macotra21 Napisano 15 Lipca 2008 Share Napisano 15 Lipca 2008 oto moj pierwszy warsztat. Na poczatku troche "uwag":) 1. to moj pierwszy warsztat 2. to moj pierwszy "pancernik" do tej pory byly to tylko samoloty 3. to moj pierwszy model od jakis 15 lat, takze rece juz nie te.... niestety 4. jest to model RPM a wlasciwie wyrob modelopodobny Prosil bym Was o lagodny wymiar kary, i jezeli moge prosic to o uwagi rzeczowe, tzn. na temat wykonania modelu. Nie ma co utyskiwac nad jakoscia wykonania tego model przez RPM. Wydaje mi sie ze gdybym byl mlodszy to byl by to moj pierwszy i ostatni model jaki w zyciu wykonalem. Wlasciciel tej firmy powinien placic odszkodowanie dla braci modelarskiej ze wiele utraconych talentow, ktore zrezygnowaly z przygoda z modelarstwem po spotkaniu z modelem na przyklad popelnionym tutaj przeze mnie Tak wiec zacznijmy " od pocztku" widok z gory : [/img] widok na "wnetrze" a wlasciwie na to co producent nazywa wnetrzem a nie ma to nic wspolnego z rzeczewistoscia. [/img] z tylu: [/img] wieza i pytanie sprawdzajace: wkleilem otwarte wejscia, ale po chwili zastanowienia wydaje mi sie ze klapy lezaly na reszcie wiezy a nie staly. Czy tak? i na koniec tlumik pomazany troche szpachla Tamiya by byl troche chrobowaty: http://images23.fotosik.pl/248/1c2f852cbb64b23e.jpg' alt='1c2f852cbb64b23e.jpg'>[/img] model jest na etapie malowania bezbarnym blyszczacym lakierem pod washa, ktorego nigdy nie robilem jeszcze, takze zapowiada sie ciekawie ) nastepny czeka w kolejce 7TP, ktory ma przynajmniej ponumerowne czesci i instrukcje, wiec nie bedzie zgaduj zgaduli co producent mial na mysli na paskudnie skserowanym kawalku papieru. Jeszcze raz prosze o lagodny wymiar kary i z zimnym czekam na opinie i komentarze co moglbym poprawic jeszcze przed washem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 15 Lipca 2008 Share Napisano 15 Lipca 2008 Cóż to RPM więc szalu nie ma, zwłaszcza, że sklejałeś go widzę prosto z pudła ... Mam 3 tankietki + ciągnik tej firmy i wiem o co chodzi, łączę się z Tobą w bólu ;) ale: - kolory maskowania stanowczo nie te, ew może być brąz ale to tylko ewentualnie - bardzo grubo kładziesz farbę, widać zwłaszcza przy nitach. Rozumiem, że malujesz pędzlem ale moim zdaniem model jest do kreta. - model jest sklejony niestarannie, widać wiele szpar np łączenie błotników z kadłubem, przy przy układzie jezdnym - o częściach i przeróbkach jakich powinieneś dokonać, żeby zbliżyć model do oryginału pisać nie będę bo już na wielu forach ten wątek się przewijał. - gąski są malowane "aluminiową" farbą ? są za jasne - otwarte wizjery powinny być z blaszki ... itp itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macotra21 Napisano 15 Lipca 2008 Autor Share Napisano 15 Lipca 2008 Dzieki za Twoje uwagi, i troche odpowiedzi na nie a zarazem obrony:) kolory maskowania stanowczo nie te, ew może być brąz ale to tylko ewentualnie uzylem farb AGAMY do polskiego pancerza. Zmienilem tylko zielony ktory wydal mi sie stanowczo za ciemny i zastapilem go tym podanym przez producenta, a dokladnie jego zamiennikiem z Model Master model jest sklejony niestarannie, widać wiele szpar np łączenie błotników z kadłubem, przy przy układzie jezdnym tutaj niestety masz racje ale nie do konca. Pewne elementy nie sa jeszcze sklejone, np. caly uklad jezdny jest nie sklejony i dla tego widac na nim olbrzymie szpary, mam nadzieje ze znikna one po sklejeniu ich. o częściach i przeróbkach jakich powinieneś dokonać, żeby zbliżyć model do oryginału pisać nie będę bo już na wielu forach ten wątek się przewijał. Model z premedytacja robiony jest prosto z pudla i bez zadnych dodatkow. ma to byc i od poczatku jest model "cwiczebny". Mam nadzieje ze za jakis czas uda mi sie popelnic model tankietki naprawde dobry, a moze ktos wyda ulepszony lub zrobiony od pocztku ..... I teraz prosba o to bys powiedzial jakich farb uzywasz do tego by oddac kolory polskiej pancerki jak najlepiej? wiem ze przewija sie to na wielu forach ale jestem ciekaw czego uzywasz (uzywales) Dzieki za Toje uwagi i prosze o jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 16 Lipca 2008 Share Napisano 16 Lipca 2008 Ok, kiedy wrócę do domu no napiszę Ci, bo teraz na służbowym internecie nie za bardzo. Skoro model jeszcze nie skończony to pracuj nad nim i wrzucaj zdjęcia. Pozdrawiam i kibicuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MCzarnowicz Napisano 16 Lipca 2008 Share Napisano 16 Lipca 2008 Jakbyś mógł opisać zmiany konieczne przy budowie tego modelu albo podać link do jakiejś dyskusji na ten temat byłbym bardzo wdzięczny. Powoli zabieram się za ten temat, gromadze źródła i różne dodatki. Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyszek Napisano 16 Lipca 2008 Share Napisano 16 Lipca 2008 Ja sklejałem z tej firmy TK-3 i co do jakości zgadzam się całkowicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 16 Lipca 2008 Share Napisano 16 Lipca 2008 Zebranie linków zajęłoby sporo czasu, wejdź sobie na oba fora modelarstwa (stare i nowe) i tam w wyszukiwarce wpisz "TKS" jest sporo tematów i fot różnej jakości modeli. http://pwm.org.pl/ http://www.modelarstwo.org.pl/forum/ Dodatkowo polecam forum portalu odkrywca.pl dział II RP Wojsko Polskie-> Nowe zdjęcia TKS http://odkrywca.pl/zdjecia-tks-cz-ii,301554.html#301554 http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=93965 Jeśli chodzi o książki to polecam 3 numery czasopisma Militaria i fakty, zdaje sie nr 30 i 33. Sprawdzę w domu i napisze Ci na prv. No i jeszcze może książki takie jak chociażby zbiorówka Tarczyńskiego, Szubańskiego i Jońcy "Pojazdy Wojska Polskiego we wrześniu 1939" lub "Karaluchy przeciw panzerom". J.Magnuskiego. To tak na począteczek. Rzecz jasna szukaj na naszym forum informacji bo tu też są, wątki czasem się powtarzają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi