Dzejo Napisano 21 Sierpnia 2022 Share Napisano 21 Sierpnia 2022 Czesc Mam kilka pytań do Jak-23, których sam nie mogłem rozwikłać J, i po cichu licze ze znajdzie się tutaj jakis specjalista w tej dziedzinie. 1) słynny „tulipan”, jedyne dostępne (przynajmniej jakie ja znam) foto pokazuje nietypowy układ szachownic od spodu jako lustrzane odbicie (biały kolor z przodu od zewnętrznej strony) Natomiast wszystkie publikacje jakie udało mi się przejrzeć pokazują taki układ, gdzie szachownica na prawym i lewym skrzydle jest identycznie namalowana. Czy tulipan był wyjątkiem , czy więcej takich „kwiatków” się zdarzało? Mało jest fotek naszych jaków w locie w widoku od spodu 2) od czego zależało czy dany Jak-23 miał czarne chodniki na skrzydłach? Na jednym, na obu czy ich brak. Rok produkcji, jednostka, czy seria produkcyjna? Czy można w jakiś sposób dojść jak mogło być w przypadku „Tulipana” ? Pozdrawiam Andrzej Ps pierwsze foto z czeluści Internetu, dwa pozostałe z monografii Jaka-23 publikacji Stratus –Yellow series Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 21 Sierpnia 2022 Share Napisano 21 Sierpnia 2022 9 godzin temu, Dzejo napisał: Czy tulipan był wyjątkiem , czy więcej takich „kwiatków” się zdarzało? Patrząc na całość lotnictwa - odwrotki się zdarzały, zapewne też i na innych Jakach. 9 godzin temu, Dzejo napisał: Natomiast wszystkie publikacje jakie udało mi się przejrzeć pokazują taki układ, gdzie szachownica na prawym i lewym skrzydle jest identycznie namalowana. Jeśli szukasz prawdy - musisz szukać zdjęć z epoki. Publikacje to tylko publikacje. Do Stratusa i ich rzetelności miałbym spory dystans... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 22 Sierpnia 2022 Share Napisano 22 Sierpnia 2022 Tak jak napisał @Grzes szachownice traktuj jako przypadek. Nie malowano chodników, narzucano trap kotwiczony o krawedz natarcia długi do krawedzi spływu,taka jakby łukowata drabina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi