GreGG24 Napisano 15 Października 2022 Share Napisano 15 Października 2022 Oglądając galerię kolegi przypomniałem sobie, że nie podzieliłem się zdjęciami własnego modelu, który ukończyłem jakiś czas temu. Model to dość wiekowy już model, oryginalnie wyprodukowany przez włoską firmę ESCI, której większość form odkupiła i od wielu już lat co jakiś czas wznawia firma Italeri. Wykonany praktycznie z pudełka, poza kilkoma detalami, które sam wykonałem (m.in. lina holownicza oraz zęby gąsienic, których w oryginalnym modelu nie ma), a także żywicznymi "bambetlami" do zasobników wieży. Model wzorowałem na zdjęciu przestawiającym Merkavy na podejściu do zamku krzyżowców Montfort w Libanie, podczas operacji "Pokój dla Galilei" w 1982 roku. Pierwsza wojna libańska była również pierwszym chrztem bojowym nowego czołgu armii izraelskiej. Na podstawie doświadczeń z wykorzystania czołgów Merkava podczas tej wojny dokonano wielu modyfikacji tego czołgu, na czele z charakterystycznymi kulami na łańcuchach, ochraniającymi wrażliwe na rakiety oraz pociski granatników ppanc. łączenie wieży z kadłubem - dlatego model ten nie posiada jeszcze tych usprawnień. Malowałem model farbami AK Interactive, do postarzania używałem specyfików MiG oraz AK. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 15 Października 2022 Share Napisano 15 Października 2022 W prostocie siła! Fajna praca! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi