Gość Napisano 1 Lipca 2008 Share Napisano 1 Lipca 2008 Kupiłem sobie właśnie model jagdpanzera IV L/70 i chciałbym go pomalować w innym malowaniu niż w instrukcji. Mam też monografie tegoż wozu z wydawnictwa militaria. Wiem że wozy niemieckie po 1944 do 1945 były malowane głównie trzema barwami tzn. dunkelgelb, olivgrun i rotbraun. Problem w tym że w monografi militaria interesujący mnie kamuflaż jest pokazany z profilu i tylko z profilu. W jaki sposób mam więc odwzorować ułożenie poszczególnych cześci kamuflażu kiedy nie wiem jak to jest z góry, z drugiego boku czy z przodu. Jak wy to robicie? Czy niemiaszki malowały trzymały się tylko zasady tych trzech kolorów a reszta(ułożenie barw kamuflażu) to fantazja? Niech mnie ktoś oświeci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SmokHaosu Napisano 1 Lipca 2008 Share Napisano 1 Lipca 2008 Wyobraź sobie, że jako np. kierowca/mechanik wozu dostajesz od dowódcy dwa wiadra. Jedno sie nazywa zielony, drugie rotbrown etc. A następnie masz pomalować wóz na wzór innego wozu, słownego opisu, może według własnego uznania. A nawet jakbyś miał dokładny schemat z rzutami ze wszystkich stron, to na ile był byś w stanie go odtworzyć biorąc pod uwagę, że pewnie i tak masz za mało farby bo trzeba pomalować jeszcze inne wozy, twój już trochę sie pobrudził w drodze do jednostki, masz zaimprowizowany pistolet malarski albo w ogóle zaimprowizowany pędzel, generalnie nie chce Ci się malować, a za 10 minut jedziecie w bój? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemos19 Napisano 1 Lipca 2008 Share Napisano 1 Lipca 2008 No z tymi kolorami wiader to pojechałeś po bandzie - bo zupełnie inaczej malowano. On 1944-08-19, it was ordered that the tanks should be painted at the factories, in order to achieve more standardized patterns. The pattern used, called Hinterhalt-Tarnung, consisted of a base of Dunkelgelb RAL 7028, with Olivgrün RAL 6003 and Rotbraun RAL 8017 stripes. On top of this pattern were added small dots of all three paints. In mid-September 1944, the tanks were were left in the red primer as the base coat, with only limited camouflage applied by the factories. On 1944-10-31, this order was expanded to include that both Dunkelgelb RAL 7028, Olivgrün RAL 6003 and Rotbraun RAL 8017 should be applied in limited amounts over the red primer, and that Dunkelgrau RAL 7021 could be used in stead of Dunkelgelb RAL 7028 is no Dunkelgelb RAL 7028 was available. There is no evidence that Dunkelgrau RAL 7021 was ever used, though. On 1944-12-20, it was ordered that the base coat should be Dunkelgrün RAL 6003, with a hard-edged pattern of Rotbraun RAL 8017 and Dunkelgelb RAL 7028. za: http://www.panzerworld.net/colours Weź pod uwagę że w zależności od warunków malowano bądź w pasy z w/w kolorów, bądź tylko dungelgelb i olivegrun, bądź to tam komu przyszło do głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Lipca 2008 Share Napisano 2 Lipca 2008 No z tymi kolorami wiader to pojechałeś po bandzie - bo zupełnie inaczej malowano. On 1944-08-19, it was ordered that the tanks should be painted at the factories, in order to achieve more standardized patterns. The pattern used, called Hinterhalt-Tarnung, consisted of a base of Dunkelgelb RAL 7028, with Olivgrün RAL 6003 and Rotbraun RAL 8017 stripes. On top of this pattern were added small dots of all three paints. Jak to bo bandzie? Przecież w tym co zamieściłeś(zresztą sam wcześniej z tego korzystałem) jest wszystko napisane. Wiesz może wyrażiłem się trochę nieprecyzyjnie nie podając RAL ale wydawało mi się że będzie to jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Lipca 2008 Share Napisano 2 Lipca 2008 Wyobraź sobie, że jako np. kierowca/mechanik wozu dostajesz od dowódcy dwa wiadra. Jedno sie nazywa zielony, drugie rotbrown etc. A następnie masz pomalować wóz na wzór innego wozu, słownego opisu, może według własnego uznania. A nawet jakbyś miał dokładny schemat z rzutami ze wszystkich stron, to na ile był byś w stanie go odtworzyć biorąc pod uwagę, że pewnie i tak masz za mało farby bo trzeba pomalować jeszcze inne wozy, twój już trochę sie pobrudził w drodze do jednostki, masz zaimprowizowany pistolet malarski albo w ogóle zaimprowizowany pędzel, generalnie nie chce Ci się malować, a za 10 minut jedziecie w bój? Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale chodzi ci o to że malowanie było czysto umowne? Czyli nie musze się trzymać ściśle, jakiegoś konkretnego schematu? I czy oznacza to że każdy pojazd niemiecki miał inny układ kamuflażu tylko jedynie farby(kolory według RAL) były takie same? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 2 Lipca 2008 Share Napisano 2 Lipca 2008 blebleble Poliglota sie znalazł, wiesz że większość nie kuma co skopiowałeś i wkleiłeś ? Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale chodzi ci o to że malowanie było czysto umowne? Jak masz gdzieś wierne odwzorowanie pojazdu, to zastosuj się do pierdół o wiadrach. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Lipca 2008 Share Napisano 2 Lipca 2008 OK Czyli jak mam schemat z boku(czyli 99,9 % wszystkich schematów z monografii) to mam się starać malować ten bok(niejako skopiować) a reszta(drugi bok,góra i przód) to już raczej czysta fantazja? Ewentualnie moge się podpierać zdjęciami z wojny gdzie by było widać np. przód ale to i tak drugi bok i góra będzie fantazją? P.S. Sorki że tak się dociekliwie pytam ale chce zrobić dobry, jak najbliższy ideałowi model a w pancerce mam małe doświadczenie(oprócz shermana). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SmokHaosu Napisano 2 Lipca 2008 Share Napisano 2 Lipca 2008 Chodzi o to, że dokumentacji do wszystkich boków, przodów, tyłów nie znajdziesz w większości przypadków. Z resztą czasem barwne tablice też zawierają błędy, albo częściowo domyślny układ kamuflażu. W okresie który Cię interesuje często ostateczny wygląd malowania był wypadkową wielu czynników składających się na średnio fajną sytuacje na froncie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemos19 Napisano 2 Lipca 2008 Share Napisano 2 Lipca 2008 tomsol - miałem na myśli pojechanie po bandzie przez Smoka:D Który trochę w pierwszym zdaniu niedokładnie okreslił ich kolory ;P Poza tym - to nie był Dragon przypadkiem co kupiłeś? Seb - większość zna angielski, tak prosty zresztą. Kto nie zna, niech się uczy -> bo z samym polskim daleko nie zajedzie Zastanawiałem się czy tłumaczyć ten tekst, ale przecież nie wnosi się drewna do lasu => wyżej oceniam zdolności językowe naszego społeczeństwa. I dlatego też w monografii o której wspominasz tomsol, masz pokazane wszelkie kombinacje co do kamo w tym okresie -> stare malowanie, zimowe malowanie, ambush, twarde krawędzie, miękkie przejścia, żółto-zielone z wiosny 1945 a nawet użyty Panzergrau Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DBauer Napisano 2 Lipca 2008 Share Napisano 2 Lipca 2008 Skoro jest to polskie forum to nie kopiuj po angielsku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Lipca 2008 Share Napisano 2 Lipca 2008 Poza tym - to nie był Dragon przypadkiem co kupiłeś? Nie, to było italeri. Na dragona nie było mnie stać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemos19 Napisano 2 Lipca 2008 Share Napisano 2 Lipca 2008 DBauer - szczęśliwie regulamin tego nie zabrania. Czy idąc tym tokiem, mamy nie nazywać po niemiecku/angielsku swych pojazdów pełnym zdaniem?:> Poza tym przyjętą zasadą jest że nie tłumaczy się bez zgody autorów to raz. A dwa że kolejną przyjęta zasada na poważnych forach jest opieranie się na odpowiednie źródła, najlepiej w oryginale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 2 Lipca 2008 Share Napisano 2 Lipca 2008 (...) Mam też monografie tegoż wozu z wydawnictwa militaria (...) Militaria to wątpliwe źródło wiedzy, lepiej poszukać czegoś innego... Tomsoul Jeśli interesuje Cię pojazd Johanna Hubera to jako schemat przyjmij mojego Jagdpanzera IV L70 od DML w 1/35. Tu masz link do niego: viewtopic.php?t=6437&start=0 Chcesz więcej fotek to pisz tu albo na priv. Porobię dodatkowe i powrzucam. Pojazd pochodzi z walk z bolszewikami z 1945 (rok Ciebie interesujący, z tego co widzę). Choć kamo to, zaznaczam, powinno być robione na "ostre" przejścia. Jeśli masz jakiekolwiek pytania odnośnie niego - pisz. O konstrukcji też mogę coś pomóc, albo linki do jakiś monografii podesłać... A jeśli chcesz inne kamo, to też pisz - coś poszukam w szafach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 2 Lipca 2008 Share Napisano 2 Lipca 2008 Każdy następny post w tym temacie odnośnie angielskojęzycznego cytatu będzie z lubością kasowany. Proszę nie skakać sobie do gardeł, pokleić sobie, zrelaksować się. A jak ktoś jest furiatem i zdzierżyć nie może - POLECAM PW albo gg. W regulaminie nie ma i nie będzie takich detali, bo nie ma takiej potrzeby. Po prostu wystarczy pomyśleć, postawić się na miejscu innej osoby i tyle. Pomagając dojść do wniosków odnośnie obcojęzycznych cytatów - zalecam polskojęzyczne skomentowanie tego co się wklei. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Lipca 2008 Share Napisano 2 Lipca 2008 Jeśli interesuje Cię pojazd Johanna Hubera to jako schemat przyjmij mojego Jagdpanzera IV L70 od DML w 1/35. Tu masz link do niego:viewtopic.php?t=6437&start=0 Chcesz więcej fotek to pisz tu albo na priv. Porobię dodatkowe i powrzucam. Bardzo fajny ten twój jagdpanzer. Tylko nie wiem czy gdybym zrobił go to czy by dorównał twojemu Ale gdybyś miał jeszcze jakieś fotki to bardzo chętnie skorzystam i będe wdzięczny. P.S. Klejąc twojego jagdpanzera i malując go korzystałeś właśnie z jakiejś monografii czy to malowanie fabryczne z modelem? Pytam się bo chciałbym wiedzieć jak sobie z tym radzą profesjonaliści. Ja jak byłem dzisiaj w modelarskim to powiedzieli mi że jak jest tylko schemat boczny to powinno się wtedy pomagać sobie przy pomocy zdjęc z okresu wojny. Aaa...I jeszcze jedno nie wiem czy czuje się na siłach ale zastanawiam się nad kupnem elementów fototrawionych do tego modelu tylko nie wiem czy dam rade. No i nie mam zaginarki. Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 2 Lipca 2008 Share Napisano 2 Lipca 2008 Tomsoul Przeglądnij jeszcze to: http://missing-lynx.com/gallery/gallery_german.htm Poszukaj pojazdów opisanych jako Jagdpanzer IV L70. Jest tam ich kilka. Myślę, że Ci się spodobają. Pozostałe informacje i porady posłałem na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi