filipsg Napisano 8 Lipca 2022 Napisano 8 Lipca 2022 Premiera Austina III Master Boxa w polskich barwach skusiła mnie, żeby przyjrzeć się tematowi tych wozów w WP, i ... mam problem. W sieci krąży jedno zdjęcie polskiego Austina (za: derela.pl): Wóz ten podpisywany jest jako 5309, ale źródła pisane (Magnuski?) wspominają tylko o jednym wozie: 5302, zdobytym w kwietniu 1920 w Żytomierzu. I tu pojawia się moje pytanie: czy na zdjęciu widzimy wóz 5302, z bardzo niewyraźnym "2" na końcu numeru? Czy może był drugi wóz o numerze 5309, a jeśli tak, w jakich okolicznościach pojawił się na stanie WP? A może to wcześniejsi autorzy źle odczytali zdjęcie, i Austinem zdobytym w Żytomierzu był wóz 5309? Cytuj
AchtungCancer Napisano 8 Lipca 2022 Napisano 8 Lipca 2022 Na derela.pl piszą, że były co najmniej dwa pojazdy 3 serii, jeden zdobyty w '19 i jeden w '20. Cytuj
TAW Napisano 8 Lipca 2022 Napisano 8 Lipca 2022 Historii tego sprzętu nie znam, ale na zdjęciu masz bez żadnych wątpliwości nr 5309. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi