Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Jako ze nabyłem okazyjnie DV edkowy w słusznej 1/48 skali , a wakacje są - to  "bez spiny" skleiłem kolesia . Mam D III z ławicy , to i D V sie przyda. Puck poczeka na Friedrichschafena:-))

Model prosty - bez żadnych extrawagancji typu blachy etc... . Zasadniczo bez kalek - bo po co :-))

1183727303_DVaLawica1919.jpg.ee0a35d0fedff9f5d260732ce21d9bba.jpg

Znalazłem powyższe zdjęcie w znanej wszstkim książce ... i voila . 

20220811_111113.thumb.jpg.623cf83cd045db54c379c46d78aed9ed.jpg

Malowanie - klasyczna "licentia poetica"  . Sie mnie taka wersja podoba . Ze zdjęcia to niewiele można wywnioskowac ergo ......😚.

Zostało mi tylko walnąć  szachownice i szewrona na kadłubie.

BTW : jednostka napędowa od Rodena wstawiona. Ten edkowy jest "ciut" za mały:-))

Próbowałem via wiadoma książka określić jaki to mogłoby miec nr , ale poległem . 

Edytowane przez boberm1
  • Like 2
Napisano

Kolega się tu z takimi zdjęciami z lotu ptaka nie pcha.  Dawaj Pan bliskie kadry na kadłub i śmigło.

Prawdziwy sklejacz makro się nie boi....

Napisano
33 minuty temu, zaruk napisał:

Kolega się tu z takimi zdjęciami z lotu ptaka nie pcha.  Dawaj Pan bliskie kadry na kadłub i śmigło.

Prawdziwy sklejacz makro się nie boi....

Kolego Drogi ....  stopniując zaawansowanie hobbystyczne , to ja dopiero zblizam sie - i to powoli do okreslenia sklejacz -apprentice , do Prawdziwego Sklejacza to jeszcze mam duzo do nadrobienia ..... ale - chcesz - masz :-))

20220811_125339.thumb.jpg.dad721aee1afa1a822b233d48a5ef65c.jpg20220811_125512.thumb.jpg.6102d99391dc94d671e34019e4eb2141.jpg20220811_125544.thumb.jpg.ec5aa7bf16474a8e16cc0e8f4a4e6af3.jpg20220811_125604.thumb.jpg.ebbaab6879d791e157d5f8b87b237342.jpg

• Like 4
Napisano

Dziękuję Kolego.

Drewienko wyszło ładnie, wydaje mi się tylko, że układ słojów poszczególnych płyt sklejkowych był jednokierunkowy (wzdłuż osi długiej kadłuba).

Napisano
8 minut temu, zaruk napisał:

Dziękuję Kolego.

Drewienko wyszło ładnie, wydaje mi się tylko, że układ słojów poszczególnych płyt sklejkowych był jednokierunkowy (wzdłuż osi długiej kadłuba).

De facto ze zdjęć z epoki niezbyt wiele wynika w kwestii słojów :-). Z estetycznego punktu widzenia - jak najbardziej tak  .Z  technicznego , czy tez technologicznego - sposób położenia nie ma znaczenia - wszak to sklejka - ergo -wytrzymałość jest taka sama . Ale ja nie technolog - mogę sie mylić.

BTW; tak ciut biję się z pomysłem zakupu kalek typu "plywood"  , bo jako nastepny  model na warsztat wjedzie Al CIII. Nie wiem na ile ma to sens :-))

Napisano

Ja chciałbym takich kalek spróbować. Dla ciekawości i doświadczenia. Przy Albatrosach efekt łał zapewniony.

Napisano

Fiu fiu fiu, piękności :super:

U mnie w magazynku leży również D.V z revella jakości mydło, ale jak tylko opanuję malowanie drewna na kadłubie, to może go ruszę. 

Napisano (edytowane)
9 godzin temu, boberm1 napisał:

De facto ze zdjęć z epoki niezbyt wiele wynika w kwestii słojów :-). Z estetycznego punktu widzenia - jak najbardziej tak  .Z  technicznego , czy tez technologicznego - sposób położenia nie ma znaczenia - wszak to sklejka - ergo -wytrzymałość jest taka sama . Ale ja nie technolog - mogę sie mylić.

To był kadłub półskorupowy i poszycie przenosiło naprężenia styczne, więc zgodnie z zasadami sztuki powinna być ułożona pod kątem ok. 45 st. do osi kadłuba.

Edytowane przez Wymysl
  • Like 1
Napisano (edytowane)

Nie chce się spierać o technologiczne "wynalazki", ale śmiem twierdzic że z tą półskorupą to chyba ciut nadinterpretacja.

Edit :  jednak masz rację .Konstrukcyjnie była to półskorupa  -kratownica pokryta 9 mm sklejką formowaną na gorąco. Być moze wewnetrzne warstwy były  pozycjonowane względem siebie pod kątem 45 stopni .... bo układ słojów  niezbyt to pokazuje na zdjęciach.1924406146_Beztytuu.jpg.2a970028f27a41e198fef282975bfc21.jpg

Coby było ciekawiej  ( i mocniej) składowe kadłubowego pokrycia były klejone na zakładke i wewnetrznie wzmacniane płótnem w miejscach klejenia.

obraz_2022-08-12_093930737.png.90ee48936ee3167dbdfacbe4a2b24cc9.png

Edytowane przez boberm1
  • 3 weeks later...
Napisano (edytowane)
W dniu 12.08.2022 o 09:11, boberm1 napisał:

Nie chce się spierać o technologiczne "wynalazki", ale śmiem twierdzic że z tą półskorupą to chyba ciut nadinterpretacja.

Edit :  jednak masz rację .Konstrukcyjnie była to półskorupa  -kratownica pokryta 9 mm sklejką formowaną na gorąco. Być moze wewnetrzne warstwy były  pozycjonowane względem siebie pod kątem 45 stopni .... bo układ słojów  niezbyt to pokazuje na zdjęciach.1924406146_Beztytuu.jpg.2a970028f27a41e198fef282975bfc21.jpg

Coby było ciekawiej  ( i mocniej) składowe kadłubowego pokrycia były klejone na zakładke i wewnetrznie wzmacniane płótnem w miejscach klejenia.

obraz_2022-08-12_093930737.png.90ee48936ee3167dbdfacbe4a2b24cc9.png

Odnosiłem się raczej do tego co Ty napisałeś:

W dniu 11.08.2022 o 15:34, boberm1 napisał:

Z  technicznego , czy tez technologicznego - sposób położenia nie ma znaczenia - wszak to sklejka - ergo -wytrzymałość jest taka sama . Ale ja nie technolog - mogę sie mylić.

a nie do tego co zrobili konstruktorzy Albatrosa.

Orientacja sklejki jak najbardziej ma znaczenie (dziedzina, która się tym zajmuje to wytrzymałość konstrukcji). Wytrzymałość na ścinanie może być dla sklejki 2 razy większa pod kątem 45 stopni niż w głównych kierunkach ortotropii. O ile konstrukcja jest półskorupowa (czyli taka, w której zakładamy podział na elementy prętowe przenoszące naprężenia normalne i poszycie przenoszące naprężenia tnące) to tak sensownie byłoby to zrealizować.  Nie wiem, czy ówcześni konstruktorzy byli tego świadomi, czy też może w ogóle taka struktura nie wyszła im przypadkiem. Jeśli byli świadomi, a zrobili inaczej to wyobrażam sobie, że w grę mogła wchodzić np. technologia (czyli dziedzina, która opisuje jak praktycznie jakieś rozwiązanie zrealizować "na warsztacie"). Tak czy siak jak pokazała praktyka kadłub był dostatecznie wytrzymały. A  że mógł być zrobiony lepiej? Cóż, to praktycznie dopiero początek historii lotnictwa.

Edytowane przez Wymysl
  • Thanks 1