KRUGER_MAN Napisano 13 Lipca 2008 Share Napisano 13 Lipca 2008 Witam , moje zainteresowanie pancerką wzrosło bardziej od jakiegos czasu , chwilowo nie miałem kaski na model , a zaglądając pod łóżko znalazłem jakiegos 7letniego T-54 . Hmmm ... wykonam go tak jak umiem , i na wstepie chciałem podziekować reggemu i innym za tworzenie tych poradnikow , sporo sie z nich dowiedziałem . Model bedzie w malowaniu radzieckim , mysle ze mi pomozecie wrazie draki . Model zmierza juz powoli ku końcowi , ale dopiero teraz zdecydowałem sie na zalożenie warsztatu z paroma zapytaniami ... czy ten kolorek ktory dałem na koła ( olive green revvela ) nie jest za ciemny ? mam zamiar nim pomalować cały czołg . Tak wiec fotki ... To te koła Fotka pudełka I reszta ... Wieża jest juz po podkładzie . Hmm model jest jakiejs firmy ktorej nie znam dla mnie to "krzak" , ale odlewy sa całkiem niezłe daje im 3+/4- , ale juz ze spasowaniem niektórych czesci było cieżko . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bilonzo Napisano 13 Lipca 2008 Share Napisano 13 Lipca 2008 Ajjjj Kruger, szkoda że opuściłeś nas cywilniaków :( (przynajmniej jeśli chodzi o sklejanie ). Jak na pierwszy raz idzie Ci spoko. Życzę Ci powodzenia w dalszym składaniu pancerniaków . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 13 Lipca 2008 Share Napisano 13 Lipca 2008 Nie wiem jak to wygląda w realu, ale na fotkach ten kolor to ciemny piasek lub jasny brąz Generalnie rzecz ujmując sowieckie tanki z Europy malowane były na kolor ciemnozielony. Leć dalej z tym koksem Wielcy Bracia patrzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUGER_MAN Napisano 13 Lipca 2008 Autor Share Napisano 13 Lipca 2008 Ten którym pomalowałem to oliwkowy zielony z revella nr 86 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUGER_MAN Napisano 15 Lipca 2008 Autor Share Napisano 15 Lipca 2008 Pomalowane tym oliwkowym kolorem , lipa oczywiście bo pomalowane pędzlem i niezbyt ładnie to wygląda , ale jeszcze dzisjaj pomaluje jedną warstwą . W przygotowaniu jest jeszcze dioramka , ale fotki za jakiś czas . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUGER_MAN Napisano 20 Lipca 2008 Autor Share Napisano 20 Lipca 2008 Nie mogłem spać więc zrobiłem kilka fotek zeby pokazać co do tej pory popsułem na warsztacie . No to najpierw teciak , wash to jakaś porażka , musze jeszcze podtrenować tą technike . Dolna część , przybrudzona , pewnie jeszcze bede dawał troche wiecej gdzie niegdzie . No i dioramka / winetka , nie wiem czym to sie różni , i na jak je dzielicie. oczywiście nie pomalowana do końca i bez trawki . Mówcie co pozmieniać i po poprawiać . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermit zaba Napisano 20 Lipca 2008 Share Napisano 20 Lipca 2008 Witam! To może na wstępie trochę plusów dodatnich: -Firma LEE to Chińczyk lejący swoje tworzywo do nie swoich form. Nie zdziwiłbym się, jakbyś miał w rękach model Italki, albo innego Dragona. Ja kiedyś dostałem Mi-28 w skali 72 tej firmy i okazało się, że to Zwezda -Bardzo mi się podoba zaciek ("rains") na przedniej płycie kadłuba, ten nad osłoną reflektorów -Faktura odlewu na wieży to Twój wyrób, czy taką z pudełka wyciągnąłeś? Wygląda bardzo realnie -Wash nie wyszedł wcale tragicznie, ogólnie model nie jest jednolity i widać na nim głębie, więc jak dla mnie efekt zamierzony-osiągnięty Z plusów ujemnych: -Nie pomalowany brezent osłony działa, wygada jak kawał stali -Błoto na kołach jezdnych ma fajną fakturę, ale wydaje mi się, że im dalej od osi powinno być go mniej. Najwięcej syfu zbiera się na wewnętrznej strony obręczy, a z bandaży praktycznie odpada od razu -Oznaczenia jakieś będą? Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bnk_one Napisano 20 Lipca 2008 Share Napisano 20 Lipca 2008 Mówcie co pozmieniać i po poprawiać . Pozdrawiam Ustawienia balansu bieli w aparacie i tło na białe a sam modelik mi się bardzo podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUGER_MAN Napisano 20 Lipca 2008 Autor Share Napisano 20 Lipca 2008 Dzieki za opinie , aparat ma jakieś 5 lat także nie można sie spodziewać super fotek , ale jako tako robi je . Błotko poprawie napewno . -Nie pomalowany brezent osłony działa, wygada jak kawał stali Mógł byś bardziej pospoliciej bo dopiero raczkuje w pancerce :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiec4-13 Napisano 20 Lipca 2008 Share Napisano 20 Lipca 2008 -Oznaczenia jakieś będą? Polecam oznaczenia z wojny z byłej jugosławii. (oznaczenia można nanieść pędzelkiem) Mój patent na wizjerki, to malujesz wnętrze czarna farbką a potem zapuszczasz clear fix, ewentualnie gdy wizjer ma regularne kształty(np prostokątne jak u kierowcy) wtedy wycinasz z kawałka folii magnetycznej znajdującej sie w starych dyskietkach, i przyklejasz na wikol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 20 Lipca 2008 Share Napisano 20 Lipca 2008 Polecam oznaczenia z wojny z byłej jugosławii. (oznaczenia można nanieść pędzelkiem) A były jakieś T-54 na Bałkanach? Mam na myśli użycie bojowe. Wszystkie zdjęcia i materiały wideo pokazują tylko T-55A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermit zaba Napisano 20 Lipca 2008 Share Napisano 20 Lipca 2008 Jeżeli chodzi o brezent to znajduje się on na połączeniu działa i wieży. To takie pofałdowane coś O oznaczenia pytałem, bo ja na ten przykład kładę je na lakier bazowy,a dopiero później dodaje łosze i postarzam model. Wtedy nie odstają wyglądem równomiernie 'zużywają' się razem z resztą pojazdu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiec4-13 Napisano 20 Lipca 2008 Share Napisano 20 Lipca 2008 TankRed a czym się różni t-54 od t-55 ? i czy nie można jakoś przerobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 20 Lipca 2008 Share Napisano 20 Lipca 2008 T-54 od t-55 w wersji podstawowej różnią się pierdółkami. Zmiany konstrukcyjne dotyczyły lepszej hermetyzacji wnętrza przed promieniowaniem. W wyglądzie zewnętrznym niewiele się zmieniło. Większe różnice (zewnętrznie) są natomiast pomiędzy T54/55 a T-55A gdzie dodano osłony antyradiacyjne włazów. Właśnie jestem w trakcie przerabiania T-55 na T-55A z tym że w skali 1/72. Po szczegóły zapraszam do mojego wątku warsztatowego. Wszystkie widziane przeze mnie zdjęcia wozów b. Jugosławii to właśnie T-55A viewtopic.php?t=6473 Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi