Mierzu Napisano 1 Lipca 2008 Share Napisano 1 Lipca 2008 Co postanowiłem to zrobiłem. Przedstawiam model rosyjskiej firmy Alan ( wypraski datowane na 1995 rok), zakupiony poprzez internet w pudełku innej rosyjskiej firmy Modelist,która przepakowała Alana. O samym modelu mogę powiedzieć, że Tamiya, Dragon to to nie jest Dużo nierówności, nadlewek. Jeżeli tak mają wyglądać modele Alana z 1995 roku, to ja wolę Tamiyę z lat 70 tych. (nierówne koła zębate, nierówna wanna, ale tragedii nie było)O dziwo najlepiej chyba sklejało się gąsienice. Z rzeczy, któych nie było w zestawie dodałem antenę z drutu miedzianego, żywiczny kocyk. Model ma przedstawiać Panzera z 4 dywizji pancernej, w Polsce , w 1939 roku. Pojazd w całości malowany pędzlami za pomocą farb Pactry, wash olejny, brudzony suchymi pastelami, tudzież pigmentami Agamy no i suchy pędzel. Zapraszam!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 1 Lipca 2008 Share Napisano 1 Lipca 2008 całkiem przyjemnie wygląda szkoda, że na wannie nie ma trochę błotka.. skoro gąski takie zaklejone to i na wannie by się trochę utrzymało nie wiem czy dobrze widzę ale notek i podnośnik chyba mają niezaszpachlowane jamy skurczowe, a na haku obok są ślady łączenia form skoro kocyk to kocyk.. to raczej nie powinien się błyszczeć tak jak np. pancerz.. taki matowy akcent dla kontrastu byłby na miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 1 Lipca 2008 Share Napisano 1 Lipca 2008 Błędy wypomniał kolega poprzedzający moją wypowiedź. Ode mnie: Najwyższa pora pomyśleć o aerografie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 2 Lipca 2008 Autor Share Napisano 2 Lipca 2008 nie wiem czy dobrze widzę ale notek i podnośnik chyba mają niezaszpachlowane jamy skurczowe, a na haku obok są ślady łączenia form skoro kocyk to kocyk.. to raczej nie powinien się błyszczeć tak jak np. pancerz A więc to są te sławetne jamy skurczowe? No to mogę dodać do opisu modelu, że występują gdzieniegdzie jamy. Już je poprawiłem i wrucam kolejne foty. Dodałem jeszcze zwisający kawałek gąski na tył Panzera, ot tak, żeby czołg nie był po niemiecku uporządkowany Dodałem troszkę też błotka zeschniętego na błotniki. Najwyższa pora pomyśleć o aerografie... Ja też o tym myślę, ale moja kobita skutecznie mi te myśli na chwilę obecną wybija Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 2 Lipca 2008 Share Napisano 2 Lipca 2008 jamy skurczowe trafiają się różnie.. nie zawsze w tych samych miejscach na 2 modelach :P i praktycznie każdy model je posiada w mniejszym bądź większym stopniu lepsze zdjęcia ale.. notek nadal posiada jakieś zwichrowania na powierzchni :P nie wygładziłeś porządnie :P widoczny jest ślad po łączeniu form na obu lufach.. tak samo na podnośniku.. chyba zbyt intensywne ślady rdzy mu zafundowałeś.. spróbuj je bardziej rozetrzeć, ewentualnie dodać jakiś filtr lub inny kolor.. a co do aerografu to walcz z babą.. ceny na alledrogo teraz spadają i całkiem porządną maszynkę można tanio kupić :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 2 Lipca 2008 Autor Share Napisano 2 Lipca 2008 (edytowane) chyba zbyt intensywne ślady rdzy mu zafundowałeś.. Obawiam się, że to przekłamania fotograficzne i ....monitora PS: Właśnie jestem w robocie ( godz. 21.40) i mam tam taki stary monitor i to co w realu jest brązowe, u mnie widać na czerwono. Edytowane 2 Lipca 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 2 Lipca 2008 Share Napisano 2 Lipca 2008 Są błędy, ale widziałem pare twoim pracek i ta jest zdecydowanie najlepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyszek Napisano 2 Lipca 2008 Share Napisano 2 Lipca 2008 Model całkiem niezły Jeszcze diorama by si przydała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 2 Lipca 2008 Share Napisano 2 Lipca 2008 Hej, model całkiem fajny, co do aero to nie martw się, pędzlem też można dojść do super wprawy, a kobita z czasem odpuści ;) zastanawiam się czemu krzyże są żółte, gdzie takie były? pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 2 Lipca 2008 Share Napisano 2 Lipca 2008 (...) a kobita z czasem odpuści ;) Z tym jest różnie, najczęściej to ja muszę odpuścić... (...) zastanawiam się czemu krzyże są żółte, gdzie takie były? Kampania wrześniowa... to ja wolę Tamiyę z lat 70 tych. Normalna sprawa, ich modele zawsze były świetne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 2 Lipca 2008 Autor Share Napisano 2 Lipca 2008 Jeszcze diorama by si przydała No właśnie też się zastanawiałem, bardziej nad winietką. Mam anwet kupione ruiny gipsowe, ale to jeszcze sobie to przemyślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 2 Lipca 2008 Share Napisano 2 Lipca 2008 Bardzo ładny Pz II, prosty ale z klasą No i te jamy skurczowe ... szał po prostu, rzekłbym obłęd ;) Kuba a krzyże nie były białe ? (może był też ?!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 2 Lipca 2008 Share Napisano 2 Lipca 2008 Mierzu,kolejny raz wyszedł Ci fajny modelik,wyżej już koledzy opisali za i przeciw i mniej więcej się z tym zgadzam. Myślę,że jego walory estetyczne podniosłyby: "aRENTograf" i zamiast pasteli pigmenty. Lepiej odpuścić kolejne zakupy modeli na rzecz psikadła...a efekty same Ciebie zadziwią ;) pzdr i do kolejnego.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 3 Lipca 2008 Share Napisano 3 Lipca 2008 W Kampani Wrześniowej to wiem, że były całe białe ale o żółtych to przyznam się, nie wiedziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 3 Lipca 2008 Share Napisano 3 Lipca 2008 Czy autor może rozwiać nasze wątpliwości odnośnie barwy krzyża na pancerzu jakimś zdjęciem/szkicem/rysunkiem ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 3 Lipca 2008 Share Napisano 3 Lipca 2008 Kuba a krzyże nie były białe ? (może był też ?!) W kampanii wrześniowej (Fall WeiB), niemieckie odziały używały zarówno krzyży białych i żółtych. Choć po pierwszych utraconych czołgach, Niemcy dostrzegli, że większość zniszczonych czołgów posiada dziury po trafieniach w miejscach krzyży, co przyczyniło się do zamalowywania całkowicie krzyży albo ich umyślnego błocenia. Swoją drogą, ciężko wyobrazić sobie lepszy cel dla polskich armatek ppanc. Polecam lekturę: KLIKNIJ TU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 4 Lipca 2008 Autor Share Napisano 4 Lipca 2008 Czy autor może rozwiać nasze wątpliwości odnośnie barwy krzyża na pancerzu jakimś zdjęciem/szkicem/rysunkiem ?! A co to niby forum plastyczne jest , czy co ? W kampanii wrześniowej były używane pojazdy zarówno z białymi jak i żółtymi krzyżami, niekiedy żółte miały białą obwódkę. Na przełomie 1939/1940 wprowadzono krzyż wzorowany na krzyżu używanym w Luftwaffe. Źródło: np. J. Ledwoch Panzer I. Wydawnictwo Militaria W-wa1993. Lepiej odpuścić kolejne zakupy modeli na rzecz psikadła...a efekty same Ciebie zadziwią ;) Jedno już mam w domu i psika jadem, jak zaczynam sklejać modele Żarcik taki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 7 Lipca 2008 Share Napisano 7 Lipca 2008 Nie, to nie jest forum plastyczne. Chodziło mi o konkretne źródło, które potwierdzi kolorystykę krzyża. W tym temacie wszystko już jasne Dzięki, będę wiedział malują moje pojazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi