Jump to content

Jak-23 kilka pytań

Dzejo
 Share

Recommended Posts

Czesc

Mam kilka pytań do Jak-23, których sam nie mogłem rozwikłać  J, i po cichu licze ze znajdzie się tutaj jakis specjalista w tej dziedzinie.

1)     słynny „tulipan”, jedyne dostępne (przynajmniej jakie ja znam) foto pokazuje nietypowy układ szachownic od spodu jako lustrzane odbicie (biały kolor z przodu od zewnętrznej strony)

1374131508_nr01-tulipan.jpg.20a02c8aa5609ac80022774f43121d03.jpg

Natomiast wszystkie publikacje jakie udało mi się przejrzeć pokazują taki układ, gdzie szachownica na prawym i lewym skrzydle jest identycznie namalowana.

1387781452_jak-23spd.JPG.e094417b6e10eb943949f4e39355618b.JPG

Czy tulipan był wyjątkiem , czy więcej takich „kwiatków” się zdarzało? Mało jest fotek naszych jaków w locie w widoku od spodu

2)     od czego zależało czy dany Jak-23 miał czarne chodniki na skrzydłach? Na jednym, na obu czy ich brak. Rok produkcji, jednostka, czy seria produkcyjna? Czy można w jakiś sposób dojść jak mogło być w przypadku „Tulipana” ?

2071526192_jak-23chodnik.JPG.f936ac931005fab34b0ede9f67d84d81.JPG

Pozdrawiam Andrzej

Ps pierwsze foto z czeluści Internetu, dwa pozostałe z monografii Jaka-23 publikacji Stratus –Yellow series

9 godzin temu, Dzejo napisał:

Czy tulipan był wyjątkiem , czy więcej takich „kwiatków” się zdarzało?

Patrząc na całość lotnictwa - odwrotki się zdarzały, zapewne też i na innych Jakach.

9 godzin temu, Dzejo napisał:

Natomiast wszystkie publikacje jakie udało mi się przejrzeć pokazują taki układ, gdzie szachownica na prawym i lewym skrzydle jest identycznie namalowana.

Jeśli szukasz prawdy - musisz szukać zdjęć z epoki.

Publikacje to tylko publikacje.

Do Stratusa i ich rzetelności miałbym spory dystans...