Sebastian76 Napisano 18 Września 2022 Share Napisano 18 Września 2022 Czołem. Po Type 90 chciałbym przedłożyć do oceny model Abramsa, który wykonałem wcześniej (Type 90 był drugim modelem w ciągu ostatniego roku) Niniejszy model był dla mnie swoistym przełamaniem kilku barier, które wydawały mi się wcześniej nieosiągalne. Dużo w nim przysłowiowego "po raz pierwszy". Pierwsze malowanie aerografem, pierwsze malowanie dorzuconego ekwipunku z próbą oddania głębi i światłocieni, pierwsze ślady zużycia na modelu, ( wspominałem o ćwiczeniach na złomie) . Pierwszy model robiony w oparciu o jakąś dokumentację fotograficzną oryginału itp Liczę na szczerą i krytyczną ocenę. Malowanie: Amerykańska 1 dywizja pancerna w okresie I wojny w Zatoce Perskiej (1990-91 "Pustynna burza"). Użyte farby Mr. Hobby seria C i Vallejo - Ekwipunek (pędzel). Serdecznie pozdrawiam 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 18 Września 2022 Autor Share Napisano 18 Września 2022 46 minut temu, bulik58 napisał: Stary ale jary jak niektorzy mowia , model Tamki choc nie najnowszy i czesto krytykowany , w twoim wydaniu wyglada bardzo dobrze . Z rzeczy ktore na szybko zauwazylem to kalki na bocznych fartuchach , moze to wina zdjec , moze ich grubosc ( nie znam tego zestawu) ale widac miejsce przyklejenia. Szkoda ze nie stoi na jakies podstawce , duzo one dodaja . Eksperci podpowiedza reszte. Dzięki za rzeczową opinię. Zgadza się - kalkomanie niestety nie weszły tak fajnie jak na Type - Doszukiwałbym się raczej mojego błędu, którego w porę nie skorygowałem, niż winy samych kalkomanii. Podstawki - nawet te proste - marzy mi się - odrobina jakiegoś gruntu, aby dodawało minimalny kontekst do modelu. Chce - natomiast obiecałem sobie - krok po kroku, aby nie wrzucać wszystkiego na raz. Na razie kompletnie nie wiem jak się do tematu zabrać - Z tego samego powodu na razie nie dodaje figurek załogi - które także dodałyby fajnego odniesienia do skali. Na pewno - jeśli podołam z podstawkami to wszystkie modele, które wykonam takowe dostaną 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 25 Września 2022 Share Napisano 25 Września 2022 Stara dobra samoskładalna jak klocki LEGO Tamiya. Nie ma modeli źle sklejonych, są tylko źle pomalowane!!!! Jak na drugi model to rewelacja. Gratulacje i jedziemy dalej z następnym warsztatem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 25 Września 2022 Share Napisano 25 Września 2022 Podstawka w tym wypadku-korek do przyklejania na ścianę/podłogę na płytę meblową ,pomalowany na "asfaltowy"kolor i gotowe!Możesz jeszcze go "podziubać" co wy dziury w nim były i włala! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micmal Napisano 15 Października 2022 Share Napisano 15 Października 2022 Tamka, to Tamka, uwielbiam... Bardzo ładny model Ci wyszedł. Też jestem za podstawką Model od razu "dostanie życia". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 18 Października 2022 Autor Share Napisano 18 Października 2022 W dniu 25.09.2022 o 15:17, robertmodelarz napisał: Stara dobra samoskładalna jak klocki LEGO Tamiya. Nie ma modeli źle sklejonych, są tylko źle pomalowane!!!! Jak na drugi model to rewelacja. Gratulacje i jedziemy dalej z następnym warsztatem. Pięknie dziękuję za dobre słowo. Motywujące ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 18 Października 2022 Autor Share Napisano 18 Października 2022 W dniu 25.09.2022 o 15:59, piotrkur napisał: Podstawka w tym wypadku-korek do przyklejania na ścianę/podłogę na płytę meblową ,pomalowany na "asfaltowy"kolor i gotowe!Możesz jeszcze go "podziubać" co wy dziury w nim były i włala! Na pewno przyjdzie czas na pierwsze nieśmiałe próby - Dzięki za inspirujące wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 18 Października 2022 Autor Share Napisano 18 Października 2022 W dniu 15.10.2022 o 19:16, micmal napisał: Tamka, to Tamka, uwielbiam... Bardzo ładny model Ci wyszedł. Też jestem za podstawką Model od razu "dostanie życia". Również pięknie dziękuję za motywujące słowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_1981 Napisano 29 Lipca 2023 Share Napisano 29 Lipca 2023 Super zacieki z rdzy ! Fajna głębia odcieni pancerza. Jako początkującego modelarza taki model mnie motywuje i demotywuje zarazem (ciężko dorównać do poziomu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 31 Lipca 2023 Autor Share Napisano 31 Lipca 2023 W dniu 29.07.2023 o 23:16, Michal_1981 napisał: Super zacieki z rdzy ! Fajna głębia odcieni pancerza. Jako początkującego modelarza taki model mnie motywuje i demotywuje zarazem (ciężko dorównać do poziomu) Nie ma się co demotywować Spokojnie, cierpliwie podążaj - nie próbuj ogarnąć wszystkiego od razu. Nie nakładaj na siebie presji - ciesz się z każdego najmniejszego detalu. Oglądaj poradniki i staraj się to przekuwać na swoje modele - z każdą kolejną godziną będziesz widział progres. Ja mam taką metodę, że zanim coś zrobię na właściwym modelu to ćwiczę na złomie. Zacząłem w ogóle od tego, że przemalowywałem moje stare modele z przed 20 lat i uczyłem się zachowania, farb, chemii i w ogóle wszystkiego Dla przykładu: https://photos.app.goo.gl/FrSDRfeMjDwSUmQ69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_1981 Napisano 31 Lipca 2023 Share Napisano 31 Lipca 2023 No to całe szczęście. Myślałem, że po takiej przerwie odwalasz od razu takie klimaty na bogato... Trochę mi ulżyło. Poradników obejrzałem masę i faktycznie sporo można z nich wyciągnąć. Bez nich by mi się nie chciało samemu dochodzić do tych wszystkich sztuczek na własnych błędach i straconych pieniądzach.. Panzer ze zdjęć naprawdę rządzi. Przed weatheringiem też wyglądał na ładnie wykonany model w starym/czystym klimacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi