślę też, że te czerwone pasy lepiej namalować, niż naklejać z kalkomanii - zwłaszcza te na krawędziach natarcia. Paradoksalnie, tak powinno być lepiej i dokładniej i niczego nie trzeba korygować, bo i skorygować za dobrze się nie da... no ale jakoś dobrnąłem do końca. Na przyszłość będę mądrzejszy. OK, to teraz garść zdjęć. Przedobrzyłem z makro, to jest mały model, a fotografowałem jak Latającą Fortecę. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 14 Maja 2022 Share Napisano 14 Maja 2022 Moim zdaniem wash mogłeś sobie darować - podkreślił tylko folię kalkomanii i niezbyt dobrze wykończoną powierzchnię. Oznaczenia na statecznikach to już sam zauważyłeś Ja bym pomyślał dodatkowo o doklejeniu niektórych elementów już po nałożeniu kalkomanii. Dodatkowo, dlaczego czarny podkład pod jasnoszare malowanie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 20 Maja 2022 Autor Share Napisano 20 Maja 2022 Tak jakoś się przyzwyczaiłem. Ale fakt, mogłem coś jeszcze podłożyć jaśniejszego pod kolor bazowy. Wash faktycznie mógł być jaśniejszy. Albo i faktycznie mogłoby go nie być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 21 Maja 2022 Share Napisano 21 Maja 2022 Przy jaśniejszym podkładzie potrzebowałbyś mniej warstw koloru docelowego. Zamiast washa jaki zrobiłeś, lepszy byłby pin-wash, ew. można było wykorzystać ten czarny podkład do zrobienia blackbasingu, który również fajnie różnicuje końcową powierzchnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi